4 x waarom spelen met speelgoed belangrijk is voor je kind

Kinderen horen te spelen, toch? Kinderen hebben een geweldige fantasie en zijn dan ook dol op speelgoed. Wat zijn 4 belangrijke redenen waarom spelen met speelgoed  voor kinderen zo belangrijk is? 1. Goed voor de motoriek Spelen in het algemeen is belangrijk voor de...

Spuitluier: alles wat je moet weten over spuitluiers

In dit artikel gaan we het hebben over een onderwerp waar alle ouders (en oppas, grootouders en iedereen die met baby's omgaat) een hekel aan hebben: spuitluiers. Ja, we weten allemaal wat het is, namelijk die ongelukkige situatie waarbij je baby zo'n explosieve berg...

Moedermelk sieraden: De trend van 2023

Ben je zwanger, of ben je onlangs moeder geworden? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Alle nieuwe moeders mogen dit artikel onder geen beding overslaan. We vertellen namelijk over dé sieradentrend van 2023 voor kersverse moeders: Moedermelk sieraden. Het is een...

Gender reveal ideeën, tips voor de leukste gender reveal party

Organiseer een onvergetelijke gender reveal party en deel de magie van de onthulling van het geslacht! Een zwangerschap is sowieso speciaal, maar een gender reveal maakt het nog een beetje specialer. Je deelt dan namelijk iets met mensen die je liefhebben. Het...

Voorbereiden op de middelbare school, hoe doe je dat?

De basisschooltijd vliegt voorbij en het einde van de basisschool nadert. Het was toch nog maar gisteren dat je je kind afzette in de kleuterklas? Nu zwaai je haar of hem bijna uit naar de brugklas. Een grote verandering, van het vertrouwde klasje naar een nieuwe...

Bij veel borstvoedinggevende moeders zijn tijdens deze coronacrisis vragen over het voeden van baby’s met de borst en het afkolven van moedermelk. Ardo, een bekende producent van kolfapparaten, heeft daarom een artikel geschreven op basis van gefundeerde bronnen met betrouwbare informatie en antwoorden op verschillende veel voorkomende vragen van zwangere vrouwen en jonge moeders.

Moeder is besmet met het coronavirus, kan zij haar baby borstvoeding blijven geven?

Ja, een moeder die besmet is met het coronavirus kan haar baby borstvoeding blijven geven. Ook kan een besmette moeder afgekolfde moedermelk aan haar kind geven. Op dit moment is er nog geen onderzoek bekend waarbij coronavirussen zijn aangetroffen in moedermelk van besmette moeders. Ook is het nog niet duidelijk of COVID-19 via de moedermelk kan worden overgedragen. Er wordt aangenomen dat moedermelk al antistoffen bevat. Tijdens het drinken van moedermelk krijgt de baby deze antistoffen binnen waarmee een infectie wordt voorkomen of verzwakt.

UNICEF geeft het volgende advies aan moeders die borstvoeding geven en besmet zijn met het coronavirus:

 • Als de moeder de juiste hygiënemaatregelen toepast kan ze borstvoeding blijven geven. Borstvoeding geven heeft veel voordelen voor de baby en er zijn op dit moment geen concrete aanwijzingen dat er via de moedermelk ziekteverwekkers die luchtwegaandoeningen veroorzaken kunnen worden overgedragen;
 • Wanneer de gezondheid van de moeder achteruit gaat en ze zelf geen borstvoeding meer kan geven, is afkolven van de moedermelk nog wel een optie. De afgekolfde melk kan met behulp van een flesje aan de baby worden gegeven. Uiteraard moet ook hierbij rekening worden gehouden met alle hygiënemaatregelen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Welke hygiënemaatregelen worden aanbevolen bij het geven van borstvoeding als de moeder het coronavirus heeft?

Als je besmet bent met het Covid-19 virus, dan worden een aantal maatregelen geadviseerd bij het contact met je baby om de kans op verdere verspreiding en infectie zo laag mogelijk te houden:

 • Je moet mondkapje dragen in de buurt en in nauw contact met het kind;
 • Voor en na direct contact met het kind moet je je handen grondig wassen;
 • Reinig en desinfecteer vervuilde oppervlakken;
 • Nies en hoest uiteraard altijd in je elleboog.

Waar moet ik op letten bij het kolven?

Om de kans op infecties en verspreiding van het virus zo laag mogelijk te houden, worden de volgende hygiënemaatregelen geadviseerd bij het gebruik van een borstkolf en het afkolven van moedermelk:

 1. Draag een mondkapje bij het voorbereiden om te kolven, tijdens het kolven en bij het reinigen van de afkolfset en borstkolf.
 2. Zorg ervoor dat je je handen zeer grondig wast voor en na het kolven, volgens de aanbevelingen van het RIVM.
 3. Het National Institute of Health schrijft dat het COVID-19 virus twee tot drie dagen op plastic overleeft. Maak daarom dus ook de oppervlakten van je borstkolf grondig schoon na ieder gebruik. Gebruik een reinigingsmiddel en veeg af met een desinfectiemiddel.
 4. Reinig je kolfset na elk gebruik in gedemonteerde staat:
 • Was je kolf en spoel alle onderdelen goed af. Kook onderdelen ongeveer 10 minuten volgens de instructies in de handleiding van je kolf.
 • Gebruik keukenpapier om alles netjes en goed af te drogen.
 • Bewaar de afkolfset op een schone plaats en dek deze af met een doek. Vervang de doek na elk gebruik van je kolfset.

Bron van dit artikel: www.ardomedical.nl Ardo Medical is producent van borstkolven en borstvoedingsaccessoires. Ze bieden alles wat je nodig hebt om jouw kostbare moedermelk af te kolven en zijn o.a. bekend van de Calypso to go en de Calypso double plus.

Dit artikel is tot stand gekomen met dank aan Ardo, met als doel het juist informeren van onze lezers.