Vroege zwangerschapstest: alles wat je moet weten

Vraag je je af of je in verwachting bent? Als aanstaande ouders wil je natuurlijk zo snel mogelijk zekerheid hebben. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende soorten zwangerschapstesten op de markt, waaronder de vroege zwangerschapstest of de early...

7 pluspunten van een autovakantie met kinderen

Een autovakantie met kinderen, is dat wel leuk voor iedereen? Als je verder weg wil is het een lange rit, misschien heel vermoeiend en vervelend. Om meteen met de deur in huis te vallen: ja, een autovakantie is heel goed te doen en dit kun je zelf heel makkelijk leuk...

25 stoere meisjesnamen: inspiratie

Als je op zoek bent naar een stoere naam voor een meisje, dan moet deze in ieder geval kort en krachtig zijn. In dit artikel hebben we 25 korte stoere meisjesnamen voor je verzameld. De namen in dit artikel zijn tijdloos, hip, vlot en gemakkelijk uit te spreken. Ook...

Kinderwens? Let op je voeding en levensstijl om sneller zwanger te worden.

Heb je een kinderwens? In dit artikel vertellen we je meer over de mogelijkheden om de natuur een handje op weg te helpen. We vertellen je alles over de mogelijkheden om te letten op je voeding en levensstijl om sneller zwanger te worden. Kinderwens en zwanger worden...

Diarree bij een baby

Iedereen kan te maken krijgen met diarree. Ook je baby kan een waterige en dunne ontlasting krijgen door een storing in de spijsvertering. Het gevaar van diarree bij een baby is dat jonge kinderen sneller uit kunnen drogen door een te dunne ontlasting. Het is dan ook...

Tijdens je zwangerschap ondergaat je lichaam vele veranderingen, het is dan ook logisch dat je lichaam én je geest na de bevalling ook weer moet gaan ‘ontzwangeren’. Er wordt weleens gezegd: ‘negen maanden op en negen maanden af’.

1. Nog meer weeën

De eerste dagen na de bevalling heb je last van naweeën. Deze zijn nodig om je baarmoeder weer in de oude vorm terug te krijgen. De pijn varieert van lichte buikpijn tot een soort van hevige menstruatiekrampen. Tips: Een rug massage, een warme kruik of douche kan verlichting geven. Een paracetamol mag ook, zelfs als je borstvoeding geeft. Maar hou je wel aan de voorgeschreven dosis.

2. Bloedverlies

Na je bevalling verlies je ongeveer vier tot zes weken bloed. Dit is voornamelijk bloed en wondvocht uit de wond waar de placenta heeft gezeten. Soms zitten hier flinke stolsels bij. Tips: Bij te veel stolsels of extreem bloedverlies even een deskundige raadplegen.

3. De eerste grote boodschap

De eerst keer naar het toilet gaan na de bevalling is niet prettig, zeker niet als het om een grote boodschap gaat. Probeer te ontspannen en neem de tijd. Ophouden kan namelijk obstipatie veroorzaken en dan ben je nog verder van huis. Tips: Eet vezelrijk voedsel op vaste tijdstippen en drink genoeg water.

4. Aambeien

Veel vrouwen krijgen zowel tijdens als na de zwangerschap last van aambeien. Het kan geen kwaad maar ze voelen niet prettig aan. Gelukkig zijn ze wel goed te behandelen. Tips: Voorkom verstopping, drink water en eet vezelrijk voedsel. Blijf in beweging en stel het wc-bezoek niet uit. Gebruik eventueel een lidocaïnezalf.

5. De onderkant staat in brand

Ook je vagina voelt na de bevalling vaak wat beurs aan en als je bent ingeknipt of uitgescheurd voelt hij misschien zelfs pijnlijk aan. Ook de hechtingen kunnen een trekkend gevoel veroorzaken. Tips: Wondjes genezen sneller als ze in aanraking komen met lucht. Dus schroom niet om iedere dag even met een ontbloot onderlijf op bed te liggen of neem een Biotex badje. Ga bij een beurs gevoel gewoon op een harde ondergrond zitten, des te eerder is het verdwenen. Spoel je vagina met water af na of tijdens het plassen, dan heb je minder last van dat branderige gevoel.

6. Stuwing

Een paar dagen na de bevalling kunnen je borsten warm en pijnlijk aanvoelen. Alsof ze ieder moment kunnen ontploffen. Het is een teken dat de melkproductie op gang komt en er is hierdoor een verhoogde doorbloeding. Tips: De borsten af en toe afkoelen helpt, dit deden ze vroeger al met koolbladeren en dan het liefst uit de koelkast of vriezer. Leg de baby ook regelmatig aan of kolf af en toe af, maar niet te veel.

7. Help! Ik heb een luier nodig

Veel vrouwen hebben last van urineverlies na de bevalling. Bijvoorbeeld bij het lachen, springen of niezen. Dit komt omdat je bekkenbodem is opgerekt en hierdoor je blaas en plasbuis tijdelijk waren verhuisd. Tips: Er zijn speciale oefeningen tegen urineverlies. Met deze oefeningen kun je de bekkenbodemspieren trainen.

8. Waar is mijn lichaam?

Tijdens een zwangerschap komen vrouwen gemiddeld 12 kilo aan en daarvan is zo’n 3,5 kilo vet. Maar sommige vrouwen komen veel meer en hierbij duurt het even eer ze weer op gewicht zijn. Tijdens een blik in de spiegel schrik je je misschien van de slappere buik en de extra kilo’s, maar geef jezelf de tijd. Tips: Volg geen crashdieet, maar eet gezond en neem voldoende beweging. Zorg ook voor voldoende slaap.

9. Ik ben een huilebalk geworden

Het begint al bij de kraamtranen, maar ook als je de baby bij de oppas of opvang moet achterlaten zullen er soms wat traantjes vallen. Dit heeft allemaal te maken met je hormonen. Het hoge gehalte aan zwangerschapshormonen verdwijnt snel en veroorzaakt kraamtranen. Daarbij ben je ook een beetje verliefd op je baby wat ook hormonen aanmaakt waardoor je het liefst zo veel mogelijk bij je kindje wilt zijn.

10. Wat is er met mijn haar?

Ineens vind je overal haren van jezelf. In het doucheputje, op je kleding en ook je borstel zit vol met haren. Je hebt haaruitval na je bevalling. Het hoort er allemaal bij. Tijdens de zwangerschap zorgen je hormonen dat je minder haar verliest en na de bevalling krijg je weer je normale haaruitval, maar ook die haren van de afgelopen negen maanden vallen nu extra uit. Na ongeveer een jaar is alles weer zoals het was.