Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Het is wel altijd even verschieten als je baby ziekte symptomen vertoont. Het immuunsysteem van pasgeboren kinderen staat nog niet helemaal op punt. Dat vertaalt zich in kleine ziektes van voorbijgaande aard. Niets om zich zorgen over te maken ondanks de overbezorgdheid van de ouder. Hieronder een tipje van de sluier hoe je bepaalde ziektebeelden kan ontdekken. Vijf babykwaaltjes die het vaakst voorkomen.
Eén: Oprispingen
Wat is het?
Het meest voorkomende ziektebeeld bij baby's is oprisping en spijsvertering stoornissen. Tot de eerste verjaardag hebben ze daar mee te kampen omdat de ingang van de maag nog niet helemaal is volgroeid. Maagzuur van de maag naar de slokdarm veroorzaakt heel wat pijnscheuten en ongemakken.
Hoe kan je het herkennen?
Stoornis aan de spijsvertering herken je wanneer de baby begint te huilen en niet van vermoeidheid, honger of uit angst. Het is het beste om je baby in je armen te houden. Wanneer het huilen stopt, is de oorzaak niet te wijten aan oprispingen en daarbij horende maagproblemen.
Twee: Neus- en keelontsteking
Wat is het?
Het immuunsysteem is bij baby's nog niet voldoende ontwikkeld. Zij komen vaak in contact met volwassenen of kinderen die licht verkouden zijn. Baby's worden meteen ook ziek omdat het afweersysteem het laat afweten. Dat is overigens heel normaal. Het ziektesymptoom kan in de winter drie tot vier keer voorkomen. Het is meestal een virale infectie van neus en keel.
Hoe kan je het herkennen?
De baby heeft een loopneus of een verstopte neus. Die verstopte neus kan je over het algemeen zien wanneer je baby in zijn slaap snurkt. Hoest en lichte koorts van 38 tot 38,5 graden zijn de andere symptomen. Wanneer je bang bent dat het bronchitis is in plaats van een onschuldige verkoudheid. Dan kan je dit zelf vastleggen met een simpele truc die je moet uitvoeren. Als je baby alleen liggend hoest, komt het door de afscheidingen uit de neus. Wanneer je baby aanhoudend hoest, gaat het hoogstwaarschijnlijk om een bronchitis. Het raadplegen van een huisarts is dan wel aangewezen.
Drie: Luchtweg infectie
Wat is het?
Een babykwaal die het vaakst voorkomt is een luchtweg infectie. Elke winter flakkert zo een epidemie op. Het is niet alleen vervelend, maar ook heel besmettelijk. Het respiratoir virus – ook wel RSV genaamd – is meestal de grote boosdoener dat aanleiding geeft tot een ontsteking van de luchtwegen.
Hoe kan je het herkennen?
Het begint doorgaans met een tamelijk onschuldige verkoudheid en twee of drie dagen later heb je last van aanhoudende hoestbuien. De baby ademt vrij moeilijk of maakt fluitende geluiden zoals bij astma tijdens het ademen. Een bezoek aan de geneesheer dringt zich op. Vooral als er ook een slaapstoornis of problemen met het voedsel wordt vastgesteld.
Vier: Last van oorontsteking
Wat is het?
Het is algemeen bekend dat bij het plat liggen de ontsteking van het oor het meeste pijn doet. Het is vaak een ontsteking in het middenoor. Langdurige kou is één van de hoofdoorzaken voor een pijnlijke oor infectie.
Hoe kan je het herkennen?
Kinderen die 's nachts moeilijk kunnen slapen of de hele tijd zitten te huilen hebben wel degelijk een medisch probleem. De baby is ontroostbaar en maakt een kleine koorts. Wanneer bij het geven van een pijnstiller zoals paracetamol de huilbuien verminderen, kan je er haast zeker van zijn dat de baby last heeft van een oorontsteking. Om er honderd procent zeker van te zijn, zal de arts het trommelvlies nakijken.
Vijf: Baby constipaties
Wat is het?
Je spreekt van constipatie als de stoelgang minder is dan één keer per dag bij zuigelingen in de eerste maanden van hun levensjaren, minder dan twee tot drie keer per week bij oudere kinderen.
Hoe kan je het herkennen?
Baby constipatie komt vaak voor en is niets om je daar heel veel zorgen over te maken. Voeding is één van die oorzaken die een moeilijke stoelgang in de hand werkt. Vooral flesvoeding en borstvoeding zorgen voor ongewenste hardlijvigheid. Je kind observeren is heel belangrijk. Constipatie heeft meestal een tijdelijk karakter. Als dit niet het geval is, zal je een kinderarts moeten raadplegen om een diagnose te kunnen stellen en eventuele medicatie te geven.