‘Doe wat jij het allerliefste wilt. Dát is het belangrijkste’

Na een heerlijke, koude wandeling in de polder waarin ik volop genoot van koude, frisse lucht en nergens aan dacht, liep ik langs een supermarkt. Mijn gedachten waren allang weer terug bij het huishouden, de taken die ik voor mezelf had gepland deze week en het...

9 tips om te besparen op je boodschappen

Besparen op je boodschappen? Heel bewust was ik daar niet echt bezig. En dat bleek toen ik onlangs even met de neus op de feiten werd gedrukt. Door mezelf weliswaar, want ik dook voor de gein eens in mijn financiën en schrok van het totaalbedrag dat ik maandelijks aan...

Zwanger van een meisje? Maar ik ben een jongensmoeder!

Samen met mijn vriend heb ik drie prachtige kinderen: twee jongens en een meisje. Voordat ze er waren wilden we heel graag kinderen. Ik was er van overtuigd dat ik een echte moeder was voor jongens, een zogenoemde jongensmoeder. Vaak kreeg ik hier commentaar op, want...

Knutselen voor Valentijnsdag: 3 leuke tips

Samen iets leuks knutselen voor Valentijnsdag, dat leek me nou wel een leuk idee. Want Valentijnsdag, ik weet nooit zo goed wat ik ervan moet vinden. Enerzijds word ik op die dag graag verrast met een kaartje of met bloemen, anderzijds vind ik het nogal een...

Leuke luisterboeken voor kinderen

Behalve dat het heel leuk is, is het ook belangrijk om aan kinderen voor te lezen. Voorlezen (en zelf leren lezen) draagt bij aan de taalontwikkeling van je kind en het is een moment van verbinding met je kind. Geen zin of tijd om voor te lezen? Of op zoek naar een...

De peuter kwam met het verzoek vorige week: ‘Gaan we een paaskalender maken?’ Okee… Ik hoopte dat hij het zou vergeten, maar toen hij het vanmorgen voor de derde keer vroeg kon ik niet meer weigeren en moest ik aan de knutsel. Een aftelkalender voor Pasen dus, hoe maak je die?

Ik heb even gegoogled en ik vond niet zo veel paaskalenders. Geen idee dus bij de start van dit projectje hoe het zou moeten worden, maar gaandeweg werd het een vrolijke kalender, dus ik heb maar meteen foto’s gemaakt zodat ik het hier kon delen. Over een paar weken is het Pasen en sinds mijn zoon iets meer meekrijgt van de feestdagen vind ik het wel leuk om er wat meer aandacht aan te besteden.

Knutselen met pasen en met het thema ‘lente’ is voor kinderen altijd leuk, behalve een paaskalender is het ook leuk om versiering te maken voor in de paastakken, of maak zelf placemats voor het paasontbijt. Zie voor meer inspiratie ook ons Pinterestbord ‘Knutselen met Pasen’

Hoe maak je een aftelkalender voor Pasen

Een aftelkalender voor Sinterklaas of een adventskalender voor kerstmis is heel gangbaar, maar een aftelkalender voor Pasen? Ik had er nog nooit eerder van gehoord, laat staan er een gezien. Die maken we dan maar gewoon zelf.

Wat heb je nodig om een Paaskalender te maken:

  • een groot vel wit papier
  • gekleurd papier, ik gebruikte verschillende kleuren vouwblaadjes
  • schaar
  • potlood
  • lijm
  • cijferstickers (bijv. van Hema)
  • vel paasstickers/lentestickers
  • stiften
  • rolletje washitape in een vrolijk kleurtje

aftelkalender voor pasen knutselen - benodigdheden

De paaskalender maken en gebruiken

Schets een ei van ongeveer 10-15 centimeter groot en knip deze uit als je tevreden bent over de vorm. Dit wordt de ‘mal’ voor de gekleurde eieren die je straks gaat opplakken. Als je het lastig vindt om een ei uit de losse pols te tekenen, download dan een voorbeeld en print deze uit. Of kijk of je tussen je paasversiering een voorbeeld hebt dat je kunt gebruiken.

aftelkalender voor pasen maken - eieren tekenen en uitknippen

Trek het ei vervolgens over op verschillende kleuren papier en knip ze uit. Of laat ze uitknippen, als je net zoals ik hulp krijgt van een kleine knutselaar.

paasei-knip

Hoe veel eieren je uitknipt, is afhankelijk van wanneer je wilt beginnen met aftellen naar de paasdagen. Wij hadden nog twaalf dagen te gaan voor de paasdagen, dus knipten er twaalf uit, plus twee voor de paasdagen zelf.

Als je alle eieren hebt uitgeknipt, pak je het witte vel erbij. Verdeel de gekleurde eieren over de pagina, om en om qua kleur, en lijm ze op het papier. Dan plak of schrijf je de cijfers op de eitjes, waarbij je begint met het hoogste getal (elk getal staat voor hoe veel dagen het nog duurt voordat het Pasen is. De twee laatste eitjes laat je open, dit zijn de twee paasdagen. Ik heb er twee paashaasjes van gemaakt, maar je kunt er ook kuikentjes in de dop van maken bijvoorbeeld.

aftelkalender voor pasen - papieren eieren in allerlei kleuren

Tip: Als je je peuter of kleuter een beetje uitdaging wil geven, kun je ook de cijfers op de eitjes schrijven in plaats van de cijferstickers plakken. Laat je kind dan iedere dag het juiste cijfer zoeken in het bakje met cijferstickers en opplakken. Dat is leuk én het weer een extra leermomentje.

Je kunt je paaskalender/poster eventueel nog extra versieren met stiften, stickers of stempels als je wil. Als je aftelkalender voor pasen helemaal klaar is, tape je deze aan de muur met washitape in een vrolijk lentekleurtje. En dan kan het aftellen beginnen! Laat je kind iedere dag een eitje versieren met (paas)stickers en/of kleuren tot aan Pasen.

Vrolijk Pasen!

aftelkalender voor pasen detail

Origineel blog gepubliceerd op 20 maart 2018, geüpdatet op 28 maart 2022