Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Als je baby 17 maanden is, is hij koppig, maar ook heel behulpzaam. Hij gaat de hele dag de strijd met je aan, maar helpt je ook graag in het huishouden. Dit is het moment voor de moeder om haar baby grenzen en regels bij te brengen, hoe moeilijk dat ook is als je baby 17 maanden is.
Baby 17 maanden: Een goede hulp in huis
Als een baby 17 maanden oud is, dan is hij naast koppig ook een hele fijne hulp in huis. Jouw kleintje doet niks liever dan jou helpen met de was afvouwen, strijken, schoonmaken en de vaatwasser uitruimen.
Ontwikkeling als je baby 17 maanden is: iets dat leeft en beweegt, is super interessant
De wereld blijft voor jouw kleintje enorm boeiend. Als je baby 17 maanden is, heeft hij oog voor alles, maar het liefst ziet hij levendige, bewegende dingen.
Motorische ontwikkeling
Stilzitten doet jouw kleintje al lang niet meer. Elke dag is hij volop in beweging, zowel grof motorisch als fijn motorisch.
Zintuigelijke ontwikkeling
Als je baby 17 maanden is, geeft hij zijn zintuigen flink de kost. Hoe meer iets beweegt, geluid maakt, structuur heeft en voorzien is van felle kleuren; hoe interessanter het is. Hoe levendigere iets is; hoe boeiender. Mensen, dieren en muziek zijn dan ook reuze aantrekkelijk voor jouw kleintje.
Cognitieve ontwikkeling
Een baby van 17 maanden is niet alleen zintuigelijk zijn omgeving aan het ontdekken, ook cognitief doet hij dat. Zijn omgeving gaat hij herkennen en ook begrijpen. Dat wil zeggen dat jouw baby zijn eigen huis ziet als zijn eigen huis en het huis van oma als oma’s huis. Binnen is iets anders dan buiten en zijn broer gaat naar school en hij naar het kinderdagverblijf, twee verschillende plekken. Wat grappig is, is dat voor jouw baby de woonplek van zijn ‘juffen’ ook het kinderdagverblijf is. Dat zij ook een huis hebben, begrijpt jouw kleintje nog niet. Als een baby 17 maanden is wordt hij zich ook bewust van de mensen om hem heen.
Hij weet dat opa bij oma hoort en dat zijn buurjongens broers van elkaar zijn. Hij herkent gezinnen om hem heen als een groep die bij elkaar hoort. Een baby van 17 maanden gaat ook anders naar zichzelf kijken. Hij ziet ineens heel goed hoe hij eruit ziet en wat voor kleding hij draagt en kijkt hierdoor met een andere (ijdele) blik in de spiegel. Ook bij andere mensen ziet hij steeds beter wie ze zijn. Hij ziet het verschil tussen een man en een vrouw (papa heeft een piemel, mama niet). Ook ziet je baby steeds beter in dat er verschillen zitten in wat mensen wel en niet leuk en lekker vinden. De een houdt van patat, de ander niet.
Sociaal-emotionele ontwikkeling
Als een baby 17 maanden oud is, dan kan hij zich niet alleen goed aan mensen hechten, maar ook aan dieren en objecten. Zo is jouw kleintje bijvoorbeeld dol op jullie poes en gaat zijn lievelingsknuffel- of pop overal mee naartoe. Je baby zoekt niet alleen troost bij jou, maar ook bij zijn huisdier en/of lievelingsspeeltje.
Taalontwikkeling
Als je baby 17 maanden is, gaat hij het verschil zien tussen de woorden ‘jij’ en ‘ik’. Dit komt doordat hij in gaat zien dat zijn vader en moeder los staan van elkaar, dat iedereen los staat van elkaar. De taalontwikkeling komt meer en meer op gang
Moeder van een baby 17 maanden oud: strijd om de kleinste dingen
Een simpel iets als even met je baby naar de supermarkt gaat ineens niet zo gemakkelijk meer. Jouw baby heeft een sterke eigen wil, zit volop in de peuterpuberteit en dat laat hij de hele dag door merken. Voordat je de deur uitgaat voor het supermarktbezoek wil je nog even de luier van je baby verschonen, maar dat gaat niet meer zonder slag of stoot. Je kleintje stribbelt bij alles tegen als je baby 17 maanden is. Hij wil niet opgetild worden en ook bij het verschonen van je baby geeft dat problemen hij wil zijn broek niet omlaag en al helemaal niet een schone luier. Je moet hem in de houdgreep houden om het voor elkaar te krijgen.
De volgende uitdaging is zijn jas aankrijgen. Je kleintje wil niet dat jij dit voor hem doet en als je een beetje pech hebt, wil hij het zelf ook niet doen. Als hij uiteindelijk na veel gedoe zijn jas toch aanheeft, wil hij niet in de buggy zitten. Hij wil lopen, maar daarvoor is de afstand naar de supermarkt te ver. De buggy moet dus mee.
Na een kwartier heb je nog geen 100 meter gelopen; jouw baby is afgeleid door alle blaadjes, miertjes, vogels en stoeptegels die hij onderweg tegenkomt. Jij vindt dat het tijd wordt voor de buggy en zet je baby in de houdgreep (dan maar weer) vast in de buggy. Met een schreeuwende, huilende baby vertrek je in snel tempo richting supermarkt.
Na een minuutje vindt je baby het prima. Hij kijkt vrolijk in de rondte, brabbelt en jullie zingen samen liedjes. In de supermarkt is het weer mis, want daar ziet hij een autokarretje waar hij perse in wil. ‘Die, die, mammie!’ Vooruit dan maar. Met twee karren sjouw jij heel onhandig door de winkel. Ondertussen ziet jouw kleine van alles in de winkel dat hij vanuit het autokarretje niet kan bestuderen en schiet voortdurend het karretje uit.
Een keer was hij zo snel weg, dat je hem even kwijt was. Met moeite snoer je je kleine weer vast in de buggy. De hele terugweg blijft je kleintje schreeuwen, omdat hij wil ‘looooopen!’. Natuurlijk is niet alleen een uitstapje naar de supermarkt een hele klus; ook alle andere bezigheden kosten veel tijd en energie door alle strijd die je hebt met jouw koppige baby van 17 maanden. Het leven van een moeder van een baby van één jaar en vijf maanden is niet eenvoudig.
Wat moet je doen als je baby 17 maanden is?
Een baby van 17 maanden heeft duidelijke grenzen en regels nodig. Zo leert je kind wat wel en wat niet mag. Maar hoe breng je regels bij aan een koppig kind, dat er alles aan doet om de strijd te winnen?
- Vertel je baby wat hij wél moet doen( dus niet wat hij niet mag doen).
- Geef complimentjes als je baby zich goed gedraagt.
- Roep geen loze beloftes of dreigementen (‘Als jij dit doet, dan…’)
- Blijf consequent. Heb je eenmaal een regel ingevoerd, houd je daar dan aan. Zo leert je kind dat hij echt naar je moet luisteren.
Dit is allemaal gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je zult merken dat het je echt niet altijd lukt om positief en consequent te blijven. Ook een loos dreigement of belofte roep je al snel uit, omdat je iets wilt hebben om je kind te laten luisteren. Het kost veel tijd en geduld om het bovenstaande uit te voeren, maar uiteindelijk leveren ze je een goed resultaat: een kind dat de grenzen en regels goed begrijpt en ze op latere leeftijd naleeft. Dit is het moment om jouw baby jouw normen en waarden mee te geven. Doe dit goed, zodat je hier later van kunt genieten. Succes ermee.
Tip van de maand: Geef gevoelens een naam
Als je ziet dat je kind boos is, benoem dit dan: ‘Ik zie dat je boos bent.’ Ook als je baby verdrietig, blij, geschrokken of verbaast is, geef je dit een naam. Zo leer jouw baby dat emoties een naam hebben en kan hij vervolgens gaan begrijpen hoe hij zich op een bepaald moment voelt. Bestraf gevoelens nooit, laat juist merken dat ze er mogen zijn. Zo leert jouw kind dat het goed is om ze te uiten en dat ze er mogen zijn. Dat maakt jouw kind ook op latere leeftijd tot een opener mens.