‘Doe wat jij het allerliefste wilt. Dát is het belangrijkste’

Na een heerlijke, koude wandeling in de polder waarin ik volop genoot van koude, frisse lucht en nergens aan dacht, liep ik langs een supermarkt. Mijn gedachten waren allang weer terug bij het huishouden, de taken die ik voor mezelf had gepland deze week en het...

9 tips om te besparen op je boodschappen

Besparen op je boodschappen? Heel bewust was ik daar niet echt bezig. En dat bleek toen ik onlangs even met de neus op de feiten werd gedrukt. Door mezelf weliswaar, want ik dook voor de gein eens in mijn financiën en schrok van het totaalbedrag dat ik maandelijks aan...

Zwanger van een meisje? Maar ik ben een jongensmoeder!

Samen met mijn vriend heb ik drie prachtige kinderen: twee jongens en een meisje. Voordat ze er waren wilden we heel graag kinderen. Ik was er van overtuigd dat ik een echte moeder was voor jongens, een zogenoemde jongensmoeder. Vaak kreeg ik hier commentaar op, want...

Knutselen voor Valentijnsdag: 3 leuke tips

Samen iets leuks knutselen voor Valentijnsdag, dat leek me nou wel een leuk idee. Want Valentijnsdag, ik weet nooit zo goed wat ik ervan moet vinden. Enerzijds word ik op die dag graag verrast met een kaartje of met bloemen, anderzijds vind ik het nogal een...

Leuke luisterboeken voor kinderen

Behalve dat het heel leuk is, is het ook belangrijk om aan kinderen voor te lezen. Voorlezen (en zelf leren lezen) draagt bij aan de taalontwikkeling van je kind en het is een moment van verbinding met je kind. Geen zin of tijd om voor te lezen? Of op zoek naar een...

Tijdens je zwangerschap ondergaat je lichaam vele veranderingen, het is dan ook logisch dat je lichaam én je geest na de bevalling ook weer moet gaan ‘ontzwangeren’. Er wordt weleens gezegd: ‘negen maanden op en negen maanden af’.

1. Nog meer weeën

De eerste dagen na de bevalling heb je last van naweeën. Deze zijn nodig om je baarmoeder weer in de oude vorm terug te krijgen. De pijn varieert van lichte buikpijn tot een soort van hevige menstruatiekrampen. Tips: Een rug massage, een warme kruik of douche kan verlichting geven. Een paracetamol mag ook, zelfs als je borstvoeding geeft. Maar hou je wel aan de voorgeschreven dosis.

2. Bloedverlies

Na je bevalling verlies je ongeveer vier tot zes weken bloed. Dit is voornamelijk bloed en wondvocht uit de wond waar de placenta heeft gezeten. Soms zitten hier flinke stolsels bij. Tips: Bij te veel stolsels of extreem bloedverlies even een deskundige raadplegen.

3. De eerste grote boodschap

De eerst keer naar het toilet gaan na de bevalling is niet prettig, zeker niet als het om een grote boodschap gaat. Probeer te ontspannen en neem de tijd. Ophouden kan namelijk obstipatie veroorzaken en dan ben je nog verder van huis. Tips: Eet vezelrijk voedsel op vaste tijdstippen en drink genoeg water.

4. Aambeien

Veel vrouwen krijgen zowel tijdens als na de zwangerschap last van aambeien. Het kan geen kwaad maar ze voelen niet prettig aan. Gelukkig zijn ze wel goed te behandelen. Tips: Voorkom verstopping, drink water en eet vezelrijk voedsel. Blijf in beweging en stel het wc-bezoek niet uit. Gebruik eventueel een lidocaïnezalf.

5. De onderkant staat in brand

Ook je vagina voelt na de bevalling vaak wat beurs aan en als je bent ingeknipt of uitgescheurd voelt hij misschien zelfs pijnlijk aan. Ook de hechtingen kunnen een trekkend gevoel veroorzaken. Tips: Wondjes genezen sneller als ze in aanraking komen met lucht. Dus schroom niet om iedere dag even met een ontbloot onderlijf op bed te liggen of neem een Biotex badje. Ga bij een beurs gevoel gewoon op een harde ondergrond zitten, des te eerder is het verdwenen. Spoel je vagina met water af na of tijdens het plassen, dan heb je minder last van dat branderige gevoel.

6. Stuwing

Een paar dagen na de bevalling kunnen je borsten warm en pijnlijk aanvoelen. Alsof ze ieder moment kunnen ontploffen. Het is een teken dat de melkproductie op gang komt en er is hierdoor een verhoogde doorbloeding. Tips: De borsten af en toe afkoelen helpt, dit deden ze vroeger al met koolbladeren en dan het liefst uit de koelkast of vriezer. Leg de baby ook regelmatig aan of kolf af en toe af, maar niet te veel.

7. Help! Ik heb een luier nodig

Veel vrouwen hebben last van urineverlies na de bevalling. Bijvoorbeeld bij het lachen, springen of niezen. Dit komt omdat je bekkenbodem is opgerekt en hierdoor je blaas en plasbuis tijdelijk waren verhuisd. Tips: Er zijn speciale oefeningen tegen urineverlies. Met deze oefeningen kun je de bekkenbodemspieren trainen.

8. Waar is mijn lichaam?

Tijdens een zwangerschap komen vrouwen gemiddeld 12 kilo aan en daarvan is zo’n 3,5 kilo vet. Maar sommige vrouwen komen veel meer en hierbij duurt het even eer ze weer op gewicht zijn. Tijdens een blik in de spiegel schrik je je misschien van de slappere buik en de extra kilo’s, maar geef jezelf de tijd. Tips: Volg geen crashdieet, maar eet gezond en neem voldoende beweging. Zorg ook voor voldoende slaap.

9. Ik ben een huilebalk geworden

Het begint al bij de kraamtranen, maar ook als je de baby bij de oppas of opvang moet achterlaten zullen er soms wat traantjes vallen. Dit heeft allemaal te maken met je hormonen. Het hoge gehalte aan zwangerschapshormonen verdwijnt snel en veroorzaakt kraamtranen. Daarbij ben je ook een beetje verliefd op je baby wat ook hormonen aanmaakt waardoor je het liefst zo veel mogelijk bij je kindje wilt zijn.

10. Wat is er met mijn haar?

Ineens vind je overal haren van jezelf. In het doucheputje, op je kleding en ook je borstel zit vol met haren. Je hebt haaruitval na je bevalling. Het hoort er allemaal bij. Tijdens de zwangerschap zorgen je hormonen dat je minder haar verliest en na de bevalling krijg je weer je normale haaruitval, maar ook die haren van de afgelopen negen maanden vallen nu extra uit. Na ongeveer een jaar is alles weer zoals het was.