Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Groeit jouw kindje minder snel en is het ongezonder dan borstvoeding? Dit en meer vragen bestaan er over het voeden met de fles. Veel informatie kan tegenstrijdigheden opleveren. De ene site schrijft A en de andere site schrijft B. Wat klopt nu wel en wat is waar en onwaar over flesvoeding? Veel vrouwen verkiezen flesvoedig over borstvoeding en andere vrouwen gebruiken flesvoeding als tweede optie wanneer borstvoeding niet mogelijk is. Het is goed om de juiste informatie over flesvoeding te hebben. Wij hebben zes veelvoorkomende fabels op een rijtje gezet. Wat is de fabel en waarom is deze stelling niet juist, dat leggen wij verder uit in dit artikel. Lees je in met de juiste informatie en geef jouw baby met een gerust hart flesvoeding.
Flesvoeding is minder goed dan borstvoeding
Dit is misschien wel de meest voorkomende fabel over flesvoeding. Borstvoeding bevat veel antistoffen en veel goede bouwstoffen voor jouw baby en is erg gezond. Zeker de eerste dagen na de geboorte wordt het aangeraden om borstvoeding te geven. Jouw lichaam heeft dan veel stoffen die jouw baby goed kan gebruiken om het afweersysteem een handje te helpen. Maar over het algemeen kun je niet zeggen dat borstvoeding beter is dan flesvoeding. Zeker vandaag de dag, de techniek helpt ons om de flesvoeding steeds beter te maken. Er zijn richtlijnen waar flesvoeding aan moet voldoen en om de voeding veilig te houden. Het is een gebalanceerd recept die voldoet aan veel eisen. Jouw baby krijgt de best mogelijke samenstelling van bouwstoffen bezig. Elke borstvoeding is anders en sommige borstvoedingingen kunnen bepaalde stoffen missen of een gebrek aan hebben. Met flesvoeding heb je gegarandeerd de juiste hoeveelheid van alle stoffen. Flesvoeding dus niet minder goed voor jouw baby. Het is waar dat borstvoeding vaak meer antistoffen bevat, maar het betekent niet dat het perse slechter is. Je kunt dus met een gerust hart jouw baby gezond opvoeden met flesvoeding.
Het flesje omspoelen na gebuik is voldoende
Dit is een heel groot fabel. Waar je met flesvoeding wel mee te maken hebt, is de hygiëne. Deze moet in optimale staat zijn. Er kunnen bacteriën gaan vormen in flesjes die niet helemaal schoon zijn. Het is dus belangrijk om de flesjes niet alleen goed af te spoelen, ook dagelijks na gebruik uit te koken. Zo dood je alle bacteriën en zijn de flesjes steriel. Je kunt veel ziektes voorkomen door schone flesjes. Maak er een vast gebruik van om de flesjes aan het einde van de dag uit te koken. Zo heb je elke dag genoeg schone flesjes. Het omspoelen alleen is niet genoeg. Houd de flesjes steriel en voorkom dat en bacteriën in flesjes en daarmee direct in de flesvoeding komen.
Een flesje is makkelijker om mee te nemen
Het klinkt zo makkelijk, een flesje ergens mee naartoe nemen, in plaats van borstvoeding geven in het openbaar. Toch is het een fabel dat een flesje mee op reis nemen makkelijker is. Je kunt het flesje namelijk niet altijd vantevoren klaarmaken. Het flesje moet dan namelijk gekoeld meegenomen worden. Je kunt niet altijd een koeltas met losse flesjes meenemen. Je kunt de voeding apart meenemen en in een restaurant vragen om melk en of het opgewarmd kan worden. Dit is niet altijd ideaal. Soms duurt het hierdoor langer totdat jouw baby kan drinken. Huilbuilen zijn dan niet uitgesloten. Flesvoeding onderweg vraagt om goede planning en het is daarom niet altijd de meest eenvoudige manier.
Van flesvoeding krijgt je baby minder snel een allergie
Voedselallergieën ontstaan op jonge leeftijd. Waarom de ene baby wel gevoelig is voor een bepaald voedselproduct en de andere baby niet, is lastig te zeggen. Soms kan het genetisch afhankelijk zijn en soms ontstaat het zonder directe oorzaak. Zou flesvoeding het ontstaan van een allergie bevorderen? Het is een fabel dat gelijk de deur uit kan. Het is niet waar dat door flesvoeding jouw baby meer kans heeft op het ontwikkelen van een allergie voor een bepaald product. Doordat borstvoeding vol zit met antistoffen heeft de baby een zeer goed afweersysteem. Dit is niet voldoende om een allergische reactie tegen te gaan. Het kan ook met een goed afweersysteem gebeuren dat jouw kindje een allergie ontwikkelt. Het ontwikkelen van een voedselallergie staat los van de flesvoeding. Heeft jouw baby een allergische reactie op een bepaalde flesvoeding? Probeer dan een ander merk of een andere melksoort. Je kunt een allergie voor koemelk wel sneller ontdekken met flesvoeding. Het wordt veel ouders ook aangeraden om rijstmelk of amandelmelk te gebruiken bij de flesvoeding, dit is beter verteerbaar voor baby's.
Je borsten gaan niet hangen
Door borstvoeding gaan jouw borsten hangen, dus dit kun je voorkomen door flesvoeding. Helaas is dit niet waar. Of je nu borstvoeding geeft of flesvoeding, jouw borsten gaan hangen. Dit komt door de zwangerschap en alle hormonen. Tijdens de zwangerschap kom je vaak veel aan en vooral rond de borsten. Wanneer je de kilo's kwijt raakt wordt de huid losser en kunnen de borsten gaan hangen. De zwangerschap is de boosdoener van hangende borsten. Je kunt hier niets aan doen.
Hoe duurder de flesvoeding hoe beter
Wanneer je je gaat verdiepen in de wereld van flesvoeding zul je je gaan verbazen over alle mogelijkheden. Er bestaan enorm veel verschillende merken in verschillende prijsklassen. Het is logisch om te denken dat wanneer de flesvoeding duurder is, dat deze automatisch beter is. Toch is dit een fabel. Er zit wel degelijk verschil in de merken, maar er bestaan richtlijnen waar alle merken flesvoeding zich aan moeten voldoen. Er mag niet meer of minder van bepaalde stoffen inzitten. Het kan zijn dat er meer onderzoek gedaan is voor de optimalisatie van de melk en dat de ene melk daardoor duurder is dan de andere. Echter zit er niet enorm veel verschil in goedkope of dure flesvoeding. Zoek een flesvoeding waar jouw kindje goed op reageert, de prijs maakt hier niet bij uit.
Over flesvoeding bestaan vandaag de dag nog veel vragen over. Deze vragen kunnen leiden tot fabels over flesvoeding. Wat is nu wel waar en wat niet. Deze zes fabels zullen al voor meer duidelijk kunnen zorgen. Laat je niet mismoedigen wanneer je flesvoeding wilt geven. Flesvoeding is uitgebreid getest en onderzocht. Het is een gezonde en veilige manier om jouw kleintje mee groot te brengen. Ga de fabels uit de weg en geef jouw baby met een gerust hart voeding uit de fles.