Je wilt je baby de beste voeding geven en dat is borstvoeding. Borstvoeding brengt vaak twijfels met zich mee. Drinkt mijn kindje wel genoeg? Je ziet nu eenmaal minder makkelijk of je baby voldoende binnen krijgt. Toch zijn er voldoende signalen waaraan jij kan aflezen of je baby genoeg drinkt.

Gewicht zegt veel, maar niet alles

Wij willen bewijs zien dat onze baby genoeg drinkt, daarom is het wegen bij het consultatiebureau vaak heel spannend. Staar je niet blind op cijfers, elke weegschaal is anders. Ook kan je jouw baby niet vergelijken met een baby die kunstvoeding krijgt. De groeicurve voor deze baby’s is anders. Natuurlijk is toename in gewicht op de lange termijn het beste bewijs dat je kindje voldoende binnen krijgt, maar op de kortere termijn zijn er voldoende signalen waaraan je ziet of je baby voldoende drinkt.

Kijk naar je kindje

Door goed naar je baby te kijken, krijg je al veel informatie. Terwijl je baby drinkt, gaat zijn kin op en neer. Nadat hij z’n mond heeft open gedaan, volgt er een korte pauze. Hoe langer deze pauze, hoe meer melk hij binnen heeft gekregen. Na deze pauze sluit hij zijn mond weer. Als je kind alleen sabbelt, krijgt hij geen melk binnen. Het is mogelijk dat de melk dan niet goed stroomt. Pas dan borstcompressie toe. Hierbij pak je je borst vast met je duim aan de ene kant en je vingers aan de andere kant. Vervolgens druk je je borst in om de melk weer te laten stromen. Een baby die goed drinkt, geeft zelf aan dat het voldoende is geweest door je borst los te laten. Heb je na een voeding een tevreden baby of blijft hij happen en sabbelt hij op zijn knuistjes? In het laatste geval is hij nog hongerig. Een baby die opvallend veel slaapt, kan ook te weinig voeding krijgen. Je kindje spaart zijn energie en slaapt daarom meer. Als je baby opvallend veel slaapt, maak hem dan regelmatig wakker voor een voeding. Als je baby weer een beter ritme krijgt, stap je weer over naar voeden op verzoek.

Poepen en plassen

Vanaf het moment dat je een baby hebt, is het aantal poep- en plasluiers een terugkerend onderwerp van gesprek. Niet alleen aan de hoeveelheid, maar ook aan de kleur van de ontlasting lees je veel af. Van donkergroene poep bij de geboorte wordt de poep van je baby steeds lichter. Borstvoedingspoep ruik je bijna niet. Het heeft een mosterdachtige kleur en varieert van waterig tot pasta-achtig. Jonge baby’s poepen elke dag, maar als ze ouder worden, neemt de frequentie af. Hier kan dan zomaar een paar dagen of langer tussen zitten. Niet alleen aan poepluiers lees je informatie af, dat geldt ook voor plasluiers. Als je baby ongeveer vijf dagen is, plast hij bij voldoende voeding zes luiers goed vol. Zo’n luier voelt dan echt zwaar aan. De kleur van de urine is heel lichtgeel, maar zo nu en dan een donkere plas is niets om je zorgen over te maken.

Mogelijke oorzaken

Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen als je baby onvoldoende drinkt. Dit kan bijvoorbeeld liggen aan een verkeerde aanlegtechniek. Vaak heb je dan zelf ook klachten, zoals tepelkloven of rugklachten. Borstvoeding werkt net als de economie volgens een systeem van vraag en aanbod. Hoe vaker je baby drinkt, hoe meer melk jij maakt. Je merkt dit ook als je baby een groeispurt maakt. Hij wil dan opeens veel vaker drinken. Zo zorgt hij zelf voor meer melkproductie die beter bij zijn nieuwe groeifase past. Het is belangrijk om je kindje vaak aan te leggen, zeker in het begin om de productie goed op gang te brengen. Wees terughoudend in het gebruik van een fopspeen. Als je baby vaak op een fopspeen zuigt, bevredigt hij op die manier zijn zuigbehoefte en zal hij minder drinken en daardoor loopt jouw melkproductie terug. Bovendien kunnen kinderen door het gebruik van een fopspeen een verkeerde drinktechniek aan de borst ontwikkelen, omdat het zuigen op een fopspeen anders is dan aan de borst. Hierdoor raken ze in de war. Vergeet ook jezelf niet. Neem voldoende rust, drink voldoende en eet gezond. Het kan ook zo zijn dat  het pijnlijk is om borstvoeding te geven waardoor het borstvoeden niet goed gaat. Maar wees gerust er zijn ook veel mogelijkheden voor natuurlijke pijnbestrijding bij borstvoeding.

Borstvoeding geven is heel natuurlijk, maar het gaat niet vanzelf. Zowel jij als je kindje moeten dit leren. Maak je je zorgen, schakel dan hulp in. Neem contact op met de huisarts of het consultatiebureau of schakel een lactatiekundige in. Dit is iemand die is opgeleid om moeders te helpen bij het geven van borstvoeding.