Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Veel vrouwen zien de eerste weken van de baby rooskleurig voor zich. Lekker op bed borstvoeding geven aan jouw kleintje. Helaas is dat in veel gevallen nog niet zo makkelijk als het lijkt. Borstvoeding geven is een topsport dat niet altijd eenvoudig is. Of je bewust kiest voor flesvoeding, of uit noodzaak kiest voor flesvoeding, er zijn veel mogelijkheden. Zo zijn er veel verschillende merken en melk voor verschillende leeftijden. In dit artikel helpen wij hoe je een goede keuze kan maken in flesvoeding.
Waarom kiezen voor flesvoeding?
Er zijn veel verschillende redenen waarom vrouwen kiezen voor flesvoeding. Sommige vrouwen maken minder melk aan en kunnen niet genoeg produceren voor hun baby. Zij kunnen de borstvoeding aanvullen met flesvoeding. Sommige baby's hebben moeite met het aanleggen. Hierdoor kan de baby niet goed drinken en kan het erg pijnlijk zijn voor de moeder om borstvoeding te geven. De baby wordt gefrustreerd en drinkt minder. Dit is geen ideale situatie en veel vrouwen verkiezen daarom ook flesvoeding. Het is afhankelijk van moeder en baby of borstvoeding een goede optie is. Zo niet, dan is flesvoeding gelukkig een goed alternatief.
Sommige vrouwen kiezen voor de bevalling al om de baby flesvoeding te geven. Op deze manier wordt de melkaanmaak minder gestimuleerd en maakt de vrouw minder melk aan. Dit is ideaal voor vrouwen die snel weer aan het werk willen. Er zijn genoeg redenen waarom in sommige situaties flesvoeding de beste optie is. Of je nu wilt afbouwen met het geven van borstvoeding of dat het geven van borstvoeding niet lukt.
Is flesvoeding een goed alternatief van moedermelk?
Nog altijd bestaan er doemverhalen over het geven van flesvoeding. Het zou slecht zijn voor de baby en minder goed dan borstvoeding. Het klopt inderdaad dat moedermelk erg goed is voor baby's. Het bevat enorm veel afweerstoffen die helpen het immuunsysteem op te bouwen. Flesvoeding schiet dan inderdaad tekort, maar het biedt genoeg andere bouwstoffen voor een gezonde groei en ontwikkeling. Flesvoeding is daarom een goed alternatief van moedermelk. Het wordt nog altijd onderzocht en geoptimaliseerd. Er zijn strenge regels en wetten voor de productie van flesvoeding. Het moet aan veel eisen voldoen en is daarom erg veilig. Wanneer een moeder ongezond of te weinig eet, dan is dit direct te merken aan de moedermelk. Flesvoeding is constant en hierdoor een goed en gezond alternatief.
Goedkope versus dure flesvoeding
Als je de beste flesvoeding wilt, dan moet de duurste kiezen? Dit is niet juist. Je zult merken dat de prijzen van flesvoeding enorm verschillen. Maakt het dan echt niet uit welke je kiest? De Warenwet houdt toezicht op het voedsel. Flesvoeding heeft erg veel veiligheidsvoorschriften en moet aan veel eisen voldoen. Hierdoor moeten alle flesvoedingen bepaalde hoeveelheden stoffen bevatten voordat ze op de markt gebracht kunnen worden. Het ene pak bevat dus niet meer vitamines dan de andere. Hoe komt het dan toch dat sommige merken duurder zijn? Dat de inhoud onderling niet veel verschilt, zegt niet dat de receptuur hetzelfde is. De duurdere merken hebben meer onderzoek gedaan om een uniek receptuur te creëren en hebben hier patent op. Het is niet perse beter dan de goedkopere B-merken. Je hoeft je dus niet schuldig te voelen wanneer je kiest voor een goedkoper alternatief. Alle merken moeten zich aan voorschriften en regels houden en beschikken over de juiste stoffen. Flesvoeding wordt goed in de gaten gehouden door de Warenwet en is daarom een veilige optie.
Jouw kindje kiest het beste
Jouw baby kan natuurlijk nog niet praten en niet vertellen welke flesvoeding hij/zij het beste vindt. Maar het heeft wel andere manieren om te laten weten of de flesvoeding goed is. Drinkt jouw baby minder goed, huilt het meer of heeft het een slechte ontlasting? Dan kan dit door de flesvoeding komen. Je kunt dan een andere flesvoeding proberen en zien of dit beter past bij jouw baby. Jouw baby kan dus wel degelijk laten merken of de voeding aanslaat of niet. Als jouw baby veel problemen blijft houden, dan is het aan te raden om een hypoallergene flesvoeding te proberen.
Veranderen van flesvoeding
Kun je veranderen van flesvoeding? Ja, je kunt wanneer je wilt een andere flesvoeding kiezen. Je kunt dus een andere proberen wanneer jouw baby problemen krijgt, of wanneer jouw baby ouder wordt. Na zes maanden kun je kiezen voor een opvolgmelk. Wanneer je een prettig merk gevonden hebt, is het aan te raden om te zien of zij ook een opvolgmelk hebben.
Welke melk?
Sommige flesvoeding kan aangemaakt worden met water en andere voedingen met melk. Het wordt aangeraden om baby's voor zes maanden nog geen koemelk te geven. Je kunt de flesvoeding dan aanmaken met alternatieven zoals rijstmelk of amandelmelk. De darmen van de baby zijn nog erg gevoelig en kunnen niet altijd koemelk aan. Vanaf zes maanden kun je koemelk proberen. Het is een goede manier om er snel achter te komen of jouw baby een koemelkallergie heeft. Er zijn speciale flesvoedingen die op hypoallergene basis zijn. Deze werken goed voor gevoelige darmen. Geitenmelk, kokosmelk en havermelk zijn ook goede alternatieven voor koemelk.
Kiezen voor flesvoeding? Voor veel moeders blijft het een moeilijke keuze. Sommige moeders kiezen bewust voor flesvoeding vanwege slechte ervaringen of vanwege de carrière. Voor andere moeders is het geen bewuste keuze en kan het moeilijk zijn om de stap te zetten om voor flesvoeding te kiezen. Gelukkig is flesvoeding een goed en gezond alternatief van borstvoeding en zorgt het voor een goede ontwikkeling en groei van de baby. Je hoeft niet de duurste flesvoeding te kiezen voor de gezondheid van jouw baby, maar kunt zonder schuldgevoel ook een B-merk aanschaffen. Kies een flesvoeding waar jouw kindje het best op reageert en maak een mooie tijd van het voeden met de fles.