Voorbereiden op de middelbare school, hoe doe je dat?

De basisschooltijd vliegt voorbij en het einde van de basisschool nadert. Het was toch nog maar gisteren dat je je kind afzette in de kleuterklas? Nu zwaai je haar of hem bijna uit naar de brugklas. Een grote verandering, van het vertrouwde klasje naar een nieuwe...

Routine op vakantie: zo kom je zelf ook uitgerust terug

Vakantie is heerlijk en de verleiding om alles te laten 'vieren' - ook het ritme van alledag - is groot. Lekker relaxt wel, niet op de tijd hoeven letten, alles op je gemak doen, de ochtendspits en bijbehorende stress overslaan. Maar je baby of peuter is gebaat bij...

Kan ik mijn baby in de airco of bij de ventilator laten slapen?

[Tijdens een hittegolf kunnen de temperaturen hoog oplopen. Je merkt zelf al dat je duf wordt van de warmte, maar voor een baby zijn warme dagen helemaal lastig. Je baby kan nog niet de eigen temperatuur reguleren, waardoor je extra waakzaam moet zijn. Mag je baby in...

Nijntje museum in Utrecht

Het nijntje museum in Utrecht is een populair museum bij ouders met jonge kinderen. Middenin het centrum van de Domstad is in de Agnietenstraat het leukste museum voor peuters en kleuters gemaakt: kinderen kunnen hier naar hartelust spelen en spelenderwijs leren over...

Leuke lowbudget dingen doen in de vakantie

Hoera, vakantie! Een schoolvakantie kan soms best lang duren en hoewel kinderen zich best goed kunnen vermaken, slaat verveling soms toe. En Nederland heeft ook niet altijd zonnig buitenweer, dus een beetje inspiratie voor de schoolvakantie - zowel binnen als buiten -...

Keelpijn of een keelontsteking komt ook voor bij baby’s, meestal als gevolg van een verkoudheid. Dit wordt meestal veroorzaakt door een virale infectie. Bijna 200 verschillende virussen kunnen keelpijn veroorzaken. In dit geval helpen medicijnen weinig. Alleen als een bacteriële infectie de oorzaak is van keelpijn kunnen antibiotica het verloop van de ziekte verkorten.

De symptomen van een keelontsteking bij je baby

Veel ouders beseffen snel wat er mis is met hun baby. Een baby die last heeft van keelpijn of een keelontsteking laat dit zien aan de hand van fysieke symptomen:

  • Het kind wordt meestal chagrijnig en huilt vaker dan gewoonlijk.
  • Als de baby veel huilt tijdens het drinken, zal hij of zij waarschijnlijk moeite hebben met slikken.
  • Veel baby’s slapen veel meer als ze ziek zijn.
  • De keel is rood.
  • Daarnaast zijn er vaak nog andere verkoudheidsverschijnselen zoals een verstopte neus of hoest.
  • Keelpijn is vaak het eerste wat ouders opmerken als hun kinderen weigeren te eten omdat het slikken onaangenaam en pijnlijk wordt. Afhankelijk van de ziekteverwekker kan ook een lichte koorts aanwezig zijn. Bij kleine kinderen kan keelpijn of een keelontsteking ook merkbaar zijn door een verandering van de stem (heesheid).

Vooral winterbaby’s, oftewel baby’s die in het koude seizoen worden geboren, worden vaak in de eerste weken van het leven verkouden. Dit komt omdat het immuunsysteem eerst moet worden opgebouwd. Zuigelingen zijn daarom bijzonder gevoelig voor ziektekiemen.

Als je baby keelpijn heeft, ga dan naar een dokter

Als een baby symptomen vertoont van keelpijn of een keelontsteking, is een bezoek aan een arts ten zeerste aan te bevelen. Hoewel het in de meeste gevallen een onschuldige verkoudheid is, is het vooral voor kleine kinderen belangrijk om een duidelijke diagnose te krijgen. Het risico dat achter de keelpijn een ernstigere ziekte schuilgaat, is gewoonweg te groot gezien het nog steeds instabiele immuunsysteem van een baby.

De kinderarts luistert naar de baby met een stethoscoop om te bepalen of de luchtwegen slijmig zijn. Een arts zal ook de keel onderzoeken en controleren of de baby koorts heeft. Ook het gesprek met de ouders over een medische voorgeschiedenis en over het huidige gedrag van het kind is ook nuttig om een betrouwbare diagnose te stellen.

keelpijn bij baby's - dokter kijkt in de keel van baby

Onschadelijke keelpijn of angina pectoris?

Alleen de kinderarts kan bepalen of er sprake is van angina pectoris is. In het geval van angina, zijn de amandelen rood, gezwollen en vertonen ze purulente, gele coatings. Angina wordt veroorzaakt door bacteriën en moet meestal worden behandeld met antibiotica.

Roodvonk

Een zere keel is een veelvoorkomend symptoom van roodvonk. Koorts, een gecoate tong en later een uitslag gaan meestal gepaard met keelpijn. De kinderarts bepaalt ook of je kind roodvonk heeft of een onschuldige keelpijn veroorzaakt door een virus.

roodvonk-bij-kind

Geneesmiddelen voor keelpijn bij baby’s

Er zijn veel zeer effectieve huismiddeltjes voor keelpijn. Niet alle zijn echter geschikt voor baby’s. Halscompressen mogen bijvoorbeeld niet worden gebruikt bij kinderen jonger dan twee jaar. Ook gorgelen is geen optie, want baby’s kunnen dit nog niet alleen. Het belangrijkste is om het nekje van de baby warm te houden en de slijmvliezen zoveel mogelijk te bevochtigen. Zorg er dus voor dat de baby zoveel mogelijk drinkt. Baby’s die al thee drinken kunnen kruidenthee krijgen, zoals kamille. Dit heeft een kalmerend effect.

Homeopathische middelen bij keelontsteking

Homeopathische middelen worden vaak gebruikt om baby’s met een keelontsteking te behandelen. Voor keelpijn die begint met een normale verkoudheid en zich ontwikkelt tot een keelontsteking, werken vooral Phytolacca en Lycopodium clavatum zeer goed. Phytolacca wordt gewonnen uit de cermesbes uit Noord-Amerika. Lycopodium clavatum kan ook helpen. Het homeopathisch middel Lycopodium wordt geproduceerd uit de verse sporen van een plant. Lycopodium wordt gebruikt voor alle infecties van de bovenste en onderste luchtwegen.

Als er een virale infectie aanwezig is, kunnen door de arts voorgeschreven medicijnen de pijn alleen maar verlichten. Voor zeer hevige pijn nemen kinderartsen meestal hun toevlucht tot paracetamol of ibuprofen. Beide preparaten zijn beschikbaar als zetpillen voor baby’s en peuters.

Tips voor het verhelpen van keelpijn

  • Houd de kamers warm en zorg tegelijkertijd voor een evenwichtig ruimteklimaat. In geen geval mag de lucht te droog zijn om de slijmvliezen niet extra te irriteren. Vochtige handdoeken of kommen gevuld met water op de verwarming helpen goed tegen droge verwarmingslucht.
  • Keelpijn is zeldzaam bij baby’s in de eerste maanden van hun leven, maar komt vaak voor bij peuters vanaf ongeveer 14 maanden. Keelpijn kan een symptoom zijn van ernstige ziekten zoals angina pectoris of andere infectieziekten. Dit moet altijd worden gecontroleerd door een kinderarts.
  • Veel drinken. Melk is slijmerig en mag niet gedronken worden als je hoest of keelpijn hebt is een tip die je steeds opnieuw leest. Dit zou komen door het “slijmerige” gevoel dat we in onze keel voelen als we melk drinken. Maar dit heeft NIETS te maken met het feit dat melk de vorming van slijm in de bronchiën zou kunnen verhogen en zo zou kunnen bijdragen aan een verergering. Integendeel, vooral bij keelpijn is het een voordeel als de keel niet zo droog aanvoelt. Je baby kan dus gewoon zijn of haar melk drinken en kan zelfs vaker borst- of flesvoeding krijgen om zijn of haar vochtbehoefte op pijl te houden. Handwarm, ongezoete venkelthee en water zijn het minst irritant bij inslikken. Vruchtensap en vruchtenthee kunnen brandende pijn veroorzaken.

keelontsteking bij baby's - moeder en kind drinken bekertje op het aanrecht

Conclusie keelontsteking bij baby’s

Een aankomende verkoudheid maakt zich vaak merkbaar door een zere keel. Als de keelpijn ernstig of aanhoudend is, of als er andere symptomen zoals ernstige slikproblemen, speeksel of koorts aanwezig zijn, moet een kinderarts de baby onderzoeken. Bij de behandeling van bacteriële infecties wordt gebruik gemaakt van antibiotica, bij virale infecties is de behandeling meestal symptoomgericht. Ook kan Homeopathie kan snel verlichting brengen voor keelpijn of een keelontsteking bij baby’s.