Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Is het bij jullie thuis altijd een strijd om je kind gezond te laten eten? Met onze 10 tips om eten leuk te maken wordt jouw kind binnen de kortste keren een goede eter. En dan bedoelen we niet een goede eter van koek en snoepjes, maar ook van groentes en andere gezonde hapjes! Bovendien zal de sfeer aan tafel een stuk verbeteren, en wordt samen eten weer gezellig.
Tip 1: Zorg voor afleiding
Als je kind een slechte eter is wil het nog wel eens helpen om hem tijdens het eten wat af te leiden. Zing een lied of laat het eten als een vliegtuig naar zijn mond vliegen. Ook ‘een hapje voor mama, een hapje voor oma, een hapje voor de buurman’ wil nog wel eens helpen met het stiekem naar binnenwerken van wat extra hapjes.
Tip 2: Maak het bord mooi op
Het oog wilt ook wat! Serveer het eten dus op een mooi bordje en met je kind zijn favoriete bestek en bekertje. Ook het maken van een figuurtje of mannetje met verschillende etenswaren valt vaak in de smaak.
Tip 3: Wees creatief
Lust je kind geen vis en doperwtjes? Misschien lust hij wel kip uit de zee en groene monstertjes. Probeer etenswaren een creatieve naam te geven en je kind mee te slepen in een spannend verhaal rond het eten.
Tip 4: Laat je kind helpen met koken
Samen koken is niet alleen gezellig en leerzaam, je zult ook zien dat je kind trots is op zijn eigen gemaakte maaltijd. En doordat hij zo trots is, zal hij ook eerder geneigd zijn om zijn bordje leeg te eten. Een echte win-win situatie dus!
Tip 5: Laat je kind proeven
Laat je kind altijd een hapje proeven. Zo went hij aan nieuwe smaken en gaat hij bepaalde etenswaren uiteindelijk misschien zelfs wel waarderen. Forceer dus niet dat je kind zijn bord leeg eet, maar wel dat hij in ieder geval een (piepklein) hapje proeft.
Tip 6: Beloon goed gedrag
Als je kind wel goed eet dan moet dat natuurlijk beloond worden! Geef dus complimentjes, of werk eventueel met een sticker-systeem. Maak eten leuk door goed gedrag te belonen, en niet te veel aandacht te schenken aan minder goed gedrag.
Tip 7: Wissel af met smaken en structuur
Misschien houdt je kind niet zo van slapgekookte groentes, maar wel van knapperige rauwe worteltjes en bloemkool. Probeer dus verschillende structuren en manieren van bereiden uit. Ook qua smaken kun je flink afwisselen. Zo houdt je kind misschien meer van zoete groentes zoals paprika dan van bittere groentes zoals spruitjes.
Tip 8: Geef het goede voorbeeld
Aan tafel hoor je natuurlijk het goede voorbeeld te geven. Eet dus ook zelf gezond en gevarieerd. Eet daarnaast met aandacht, en niet met zijn allen op de bank voor de televisie of met de telefoon in de hand.
Tip 9: Verstop groentes en fruit
Wil je kind echt geen vitamientjes eten? Je kunt groente en fruit altijd nog verstoppen in een zelfgemaakte saus, soep of smoothie. Misschien niet helemaal pedagogisch verantwoord, maar wel een slimme manier om je kind net wat extra vitamines binnen te laten krijgen.
Tip 10: Zorg voor een ontspannen sfeer
Een ontspannen sfeer aan tafel is belangrijk om je kind goed te laten eten. Houd het dus gezellig en leg niet te veel de nadruk op het moeten eten. Het laatste wat je tenslotte wilt is dat je kind een hekel krijgt aan eten. Laat het los als je kind een keer wat minder eet, dat komt vast de volgende dag of op een later moment wel weer goed.