Als een baby 10 weken oud is, dan kan hij gericht dingen pakken en met zijn mond bestuderen. Het is belangrijk om kleine en gevaarlijke voorwerpen uit zijn buurt te houden. Vanaf het moment dat een baby 10 weken oud is, mag een moeder weer aan het werk.

Baby 10 weken: Samenzijn is fijn, maar soms even niet is ook heerlijk

Een kindje om je heen begint langzaam te wennen als je baby 10 weken oud is. Dat merk je aan het feit dat je niet altijd meer met een verliefde blik naar hem staart. Soms droom je even weg en denkt terug aan alle leuke dingen die je deed toen je nog geen baby had: uitgaan met vriendinnen, een weekendje weg met je partner, urenlang shoppen, boeken lezen, sporten en/of urenlang wandelen. Je begint dit alles te missen. Je voelt jezelf beperkt in je doen en laten nu je continu je baby bij je in de buurt hebt.

Het leven met een baby is minder uitdagend dan je had gedacht; het is eerder een beetje saai. Elke dag is hetzelfde. Ja ok, het is mooi om te zien hoe je kleintje zich ontwikkelt, maar een dag is gevuld met dezelfde dingen: voeden, luiers verschonen, luiertas inpakken, naar de supermarkt gaan met een kinderwagen, luiertas uitpakken, baby badderen, baby in bed stoppen, enzovoort.

Het is hoog tijd dat je er eens lekker op uit gaat zonder je baby. Laat je partner op hem passen of regel oppas, zodat jullie er samen op uit kunnen. Dan kun je direct uitproberen of het je lukt om te kolven en of het lukt om de gekolfde melk door een ander aan je baby te laten geven. Of ga je vanaf deze week weer aan het werk en was je allang bezig met kolven en heb je al een voorraad borstvoeding klaarstaan in de vriezer en koelkast?

Ontwikkeling als je baby 10 weken oud is: alles gaat in zijn mondje

Vanaf het moment dat je baby 10 weken is, kan het zijn dat je baby dingen in zijn mond gaat stoppen. Je baby heeft geleerd om gericht dingen vast te pakken. De stap die daarop volgt, is deze dingen direct in zijn mond stoppen om het daar van alle kanten te betasten.

Waarom stopt een baby alles in zijn of haar mond? Volgens een oude theorie van psycholoog Sigmund Freud doet een baby dat uit lust. Tegenwoordig wordt meer gedacht dat baby’s de wereld ontdekken met de mond. Voelen met de hand is nog niet goed mogelijk als je baby 10 weken oud is; voelen met de mond, waarin zich heel veel zenuwen bevinden, kan al wel.

baby-week-10-alles-in-mondje

Het is mooi voor je baby dat hij al dingen kan bevoelen met zijn mond, maar voor jou is het niet altijd handig. Nu je baby alles in de mond stopt, is het oppassen geblazen. Alle kleine en gevaarlijke voorwerpen moeten bij hem uit de buurt blijven. Je kunt daarbij denken aan etensresten, punaises, speldjes, steentjes, bestek, scharen en batterijen.

Voordeel is dat je baby nu nog niet vooruit komt en nog op een plek blijft liggen. Straks als je baby gaat tijgeren of leren kruipen wordt het nog veel meer een klus om alle ruimtes in je baby veilig te maken. Is het je niet gelukt om alle kleine, gevaarlijke dingen uit de buurt te houden en heeft je baby toch iets te pakken en verslikt of stikt je baby erin? Handel dan als volgt.

  • Laat je baby hoesten als hij dat doet. Dan komt het er vaak vanzelf weer uit.
  • Hoes je kind niet, maar maakt het stikgeluiden? Neem je baby dan in buikligging op je onderarm met zijn hoofd richting jouw hand en pak de kaaklijn vast (niet zijn keel natuurlijk).
  • Leg je baby op je bovenbeen.
  • Sla met de hiel van je hand tussen zijn schouderbladen.
  • Komt het er niet uit, dan kun je ook nog borstcompressies geven.
  • Wil je precies weten hoe dit alles eruit ziet? Bekijk het dan op het onderstaande filmpje. Het is goed om voorbereid te zijn als je baby stikt of verslikt. Weet vooraf wat je in zo’n spoedgeval moet doen, zodat je direct kunt handelen.

Wat kan een baby van 10 weken nog meer behalve dingen in zijn mond stoppen? Waarschijnlijk kan jouw baby al spelen met zijn handjes. Het kan ook zijn dat jouw baby pogingen doet om zichzelf op zijn zij te draaien. Dit hoeft nog niet hoor, het kan. De ene baby ontwikkelt zich motorisch sneller dan een andere baby, omdat het bijvoorbeeld een beweeglijk, energiek kind is.

Moeder van een baby 10 weken oud: alweer aan het werk?

Zwangerschapsverlof duurt 16 weken. Als je 6 weken voor de uitgerekende datum bent gestopt met werken, dan kan het zijn dat je weer aan het werk gaat als je baby 10 weken oud is. Het is zelfs zo dat je, ook als je baby na de uitgerekende datum is geboren, je recht houdt op 10 weken verlof na de bevalling. De kans is groot dat je in elk geval binnen nu en een paar weken weer aan het werk gaat. Hoe is dat voor jou? Heb je er zin in?

Het verschilt sterk per moeder of ze zin heeft om weer aan de slag te gaan. Sommige vrouwen vinden het heerlijk om zich weer op andere dingen te richten dan op de baby, om weer wat meer tijd voor zichzelf te hebben. Andere vrouwen hebben er veel moeite mee om hun baby los te laten en vonden het prima thuis met de baby. Natuurlijk kun je het ook beide hebben; dat je het leuk vindt, maar ook jammer.

Voordeel van weer aan het werk is dat je weer extra gaat genieten van de momenten met je baby. Je hebt hem moeten missen en kijkt na je werk weer met een frisse blik naar jouw lieve schatje. Nadeel is dat je het nu nog drukker krijgt, dan je het al had en nog vermoeider raakt dan je al was.

baby-week-10-moeder-werken

Wat moet je doen als je baby 10 weken is?

Je moet niet zoveel als je baby 10 weken is, maar spelen met je baby is natuurlijk altijd leuk, voor hem en voor jezelf. Hier zijn een paar ideeën om te doen als je baby 10 weken oud is.

  • Leg je baby op zijn rug, pak hem bij de enkels en maak draaiende bewegingen. Fietsbewegingen maken is een feest voor bijna elke baby. Bovendien zijn ze goed voor het versterken van zijn been- en buikspieren, die hij weer nodig heeft om te leren zitten, kruipen en lopen.
  • Koop een voelboekje en laat je baby voelen aan de verschillende materialen en en structuren. Natuurlijk vertel je er ook een verhaal bij. Begrijpen doet hij het nog niet, maar aandachtig luisteren kan je baby al wel.
  • Leg je baby op zijn buikje en rol met een bal naar hem. Je baby zal proberen om hem terug te duwen. Zo train je de nekspieren van je baby en het gerichte kijken en bewegen.

Tip van de week: doe je baby slabbetjes om, je baby begint te kwijlen

Nu je baby 10 weken oud is en alles in zijn mond gaat stoppen, gaat je baby ook kwijlen. Dat komt doordat er door zijn vele kauwbewegingen extra speeksel wordt aangemaakt. Het is een goed idee om jouw baby continu te voorzien van een slabbetje, zodat je niet telkens kleding hoeft te verwisselen.