‘Doe wat jij het allerliefste wilt. Dát is het belangrijkste’

Na een heerlijke, koude wandeling in de polder waarin ik volop genoot van koude, frisse lucht en nergens aan dacht, liep ik langs een supermarkt. Mijn gedachten waren allang weer terug bij het huishouden, de taken die ik voor mezelf had gepland deze week en het...

9 tips om te besparen op je boodschappen

Besparen op je boodschappen? Heel bewust was ik daar niet echt bezig. En dat bleek toen ik onlangs even met de neus op de feiten werd gedrukt. Door mezelf weliswaar, want ik dook voor de gein eens in mijn financiën en schrok van het totaalbedrag dat ik maandelijks aan...

Zwanger van een meisje? Maar ik ben een jongensmoeder!

Samen met mijn vriend heb ik drie prachtige kinderen: twee jongens en een meisje. Voordat ze er waren wilden we heel graag kinderen. Ik was er van overtuigd dat ik een echte moeder was voor jongens, een zogenoemde jongensmoeder. Vaak kreeg ik hier commentaar op, want...

Knutselen voor Valentijnsdag: 3 leuke tips

Samen iets leuks knutselen voor Valentijnsdag, dat leek me nou wel een leuk idee. Want Valentijnsdag, ik weet nooit zo goed wat ik ervan moet vinden. Enerzijds word ik op die dag graag verrast met een kaartje of met bloemen, anderzijds vind ik het nogal een...

Leuke luisterboeken voor kinderen

Behalve dat het heel leuk is, is het ook belangrijk om aan kinderen voor te lezen. Voorlezen (en zelf leren lezen) draagt bij aan de taalontwikkeling van je kind en het is een moment van verbinding met je kind. Geen zin of tijd om voor te lezen? Of op zoek naar een...

Een baby van 16 maanden heeft zijn mond vol met melktanden die elke dag goed gepoetst moeten worden. Hij is een zelfstandige ontdekker met een sterke eigen wil, die door de moeder voortdurend in de gaten moet worden gehouden. Een baby van 16 maanden ziet nog geen gevaar.

Baby 16 maanden: een egocentrist

Hoewel je heel vaak kusjes en knuffels van jouw baby van 16 maanden krijgt, vindt hij het lastiger om andere dingen te delen. Dit komt doordat jouw baby in een egocentrische fase is beland, waarin hij alles zelf wil doen en ook zelf wil vasthouden. Heeft hij eenmaal iets in zijn handen (gehad), dan is en blijft dit van hem. ‘Isse mij’, hoor je hem dan ook heel vaak zeggen. Jouw baby vindt niet alleen dat dingen zijn eigendom zijn, hij wil ook graag dingen zelf(standig) doen. Ook het zinnetje ‘ikke doen’ hoor je meermaals op een dag.

Maak je maar geen zorgen over het feit dat jouw kleintje jou geen dingen wil geven, alles voor zichzelf wil houden en jij niks voor hem mag doen. Het hoort helemaal bij de gezonde ontwikkeling van een baby van 16 maanden en het heet: peuterpuberteit. Geef je baby de tijd om sociaal te worden door middel van deze leerfase. Laat hem zijn persoonlijkheid uiten. Hoewel je op sommige momenten best je grens mag aangeven, want ook daar leert jouw kleintje van.

baby-16-maanden-ego

Ontwikkeling als je baby 16 maanden is: een zelfstandige ontdekker

Nu je baby 16 maanden oud is, heeft hij waarschijnlijk al zijn melktanden al. Die moeten door jou natuurlijk goed worden gepoetst. Het karakter van jouw kind wordt steeds meer zichtbaar nu je baby 16 maanden oud is. Reageert jouw baby gemakkelijk en flexibel op zijn omgeving; dan zal hij dat waarschijnlijk later ook blijven doen. Heeft je kind veel behoefte aan vaste routines; raakt hij van slag als je hiervan afwijkt? Dan heeft hij op latere leeftijd ook behoefte aan structuur om goed te kunnen functioneren.

Is jouw baby een actieveling, die vol energie en uitbundigheid op anderen reageert? Dan is hij waarschijnlijk een extraverte, actieve persoonlijkheid. Daarentegen blijft een baby van 16 maanden die vaak stil zit te observeren, later ook een introverte, rustige, nadenkende persoon. Hoewel het natuurlijk wel zo is dat je kind nog kan groeien in bepaalde eigenschappen. Herken je al veel van het karakter van jou en je partner in jullie baby?

Motorische ontwikkeling

Jouw kleine actieve ontdekker heeft de vloer van het hele huis al grondig bestudeerd. Nu is het tijd voor andere dingen. Hij gaat de hoogte in. Het gaat klimmen op banken, stoelen, tafels en/of kasten. Stoelen worden door de kamer gesleept, zodat je kleintje ook op andere plekken de hoogte kan gaan verkennen. Wat daar staat en ligt wordt vastgegrepen, in de mond gestopt en mee geslagen.

Ook gaat je baby van 16 maanden waarschijnlijk smijten met spullen. Blokken, ballen, knuffels en poppen alles slingert door je huis. Het is in deze fase heel belangrijk dat je huis overal veilig is; of verbied jij jouw kleintje om te klimmen en te smijten? Als dat zo is, bedenk dan dat je jouw kleintje op deze manier een grote ontdekkingstocht ontneemt. Je kunt hem ook wat meer laten gaan en pas ingrijpen als je ziet dat iets echt mis gaat. Niet alleen in zijn grove motoriek is je baby van 16 maanden volop in ontwikkeling, ook fijn motorisch gaat hij vooruit.

Zintuigelijke ontwikkeling

In zijn ontdekkingstocht gebruikt jouw baby van 16 maanden zijn ogen, oren, neus, mond en handen volop.

baby op een weegschaal

Cognitieve ontwikkeling

Als je baby 16 maanden is, kan hij al heel veel. Maar hij is nog niet in staat om zich langere tijd op een ding te concentreren. Zijn spanningsboog is nog maar kort. Eerst is hij een minuutje bezig met een puzzel, dan ziet hij een bal en begint daar mee te rollen en als de bal tegen zijn knuffel rolt, heeft hij die alweer beet.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Als een baby 16 maanden oud is, dan heeft hij al heel goed in de gaten welke mensen hem aardig vinden en wie niet. Hij ziet met welk gevoel mensen op zijn gedrag reageren: ze zijn blij, verdrietig, geschrokken en/of boos. Als mensen vaak blij op hem reageren dan maakt dit jouw baby van 16 maanden ook blij. Hij weet dan dat hij leuk wordt gevonden: hij ontwikkelt positieve gedachtes en gevoelens over zichzelf. Natuurlijk mag je als volwassene weleens boos of verdrietig zijn om iets wat je kind doet, maar het is belangrijk dat je tussendoor vooral laat zien dat je zielsveel van je baby houdt, dat je blij met hem bent.

Als je kind iets ‘stouts’ heeft gedaan, laat dan niet alleen je boosheid zien, maar ook dat je, ondanks zijn ‘stoute gedrag’, van hem houdt. Geef hem bijvoorbeeld een dikke knuffel nadat je hem op boze toon hebt aangesproken op zijn gedrag. Of speel na het ‘stoute gedrag’ en jouw terechtwijzing, gewoon weer een vrolijk spelletje met je baby. Spreek je kind nooit persoonlijk op iets aan, maar altijd op zijn gedrag. Zeg dus niet: ‘Jij bent ook zo wild.’ Beter is: ‘Mama vindt dat je nu te druk doet.

Taalontwikkeling

Als je baby 16 maanden is, begrijpt hij qua taal al heel veel. Hij leert door te kijken en te luisteren. Hij weet, ondanks dat hij zelf nog lang niet alles kan zeggen, al hoe een gesprek wordt gevoerd, begrijpt eenvoudige instructies en kan deze instructies ook opvolgen.

Moeder van een baby 16 maanden oud: je baby is wat minder op jou gericht

Nu je baby 16 maanden oud is, voel je je weer wat vrijer. Dat kom doordat je baby zelfstandiger wordt, zich wat meer losmaakt van jou. Is het je opgevallen dat de eenkennigheid en verlatingsangst van de afgelopen maanden verminderd? Dat komt zeer waarschijnlijk doordat jouw baby objectpermanentie begint te begrijpen. Hij weet dan dat personen en dingen die hij niet meer ziet, nog wel aanwezig zijn. Ga jij even weg, dan hoeft hij dus niet meer bang te zijn om je nooit meer te zien. Daarom is hij wat minder bij je in de buurt. In plaats daarvan gaat hij in vrijheid op ontdekking uit.

Blijf hem goed in de gaten houden, want gevaar zit in een klein hoekje. Hoewel je bij groot gevaar, zoals een mes, natuurlijk gelijk in moet grijpen, kunnen kleinere, naderende gevaarlijke situaties het best door je baby ontdekt worden, terwijl jij op veilige afstand toekijkt. Laat je baby de ladder in de speeltuin beklimmen als hij dit wil proberen en laat je baby eens met een kinderschaartje knippen als hij hier belangstelling voor heeft. Juist door vrij te laten, kan jouw baby ook ontzettend veel leren.

Het is de kunst om als moeder een goede middenweg te vinden in begrenzen en vrij laten. Merk je dat je extreem bang bent dat jouw kleintje iets overkomt en hierdoor heel veel ingrijpt? Haal diep adem en doe een stap achteruit en kijk wat er gebeurt.

Wat moet je doen als je baby 16 maanden is?

Nu je baby 16 maanden is, moet je echt eens met je baby naar de speeltuin gaan. Hier kan hij lekker veel bezig met wat hij het allerliefste doet: klimmen en klauteren. Jij staat er natuurlijk op kleine afstand bij om hem op te vangen als er iets mis gaat, want gevaar ziet jouw kleine nog niet.

baby-16-maanden-speeltuin

Tip van de maand: de fijne motoriek stimuleren

Ga eens samen knutselen, puzzelen of blokkentorens bouwen als je baby 16 maanden oud is. Het gaat steeds beter met de fijne motoriek van je kleintje. Als je baby 16 maanden is, kan hij steeds beter kleine voorwerpen onder controle houden.