Als je baby 6 weken oud is ontdekt hij dat hij met zijn stem geluiden kan maken. De moeder gaat 6 weken na haar bevalling voor nacontrole naar een verloskundige of gynaecoloog: de bevalling, en het herstel worden besproken. Ook wordt het lichaam van de moeder gecontroleerd.

Baby 6 weken: steeds meer contact met je baby

Hoewel je baby waarschijnlijk nog best vaak moet huilen, kan je baby ook steeds iets beter op andere manieren dingen aan jou duidelijk maken. Dat doet hij bijvoorbeeld door gebruik te maken van zijn baby glimlach of door op een bepaalde manier te kijken. Als je baby 6 weken oud is, gaat hij ook steeds meer brabbelen. Ook hiermee gaat hij straks meer en meer contact met je maken, hoewel het nog wel even duurt voor hij zijn eerste woordjes gaat zeggen. Voor je baby van 6 weken is het voor nu al een hele ontdekking dat er geluid uit zijn mondje komt en dat hij dit op verschillende manieren kan laten horen.

Je bent nu op de wakkere momenten niet meer het meest bezig met knuffelen, ook kijken jullie elkaar steeds vaker aan en wordt er ‘gekletst’ en geïmiteerd.

Moeder en baby samen lachen

Ontwikkeling als je baby 6 weken oud is: volop aan het brabbelen

De klanken die uit je baby’s mondje komen breiden zich in razend tempo uit als je baby 6 weken oud is. Wat heeft hij je allemaal al ‘verteld’? Zegt je baby al ‘prrr’ en ‘krrr’? Heb je al ‘ah’, ‘uh’ en ‘ieh’ gehoord? Je merkt waarschijnlijk dat je baby zijn uiterste best doet om steeds weer nieuwe klanken te produceren. Jij als moeder kunt je baby helpen bij de taalontwikkeling. Dat doe je door zoveel mogelijk op zijn geluiden te reageren. Boots ze na of reageer erop met een nieuw geluidje, dat hij kan proberen te imiteren.

Verwacht niet dat als je baby 6 weken oud is, nu al het woordje ‘mama’ kan zeggen, maar een klank die op de klanken lijkt, die hij al kan ‘zeggen’, kun je proberen. Zegt je kindje nu steeds ‘prrr’. Reageer er dan op met ‘krrr’ en kijk wat hij dan doet. Kan je baby al ‘ah’ en ‘uh’, introduceer dan ook de andere klinkers, zoals ‘ieh’ en ‘oh’. Over het algemeen komen de klinkers het eerst bij baby’s. Ook de medeklinkers ‘b’, ‘m’, ‘p’, ‘j’ en ‘k’ kan een baby gemakkelijk leren als hij nog jong is.

Meestal gebruiken baby’s de ‘j’ en ‘k’ op vrolijke momenten en de ‘b’, ‘m’ en ‘p’ als ze minder in hun doen zijn. Klopt dit ook bij jouw baby? Of weet je dat nog niet, omdat je baby nog niet zoveel ‘zegt’. Geen probleem hoor, iedere baby ontwikkelt zich op een eigen unieke manier. Het komt vanzelf.

baby-week-6-brabbelen

Moeder van een baby 6 weken oud: nacontrole bij je verloskundige of gynaecoloog

Het is alweer 6 weken geleden dat je bent bevallen. Je bent inmiddels al gewend aan het feit dat je nu moeder van een baby bent. Hij of zij hoort er al helemaal bij. Of word jij nog elke ochtend wakker met een onwerkelijk gevoel, waarin het lijkt alsof je baby nog een ‘droom’ is? Dan leef jij waarschijnlijk nog iets langer op een roze wolk. Dat is helemaal niet erg hoor, alleen maar mooi toch om hem nog elke dag als een groot wonder te zien. Ondertussen voel jij je steeds iets beter.

Om te bekijken of je echt weer helemaal ‘genezen’ bent van je zwangerschap en bevalling ga je als je baby 6 weken is naar je verloskundige of gynaecoloog voor een nacontrole. Daar wordt het volgende gedaan.

  • Je bespreekt de bevalling.
  • Je bespreekt het herstel, zowel op lichamelijk als emotioneel vlak.
  • De verloskundige of gynaecoloog controleert jouw lichaam op lichamelijke klachten en eventuele wonden.

Als je lichamelijk weer fit bent, dan kun je, als je baby 6 weken oud is, weer aan je conditie gaan werken. Heb je een keizersnede gehad? Dan kun je daar beter nog 2 weken mee wachten, omdat je buikspieren nog wat moeten herstellen.

Het is verstandig om je conditie rustig op te bouwen. Je kunt je bijvoorbeeld beginnen met wat oefeningen op de grond, zoals bekken bodem oefeningen, maar ook sporten mag. Wat dacht je van fitness, yoga, dansen, zwemmen, wielrennen, paardrijden of gewoon een rondje wandelen? Met intensievere sporten moet je nog wat langer wachten. hardlopen, balsporten, atletiek, skiën en turnen wordt pas aangeraden als je baby 3 maanden oud is. Dan is je bekkenbodem namelijk pas voldoende hersteld, zodat de schokbelasting opgevangen kan worden.

Waarschijnlijk heeft jouw verloskundige of gynaecoloog jou hierover ook advies gegeven. Het is belangrijk dat je dat advies opvolgt. Over het algemeen mag je weer aan je conditie gaan werken als je baby 6 weken oud is en intensief sporten als je baby 3 maanden oud is, maar er zijn uiteraard uitzonderingen op deze regel.

baby-week-6-nacontrole

Wat moet je doen als je baby 6 weken is?

Wat je altijd moet doen en dus ook als je baby 6 weken oud is, is samen genieten, niet alleen jij en je baby, maar ook je partner. Het gebeurt maar al te vaak dat een partner zich buitengesloten voelt. De moeder focust zich volkomen op haar baby: ze geeft voeding aan haar baby, heeft hem continu op de arm, wil alle luiers verschonen, altijd de baby in bad doen, omkleden en in bed stoppen.

Het is voor een moeder lastig om haar pasgeboren baby, die zij 9 maanden bij zich heeft gedragen, los te laten. Het liefst wil ze hem nog steeds continu bij zich dragen, waardoor zij maar weinig oog heeft voor haar partner. Hij staat erbij en kijkt ernaar. Hij kijkt niet alleen van een afstandje naar zijn baby, maar ook naar zijn vrouw, die nauwelijks nog oog voor hem heeft. Als hij wel de kans krijgt en zijn ding doet met de baby, dan krijgt hij daar steeds commentaar op van zijn vrouwlief, die het allemaal veel beter weet dan hij.

Herkenbaar? Dan is het hoog tijd dat jij gaat veranderen! Open je deuren voor hem. Maak tijd vrij om te besteden met je partner (zonder je baby ertussenin). Geef ook de vader de tijd en de ruimte met jullie baby, zodat ook hij zijn rol als ouder op een eigen, unieke manier kan invullen. Zo zullen jullie samen als ouders gaan genieten van jullie kleintje en van elkaar.

Tip van de week: Ga iets leuks doen zonder je baby

Ben jij nog steeds heel erg moe, word je er gek van dat je altijd samen bent met je baby en/of mis je het om even lekker alleen te zijn? In al deze gevallen is het een uitstekend plan om er even lekker op uit te gaan zonder je baby. Laat je baby over aan de goede zorgen van je partner en vertrek. Dat hoeft niet meteen voor een compleet weekend te zijn, maar kan ook gewoon voor een paar uurtjes zijn, dan hoef je als je borstvoeding geeft niet eens te kolven.

Wat vind jij leuk? Shoppen, naar de bioscoop, zwemmen of naar een vriendin? Je zult merken dat je nu extra kunt genieten van je (baby)vrije momenten.