Voor baby’s is de dag één grote ontdekkingstocht. Naast dat een baby graag alles wil onderzoeken, ontwikkelt hij zich ook razendsnel en lijkt hij constant iets nieuws bij te leren. Dit zijn 5 manieren waarop je baby leert:

1. Routine en herhaling

Baby’s zijn groot fan van herhalingen. Door dingen constant te herhalen en routines te ontwikkelen leert je kind waar hij aan toe is en wat hij kan verwachten. Hierdoor zal hij zich meer op zijn gemak voelen en zal jullie dag soepeler verlopen. Probeer in je dagelijkse leven dus zoveel mogelijk routines en herhalingen toe te passen. Dit kan door elke dag je kind op dezelfde manier te wekken, te verschonen en te badderen maar je baby vindt het ook heerlijk als je steeds uit hetzelfde liedje zingt.

Moeder zingt voor haar baby - je baby leert door herhaling

2. Imiteren

Jij bent het grote voorbeeld voor je kind, in elke fase van het leven. Het is dan ook niet gek dat je baby leert door jou te imiteren. Wees er bewust van dat je kind zowel goede als slechte eigenschappen meekrijgt en deze kan kopiëren. Probeer het goede voorbeeld te geven door bijvoorbeeld goed te blijven communiceren met je kind en alle mensen in zijn of haar omgeving, gezond te eten, netjes dankjewel te zeggen en elke dag je tanden te poetsen. Voordoen is belangrijker dan vertellen. De kans is groot dat je kind jou gaat imiteren als jij het goede voorbeeld geeft.

je baby leert door te imiteren - vader tilt baby op

3. Je baby leert door te spelen

Je baby vindt spelen niet alleen leuk, het is ook nog eens leerzaam. Door bepaalde spelletjes kan hij bijvoorbeeld zijn motoriek verbeteren, verbanden leren leggen en zijn taalvaardigheid oefenen. Grijp dus elke kans aan om van een simpele handeling een spelletje te maken. Voor je het weet zijn jullie samen schaterlachend aan het badderen of een luier aan het verschonen. Daarnaast is het belangrijk om je kindje te stimuleren om zowel alleen als met andere kindjes of met jou te spelen. Naast verschillende speeltjes zijn er op internet ook veel creatieve spelletjes te vinden die je met je baby kunt spelen.

4. Zintuigen

Voelen, proeven, luisteren, ruiken en zijn ogen uitkijken: jouw kleintje is dol op de wereld ontdekken met zijn zintuigen. Stimuleer dit dan ook door je kindje verschillende voorwerpen te laten voelen, verhalen te vertellen en muziek te laten horen, allerlei geuren te laten ruiken en door voorwerpen en verschillende omgevingen te laten zien. Je zult zien dat je kindje alles reuze interessant vindt! Let er wel op dat je je kindje niet overprikkelt. Juist omdat hij zo nieuwsgierig en leergierig is kunnen harde geluiden of drukke omgevingen snel te veel worden. Pas ook op met je baby televisie laten kijken. Hoewel je kindje het vast geweldig vindt en sommige kinderprogramma’s best leerzaam zijn, kun je hier beter mee wachten tot je kindje wat ouder is.

baby leert - moeder knuffelt baby

5. Ervaren

Tot slot leert je baby door zelf dingen te ervaren en te ontdekken. Aangezien alles nieuw is voor je kleintje, is alles natuurlijk extra interessant: van het bezoeken van de supermarkt tot aan het spelen met het lichtknopje. Laat je baby dan ook zoveel mogelijk zelf ontdekken en uitvinden, dit is namelijk erg belangrijk voor zijn ontwikkeling.

Zorg wel dat je baby je huis veilig kan ontdekken, door je huis veilig in te richten. Let bijvoorbeeld ook op kleine voorwerpen en plastic zakken: heel interessant om te ontdekken en om mee te spelen, maar kunnen er ongelukken gebeuren als je je kind alleen laat met deze voorwerpen. Denk dus altijd even na over wat je kindje wel of niet veilig kan ontdekken, en blijf in de buurt. Daarnaast is ervaren behoorlijk intensief. Neem je kindje dus niet mee naar een drukke supermarkt als hij net toe is aan zijn slaapje.