Dreumes leeftijd: wanneer is een kind een dreumes?

Dreumes leeftijd: een dreumes is een kind tussen de 12 en 24 maanden oud. Het is een bijzondere leeftijd waarop kinderen ontzettend snel ontwikkelen en veel ontdekken. Het is dan ook een hele uitdaging om er eentje in huis te hebben, maar het is ook ontzettend leuk om...

6 voorbereidingen voor de herfst

De herfstmaanden staan weer voor de deur. Tijd om de zomerkleding op te ruimen en de herfst- en wintergarderobe een nieuw leven te geven. Ben jij klaar voor de herfstmaanden? Wij hebben alle nodige voorbereidingen die handig zijn om te regelen voor je gezin op een...

10 redenen waarom voorlezen belangrijk is

Wist je dat dagelijks voorlezen belangrijk is voor de verdere ontwikkeling van je kind? Uit het onderzoek dat Meer Voor Mama's deed in samenwerking met kinderboekenclub Kinderboekerij vroegen we onder andere of er dagelijks voorgelezen wordt. En het blijkt onder...

Leuke bordspellen voor volwassenen

Onlangs vroeg ik tips voor leuke spellen die je met twee volwassenen kunt spelen. Want elke avond bankhangen voor de televisie begon me een beetje de keel uit te hangen. Bovendien ben ik dol op spelletjes doen, maar is onze spelletjeskast voornamelijk voorzien van...

Mijn bevalling: Zo had het niet moeten gaan, kleintje

Het is een warme zomermiddag, ik zwaai mijn schoonmoeder uit nadat ze mij heeft geholpen met schoonmaken. Daarna wil ik verder gaan met het uitzoeken en opruimen van mijn CD’s. Zo'n typisch nutteloos klusje voor in je laatste verlofdagen. Maar ik voel me niet zo...

De peuter kwam met het verzoek vorige week: ‘Gaan we een paaskalender maken?’ Okee… Ik hoopte dat hij het zou vergeten, maar toen hij het vanmorgen voor de derde keer vroeg kon ik niet meer weigeren en moest ik aan de knutsel. Een aftelkalender voor Pasen dus, hoe maak je die?

Ik heb even gegoogled en ik vond niet zo veel paaskalenders. Geen idee dus bij de start van dit projectje hoe het zou moeten worden, maar gaandeweg werd het een vrolijke kalender, dus ik heb maar meteen foto’s gemaakt zodat ik het hier kon delen. Over een paar weken is het Pasen en sinds mijn zoon iets meer meekrijgt van de feestdagen vind ik het wel leuk om er wat meer aandacht aan te besteden.

Knutselen met pasen en met het thema ‘lente’ is voor kinderen altijd leuk, behalve een paaskalender is het ook leuk om versiering te maken voor in de paastakken, of maak zelf placemats voor het paasontbijt. Zie voor meer inspiratie ook ons Pinterestbord ‘Knutselen met Pasen’

Hoe maak je een aftelkalender voor Pasen

Een aftelkalender voor Sinterklaas of een adventskalender voor kerstmis is heel gangbaar, maar een aftelkalender voor Pasen? Ik had er nog nooit eerder van gehoord, laat staan er een gezien. Die maken we dan maar gewoon zelf.

Wat heb je nodig om een Paaskalender te maken:

  • een groot vel wit papier
  • gekleurd papier, ik gebruikte verschillende kleuren vouwblaadjes
  • schaar
  • potlood
  • lijm
  • cijferstickers (bijv. van Hema)
  • vel paasstickers/lentestickers
  • stiften
  • rolletje washitape in een vrolijk kleurtje

aftelkalender voor pasen knutselen - benodigdheden

De paaskalender maken en gebruiken

Schets een ei van ongeveer 10-15 centimeter groot en knip deze uit als je tevreden bent over de vorm. Dit wordt de ‘mal’ voor de gekleurde eieren die je straks gaat opplakken. Als je het lastig vindt om een ei uit de losse pols te tekenen, download dan een voorbeeld en print deze uit. Of kijk of je tussen je paasversiering een voorbeeld hebt dat je kunt gebruiken.

aftelkalender voor pasen maken - eieren tekenen en uitknippen

Trek het ei vervolgens over op verschillende kleuren papier en knip ze uit. Of laat ze uitknippen, als je net zoals ik hulp krijgt van een kleine knutselaar.

paasei-knip

Hoe veel eieren je uitknipt, is afhankelijk van wanneer je wilt beginnen met aftellen naar de paasdagen. Wij hadden nog twaalf dagen te gaan voor de paasdagen, dus knipten er twaalf uit, plus twee voor de paasdagen zelf.

Als je alle eieren hebt uitgeknipt, pak je het witte vel erbij. Verdeel de gekleurde eieren over de pagina, om en om qua kleur, en lijm ze op het papier. Dan plak of schrijf je de cijfers op de eitjes, waarbij je begint met het hoogste getal (elk getal staat voor hoe veel dagen het nog duurt voordat het Pasen is. De twee laatste eitjes laat je open, dit zijn de twee paasdagen. Ik heb er twee paashaasjes van gemaakt, maar je kunt er ook kuikentjes in de dop van maken bijvoorbeeld.

aftelkalender voor pasen - papieren eieren in allerlei kleuren

Tip: Als je je peuter of kleuter een beetje uitdaging wil geven, kun je ook de cijfers op de eitjes schrijven in plaats van de cijferstickers plakken. Laat je kind dan iedere dag het juiste cijfer zoeken in het bakje met cijferstickers en opplakken. Dat is leuk én het weer een extra leermomentje.

Je kunt je paaskalender/poster eventueel nog extra versieren met stiften, stickers of stempels als je wil. Als je aftelkalender voor pasen helemaal klaar is, tape je deze aan de muur met washitape in een vrolijk lentekleurtje. En dan kan het aftellen beginnen! Laat je kind iedere dag een eitje versieren met (paas)stickers en/of kleuren tot aan Pasen.

Vrolijk Pasen!

aftelkalender voor pasen detail

Origineel blog gepubliceerd op 20 maart 2018, geüpdatet op 28 maart 2022