6 x Hartige hapjes voor Sinterklaasavond

Het huis is versierd, de Sinterklaasmuziek staat aan en natuurlijk staat er ook allerlei lekkers op tafel. Pakjesavond! Natuurlijk horen daar zoetigheden bij zoals chocolade, kruidnoten en marsepein. Maar wil je nog iets meer uitpakken, met ook hartige hapjes? Dit...

Mijn bevalling: Zo had het niet moeten gaan, kleintje

Het is een warme zomermiddag, ik zwaai mijn schoonmoeder uit nadat ze mij heeft geholpen met schoonmaken. Daarna wil ik verder gaan met het uitzoeken en opruimen van mijn CD’s. Zo'n typisch nutteloos klusje voor in je laatste verlofdagen. Maar ik voel me niet zo...

De 11 leukste sinterklaas surprises

Yes, we mogen weer! Lootjes trekken, op pad voor de leukste cadeautjes, je hoofd breken over gevatte zinsneden die op elkaar rijmen en.. Sinterklaas surprises maken. Argh! Surprises maken voor Sinterklaas kan ik altijd enorm tegenop zien. Maar misschien vind jij het...

Onze kinderen die de wereld veranderen!

Kinderen zijn activistisch. Ze willen de wereld veranderen en ze weten ook precies hóe ze dat gaan doen. Mijn dochter doet deze maand een project voor school. Ze vormen een politieke partij, compleet met partijprogramma. Het belangrijkste punt is een beter milieu. De...

De weg naar adoptie #25: Ons gezinsleven is begonnen

Zodra ons zoontje ligt te slapen, rolt er een traan over mijn wangen. Een traan gevuld met blijdschap en verdriet. Zo mooi en onwerkelijk dat ik het kleine mannetje in dit grote bed nu mijn zoon mag noemen. Hij is er echt. Ons gezinsleven is begonnen. Het verdriet dat...

Bloggers Margot, Valerie, Bregje en Rianne delen een ervaring: ze hebben allemaal voor de geboorte van hun kinderen hun baby uitzet bij elkaar geshopt. Sommige dingen moet je nu eenmaal hebben, denk aan hydrofiele luiers (veel!), rompertjes en een wieg of ledikantje.

En dan is er een categorie aangekochte producten die voor iedereen persoonlijk is. Na de eerste maanden kom je er achter dat bepaalde dingen toch wel verdraaid handig zijn, terwijl je dat niet had verwacht. Of zijn er juist producten waarvan je verwacht had die veel te gebruiken, maar die al snel bijna ongebruikt naar zolder zijn verhuisd. Om (aanstaande) moeders die nog een baby uitzet bij elkaar moeten gaan shoppen een beetje op weg te helpen delen alle bloggers iets wat zij persoonlijk goud waard vonden. En iets wat hun betreft niet in huis gehaald had hoeven worden. Dus hierbij vier van onze toppers en ook vier floppers. Tips en afraders, oftewel: wat zijn de (onverwachte) musthaves en must-not-really-haves?

Musthave: magnetron stoomsterilisator

Valerie: Waarom zou je deze aanschaffen, je kan de flessen en spenen tenslotte gewoon uitkoken? Dat vroeg de verkoper me toen ik bij dit product stond te kijken in de winkel. Tja, zit wat in…Waarschijnlijk had ik er even bij moeten vertellen dat ik ook nog 32 uur werk. Dat uitkoken is me toch een rotklus! Het water moet koken, je moet zorgen dat alles onder water komt en de tijd in de gaten houden. Daarom heb ik na een paar weken alsnog de stoomsterilisator aangeschaft. Flessen afwassen, laagje water in de sterilisator, 2 minuten in de magnetron et voilà! Vier flessen (en eventueel fopspenen) 24 uur lang steriel. Gemak dient de mens!

baby-uitzet-musthave-magnetron-stoomsterilisator

Musthave: verschoonmatje

Margot: Ik kreeg ‘m van mijn zus en ik moest even opzoeken hoe het heet: de ‘luier verkleedkit easy changing’ van Snooze Baby, of zoals bij hij ons in huis heet: dat blauwe verschoonding. Het is een verschoonkleedje met vakjes waar ik altijd 1 of 2 luiers in stop, billendoekjes en wat afvalzakjes. Je kunt ‘m opvouwen en met drukknoopjes vastmaken tot een handzaam pakketje. Ik vind het ideaal als ik even wegga en geen zin heb in het meeslepen van die enorme luiertas. Hij ligt ook meestal gewoon klaar, dus dan is het een kwestie van in mijn handtas gooien en gaan!

Musthave: Dooky

Bregje: Toen ik met zonnig weer op pad ging met de kinderwagen liep ik al bij de eerste straathoek te klooien met het parasolletje. En ramde een stoeprandje. Een vriendin gaf me een Dooky cadeau en ik heb nooit meer hoeven klooien. Dit handige gordijntje schermt je kindje af voor licht, geluid en wind. Ideaal als je op pad bent en je kindje slaapt of wanneer de zon schijnt. Ik kan niet meer zonder!

baby-uitzet-dooky-cover-zonnescherm

Musthave: (rekbare) draagdoek

Rianne: Ik was niet per se een scepticus, maar zag het mezelf gewoon niet doen, mijn baby meenemen in een draagdoek. En ik had toch een prachtige kinderwagen staan? Maar toen kreeg mijn dochter na een paar weken enorme last van krampjes. Niets hielp, dus uiteindelijk toch overstag gegaan en een rekbare draagdoek aangeschaft van ByKay.

En wat had ik gewild dat ik dat eerder had gedaan! Het hielp goed tegen de krampjes, maar daarnaast liep het ook heel lekker. Heel geborgen en knus. Makkelijk lopen op plekken waar de kinderwagen niet handig is, of bijvoorbeeld als het regent je handen vrij hebben voor een paraplu. Ik vind het ideaal!

Niet nodig: flessenwarmer

Bregje: We hebben vanaf het begin flesjes gemaakt met warm kraanwater. Later gebruikten we ook de magnetron regelmatig. Het Nederlandse kraanwater is prima en het scheelt een hoop gedoe met een langzame flessenwarmer terwijl er een gillende, hongerige baby op je wacht.

Mustnothave: de wipstoel

Rianne: Een miskoop bij ons bleek het wipstoeltje, blijkbaar was mijn kind er niet voor gemaakt. Na een paar minuten huilen als ze erin zat. Slechts een paar keer werd hij gebruikt, bij het geven van de eerste groentehapjes. Toen verdween hij eerst naast de bank, toen naar een hoek in de kamer en uiteindelijk achter een luik op zolder. We hebben veel meer gebruik gemaakt van een speelkleed en de box, en daarnaast zat ze ook vaak gewoon op schoot.

Niet echt nodig: aerosleep matrasje

Margot: Ik heb me tot in den treuren verdiept in dit ding en na lang twijfelen heb ik de hele shabam maar aangeschaft: het Aerosleep matrasje (wat overigens een soort toplaag is voor de matras, heb me suf gezocht naar een heus matras…) en een bijpassende ‘ademende’ Aerosleephoes. Want tja, je bent zwanger en wil alles goed doen en ‘je weet maar nooit’, toch?

Als het je geruststelt: absoluut kopen. Maar heel eerlijk: ik vind het achteraf gezien een onnodig ding en om die reden ook veel te duur. Ik gebruik de Aerosleep nog wel, maar eigenlijk alleen ‘omdat ik ‘m toch heb’ en omdat ie wel handig is voor het opvangen van een golfje melk of een nachtelijk luierongelukje. Maar als ie in de was zit, laat ik mijn zoontje ook gerust een weekje zonder Aerosleep slapen. We slapen er alle drie geen nacht slechter van.

Heel erg onnodig navelbandjes

Valerie: Echt onnodig vind ik de navelbandjes, ik heb ze ongebruikt weggegooid. De meeste verloskundigen en kraamverzorgsters kiezen ervoor om het navelstompje niet te verbinden, zodat deze zo snel mogelijk droogt.

Wat is jouw absolute musthave uit de baby uitzet en wat ligt er in een hoekje te verstoffen?

PS: Volg je ons al op Facebook en Instagram?