Hoe komt het dat een kind altijd met speelgoed wilt spelen dat het meeste lawaai maakt en waarom lacht het wanneer het de ouders ziet? Jouw baby leert vanaf het begin al dat elke actie een reactie teweeg brengt. Het is een natuurlijk proces waardoor jouw kindje de wereld leert te ontdekken. Welke acties geven welke reactie en hoe kun je het reactievermogen van jouw baby stimuleren? In dit artikel lees je alles over het reactievermogen van een baby en waarom het zo belangrijk is dat jouw baby reageert op zijn/haar omgeving, door bijvoorbeeld te wijzen.

Een natuurlijk proces

Het is een natuurlijk proces dat jouw baby reageert op zijn/haar omgeving. Het begint al vanaf de eerste maanden. Wanneer jouw baby zich ongemakkelijk voelt of wanneer er te veel lawaai is, kan het gaan huilen. Het is een directe reactie op de omgeving. Hoe ouder jouw baby wordt, des te meer gaat het direct reageren op actie. Zo leert het om gezichtsuitdrukkingen na te doen, te lachen en te brabbelen. Het is een natuurlijk proces waardoor jouw baby veel basistechnieken leert. De ene baby leert de ene vaardigheid sneller dan de andere. Elke baby heeft zijn/haar eigen proces en leert dingen en vaardigheden wanneer het er klaar voor is. Je kunt het reactievermogen wel stimuleren. Je kunt het stimuleren door bepaald speelgoed, beweging en geluiden.

Spelend leren

De beste manier voor een baby om te leren, is door te spelen. Al doende leert jouw baby van alles. Als eerste leert het om speelgoed vast te pakken en vervolgens om ermee te bewegen. Je kunt het bewegen met speelgoed stimuleren door speelgoed te kopen dat geluid maakt. Nog altijd is de rammelaar een favoriet van menig baby. De rammelaar maakt geluid wanneer het heen en weer schud en is dus extra interessant voor jouw baby. Jouw baby leert dat deze actie een reactie teweeg brengt en zal steeds meer gaan schudden. Speelgoed dat geluid maakt geeft een directe actie en is stimulerend voor de algehele ontwikkeling van jouw baby.

Bewegen

Actie geeft reactie, dat gaat azeker op bij beweging. Van een hulpeloos klein baby'tje tot een bewegelijke dreumes. Jouw baby leert de eerste maanden erg veel op het gebied van beweging. Het leert welke acties welke gevolgen hebben en leert zo veel basistechnieken. Het leert om dingen vast te grijpen en om te rollen. De beweging van jouw baby kun je als ouder zeker stimuleren. Door dagelijks tummytime te houden leert jouw baby zijn nek en rug te versterken en kan het leren om te rollen. Daarnaast kun je als ouder ook luchtfietsen met de beentjes. Op deze manier stimuleer je de natuurlijke bewegingen van de benen. Jouw kindje gaat kruipen en lopen wanneer het er zelf klaar voor is, maar de juiste posities kunnen het proces wel helpen. Af en toe staan op de beentjes of in een kruiphouding zetten kan de juiste reactie geven van jouw baby.

Je kunt de ontwikkeling en de beweging van jouw baby ook stimuleren door babyzwemmen of babygym. Deze cursussen zijn speciaal om de band tussen ouder en kind sterker te maken en om de beweging van de baby te stimuleren. Je leert tijdens deze lessen wat je als ouder kunt doen en waar jouw kindje allemaal al op kan reagerenm. Het is niet alleen aan te raden voor de band tussen jou en jouw kindje, maar ook zeker voor de ontwikkeling en het leren bewegen.

Geluiden

Baby's zijn erg gevoelig voor de omgeving en geluid draagt hieraan mee. Jouw baby zal snel op geluidjes reageren. Jouw baby kan bijvoorbeeld rustig worden van rustgevende geluiden of humeurig worden wanneer er teveel lawaai in de omgeving is. Geluid geeft een directe reactie van jouw baby en kan erg veel betekenen voor de ontwikkeling van jouw baby. Je kunt de taalontwikkeling en de gemoedstoestand stimuleren door muziek. De voorkeur gaat voor baby's uit naar kindermuziek en klassieke muziek. Klassieke muziek is goed voor de hersenontwikkeling en kindermuziek voor de taalontwikkeling.

Ook geeft praten een directe reactie van jouw baby. Wanneer je tegen jouw kleintje praat heb je al snel de volledige aandacht. Voor je het weet begint jouw baby terug te brabbelen in zijn/haar babytaal. Het is een directe reactie op jouw gepraat. Dit is erg belangrijk, want op deze manier leert jouw baby zijn spraakvermogen te ontwikkelen.

Negatieve reacties

Dat acties bepaalde reacties teweeg brengen gaat ook in het negatieve op. Huilen, niet eten, niet slapen en humeurig zijn, zijn directe reacties op negatieve acties. Wanneer jouw baby zich niet prettig voelt, kan hij/zij dit direct laten merken door te huilen. Wanneer jouw gezin erg druk is en jouw baby geen rust kan vinden, zul je dit gelijk merken. Wanneer jouw baby huilt is het dus belangrijk om erachter te komen wat de oorzaak hiervan is. Wanneer jowu baby het ergens niet mee eens is zul je het direct merken. Is het water van het badje te koud dan geeft jouw baby direct een reactie. Het zijn ook de negatieve reacties die leren dat elke actie een reactie geeft. Op deze manier leert jouw baby te communiceren. Het is dus belangrijk om ook de negatieve reacties serieus te nemen.

Elke actie geeft een reactie. Op deze manier leert jouw baby enorm veel vaardigheden. Het leert beter te communiceren, te spelen, te bewegen en te horen. Het is belangrijk om deze ontwikkeling als ouder te stimuleren. Kies bijvoorbeeld speelgoed dat geluid maakt en zet af een toe een kindercd op. Je kunt de ontwikkeling van jouw baby zeker stimuleren. Ga samen babyzwemmen of schrijf je in voor lessen bij de babygym om het reactievermogen van de bewegingen te stimuleren.