Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Na de bevalling jouw kleintje mogen vasthouden en voor het eerst mogen borstvoeden, het is een magisch moment. Toch is het voor veel vrouwen een paar dagen na de bevalling helemaal geen pretje. De borsten kunnen erg zeer gaan doen en opzwellen. Waar je eerst jouw voedingsbh prima paste, barsten jouw borsten hier nu bijna uit. Wat is stuwing precies en waardoor komt het? In dit artikel lees je niet alleen waardoor stuwing wordt veroorzaakt, maar ook wat je ertegen kunt doen.
Wat is stuwing?
Stuwing is een proces dat optreed in de meeste gevallen drie tot vijf dagen na de bevalling. Het is het lichamelijke proces waarbij jouw lichaam de melkproductie op goed op gang brengt. Hierdoor kun je zeer pijnlijke en opgezwollen borsten krijgen. Vrijwel alle vrouwen krijgen hier na de bevalling mee te maken. In sommige gevallen treed stuwing pas tien dagen na de bevalling op. De oorzaak van stuwing is in de meeste gevallen de melkaanmaak, maar soms kan een hoge doorbloeding ook de oorzaak zijn van stuwing. Stuwing kan erg pijnlijk zijn en vooral erg eng. Jouw borsten groeien opeens enorm snel. Het is een natuurlijk proces en stuwing verdwijnt uiteindelijk vanzelf. Het maakt niet uit of je flesvoeding geeft of borstvoeding. Iedere vrouw kan er last van krijgen. De klachten verschillen wel behoorlijk per vrouw. De ene vrouw voelt alleen iets meer spanning in de borsten en de andere kan de bh niet meer dicht krijgen. Stuwing is erg vervelend, maar hoort er helaas gewoon bij. Wel kun je de klachten zelf verminderen.
Borstvoeding en kolven
Een manier om minder last te krijgen van stuwing is door vooral veel borstvoeding te geven of te kolven. Leg jouw baby gelijk aan de borst en laat het veel drinken de eerste dagen. Zo komt de melkproductie goed op gang en kunnen de borsten minder opzwellen. De eerste 48 uur zijn erg belangrijk voor de melkproductie. Laat jouw kleintje daarom veel aan de borst. Ook is het belangrijk om de voeding niet uit te stellen. Stuwing is vaak het resultaat van te lang wachten. Je kunt daarom ook 's nachts wanneer jouw kindje langer slaapt last krijgen van pijnlijke en gespannen borsten. Een oplossing hiervoor is om te kolven voor het slapen gaan.
Ook als je geen borstvoeding geeft is het belangrijk om te kolven wanneer je last krijgt van stuwing. Op deze manier neem je veel spanning weg van de borsten. Kolf je borsten echter niet leeg, want dan komt de melkaanmaak goed op gang.
Verkoeling
De meest effectieve manier om de pijn en spanning te verlichten is verkoeling. Leg een gekoeld compres op jouw borsten om de warmte weg te nemen. Dit kan al veel verlichting geven. Heb jij vooral 's avonds last van stuwing en kun je niet comfortabel liggen en slapen? Leg dan een topje in de vriezer of koelkast en trek deze aan als een sportbh over je borsten. Of koop een speciale slaapbeha. Zo koelen jouw borsten af en kan de pijn wegnemen. Een koude douche of een koud bad kan ook helpen. Waar je normaal nooit graag onder een koude straal staat, is dit wanneer je last van stuwing hebt perfect. Je kunt zo afkoelen onder de koude stralen.
Je kunt jouw borsten niet de hele dag koelen, voordat je jouw baby gaat voeden moeten de borsten warm zijn. Anders krijgt jouw baby koude melk. Het kan wat onaangenaam voelen wanneer je de borsten niet kunt koelen, maar het is even doorzetten. Stuwing houdt in de meeste gevallen maar een paar dagen aan. Het is dus even doorbijten, maar de pijn zal snel verdwijnen.
Medicijnen
Er zijn medicijnen op de markt die de klachten van stuwing kunnen verminderen. Echter verkiezen veel vrouwen toch liever de pijn en het ongemak dan de medicijnen. Het medicijn Parlodel geeft een positieve bijdrage tegen de klachten van stuwing. Het kan de spanning en pijn verminderen. Helaas heeft het vervelende bijwerken zoals hoofdpijnklachten, duizeligheid en misselijkheid. Wanneer je veel en lang last hebt van stuwing kan dit medicijn worden aangeraden.
Koorts
Het kan voorkomen dat je koorts krijgt wanneer je stuwing hebt. Jouw lichaam is een stuk warmer door de actieve melkproductie en jouw lichaamstemperatuur kan gaan stijgen. Dit is vrij normaal. Je hoeft je daarom geen zorgen te maken wanneer jouw lichaamstemperatuur warmer is dan gemiddeld. Koorts komt vaak voor tijdens stuwing en wanneer je verder geen klachten hebt is het geen reden tot paniek.
Naar de dokter?
Wanneer dan wel naar de dokter? Als je veel last blijft houden van de stuwing is het aan te raden om toch contact op te zoeken met de dokter. Zeker wanneer je langer dan vier dagen last hebt van zere borsten en de pijn niet afneemt. De ene vrouw heeft meer last van stuwing dan de andere en voor sommige vrouwen kan het medicijn Parloder wonderen verrichten. Wanneer jouw borsten erg zeer doen en heel erg rood worden moet je goed oppassen. Gaan deze klachten samen met hoge koorts? Dan moet je zeker contact opnemen met jouw huisarts. Je kunt namelijk te maken hebben met een borstontsteking.
Na de bevalling ben je helaas nog niet van alle lichamelijke klachten af. Je hebt een topprestatie geleverd en wilt natuurlijk kunnen uitrusten. Hier is helaas niet altijd sprake van. Na de bevalling krijgen veel vrouwen last van stuwing. Deze pijnlijke en gespannen borsten kunnen voor veel ongemak zorgen. Jouw borsten kunnen opgezwollen raken en zeer oncomfortabel aanvoelen. Deze ongemakken kun je niet zomaar wegnemen. Het is belangrijk om jouw kindje veel aan de borst te nemen en te kolven om de spanning weg te nemen. Door jouw borsten te koelen kun je pijn verlichten. In de meeste gevallen houdt stuwing maar een paar dagen aan. Het is even doorbijten, maar dan ben je er vanzelf weer vanaf.