Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Over het voeden van een baby kan online heel wat gelezen worden. Maar vaak geven alle artikels ook een andere kijk op vitamines en baby's, waardoor je nog moeilijk door het bos de bomen ziet. Dus, hoe kun je al dat tegenstrijdige advies begrijpen? En waar het vooral op neerkomt, heeft je baby echt een vitaminesupplement nodig? Het antwoord is dat in de meeste gevallen moedermelk of flesvoeding vrijwel alles biedt wat een baby nodig heeft gedurende de eerste vier tot zes maanden. Met uitzondering van ijzer en vitamine D voor moedermelk. Daarnaast zijn vitamine supplementen aanbevolen bij baby's die te vroeg zijn geboren en baby's die minder flesvoeding per dag drinken. Welke vitamines baby's nodig hebben en of je ze naast de flesvoeding als extra supplement aan je baby dient te geven, lees je hieronder.
De vijf vitamines die baby's nodig hebben
Ijzer
IJzer is essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen van je baby. Studies en onderzoek hebben aangetoond dat een gebrek aan dit mineraal kan leiden tot een vermindering in de gedachtenverwerking en motorische tekortkomingen. Het goede nieuws is dat baby's worden geboren met een grote ijzervoorraad, meestal zelfs genoeg om aan hun behoeften te voldoen tot ze 4 tot 6 maanden oud zijn. Echter, baby's die te vroeg geboren worden kunnen een deel of alle significante ijzerophoping missen die voornamelijk optreedt tijdens het laatste trimester van de zwangerschap. Dit, in combinatie met het inhalen van hun groeiachterstand, kan hun voorraad met twee tot drie maanden uitputten. Als je baby te vroeg is geboren, vraag je je kinderarts of ze een ijzersupplement nodig heeft. Flesvoeding voldoet aan de ijzerbehoeften voor het eerste jaar, maar moedermelk niet. Daarom raden kinderartsen aan om vroeg in de tweede helft van het eerste jaar voedingsstoffen met een hoog ijzergehalte te introduceren wanneer je baby klaar is om te starten met vast voedsel. Na zeven tot 12 maanden hebben baby's 11 milligram ijzer per dag nodig, en van een tot drie jaar oud, 7 milligram per dag. Nadat je baby 6 maanden oud is, leveren twee porties van met ijzer verrijkte babygranen (elk ongeveer 0.15 gram) de 11 milligram die je baby nodig heeft. Vlees, gevogelte en vis zitten van nature boordevol ijzer. Probeer ook rundergehakt of kalkoen, kip en heilbot te geven aan je kleine eter (uiteraard gehakt of gemalen!). Andere rijke bronnen zijn avocado, gebakken aardappel, broccoli, kikkererwten, eieren, pruimen, sojabonen en spinazie. Goed om te weten! IJzergebrek is het meest voorkomende vitamine tekort bij kinderen. Om dit te voorkomen, laat je beter jouw kinderarts je baby testen op bloedarmoede met ijzertekort na 12 maanden en 18 maanden.
Calcium
Je baby heeft calcium nodig om een maximale botmassa te bereiken dat noodzakelijk is in het opbouwen van sterke beenderen en het voorkomen van fracturen wanneer ze later bomen gaan beklimmen en aan het sporten zijn. Moedermelk en flesvoeding voldoen het eerste jaar aan de calciumbehoefte van je baby. Zodra je overschakelt naar volle melk, heeft je baby 500 milligram per dag nodig. Een kopje volle melk of 6 gram volle yoghurt zorgen elk voor ongeveer 250 milligram. Baby's jonger dan 1 jaar mogen geen koemelk krijgen, maar yoghurt vormt meestal geen probleem als je baby klaar is voor vaste voeding. Andere goede keuzes zijn kaas, zalm, met calcium verrijkt sinaasappelsap, tofu, broccoli, witte bonen, tomaten en havermout. Goed om te weten! Je baby helpen om smaak te ontwikkelen __voor magere zuivelproducten zal hem of haar goed van pas komen wanneer de puberteit nadert en het calciumbehoefte stijgt. Baby's met overgewicht en met een verhoogd risico op obesitas of met een sterke familiegeschiedenis van hart- en vaatziekten, kunnen tussen 12 en 24 maanden melk met een verminderd vetgehalte van twee procent krijgen.
Zink
Behalve dat zink een positief effect heeft op cognitie en ontwikkeling, is de primaire rol van zink het behouden van de immuniteit en het verzekeren van een optimale celgroei en reparatie. Zinktekort gaat gepaard met een verminderde groei, een verhoogde vatbaarheid voor infecties en een verhoogd risico op diarree. Flesvoeding voldoet aan de behoeften voor het eerste levensjaar, maar moedermelk doet dit niet. Vervolgens is het belangrijk om zinkrijke voedingsmiddelen in de tweede helft van het eerste jaar te introduceren. Kinderen van zeven maanden tot drie jaar hebben drie milligram per dag nodig. Van zodra je baby begint te experimenteren met vaste voeding, hebben we deze suggesties voor je: drie ons varkenshaasje bevat 2 milligram zink, een kopje yoghurt 1,6 milligram en een halve kipfilet 1 milligram. Andere goede bronnen voor zink zijn kalkoen, rundvlees, vis, eieren, linzen, volle melk, cheddar en verrijkte granen. Goed om te weten! Zink tref je voornamelijk aan in vlees, gevogelte en vis dat rijk aan ijzer is, dus als je baby voldoet aan de ijzerbehoeften is de kans groot dat je baby ook genoeg zink krijgt.
Vitamine A, D, E en K
Vitamine A bevordert een goed gezichtsvermogen en een gezonde huid. Vitamine D verhoogt de calciumabsorptie en helpt bij de botgroei. Een tekort aan vitamine D kan botverzwakkende rachitis veroorzaken. Vitamine E heeft antioxiderende krachten en bevordert de celgroei en de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Vitamine K helpt bij een normale bloedstolling. Bij de geboorte wordt een dosis vitamine K toegediend aan de pasgeboren baby om bloedingen in de hersenen te voorkomen. Flesvoeding voldoet aan de behoeften voor vitamine A, D en E tijdens het eerste levensjaar. Om voldoende vitamine D te krijgen, moeten baby's die borstvoeding krijgen een supplement nemen, zoals Tri-Vi-Sol (dat naast 10 milligram vitamine D ook vitamine A en C bevat). Als je jouw baby een verscheidenheid aan voedingsmiddelen aanbiedt uit de voedselpiramide, zoals fruit, groenten, zuivelproducten, volle granen, gezonde vetten en de kinderarts zegt dat je baby een normale groei ervaart, voldoet hij of zij waarschijnlijk aan de behoeften voor deze vier vitamines. Moedermelk, flesvoeding en koemelk zijn goede bronnen van vitamine A. Deze vitamine vind je ook in caroteenrijke vruchten en groenten zoals wortels, zoete aardappelen en broccoli. Vitamine D vind je in koemelk, eierdooiers en vis. Plantaardige oliën en granen zijn rijk aan vitamine E. Koemelk, bladgroenten, fruit en sojaolie zitten vol met vitamine K.
Vitamine B en C
Vitamine C verbetert de ijzerabsorptie van je baby en helpt scheurbuik te voorkomen. Vitamines B, waaronder foliumzuur, versterken het immuunsysteem en het zenuwstelsel> Daarnaast zorgen ze voor een gezonde tint van de huid en spierspanning. Ook bevorderen ze de celgroei en reguleren ze de stofwisseling. Als je baby gevarieerd eet en een verscheidenheid aan voedingsmiddelen uit de voedselpiramide opneemt, dan is de kans groot dat je baby voldoende vitamine B en C binnenkrijgt en geen extra supplement nodig heeft. Vitamine C zit in citrus, tomaten, aardbeien, meloen en aardappelen. Foliumzuur zit in groene groenten en verrijkte granen en brood. Ook volle granen zoals bruine rijst, bananen, bonen, eieren, vlees, gevogelte en vis, bevatten vitamine B. Goed om te weten! Geef nooit voedselrijke groenten en fruit op! De meeste baby's en peuters moeten eerst voedsel uitproberen. Ze stoppen het in hun mond om het er opnieuw uit te nemen of zelfs uit te spugen. Dit wil niet zeggen dat je baby het voedsel niet lust, maar dat hij of zij aan het experimenteren is! Een baby heeft gemiddeld acht tot tien pogingen nodig voordat ze bepaalde voedingsstoffen leuk en lekker beginnen te vinden.
DHA
DHA, een omega-3 vetzuur dat belangrijk is voor de ontwikkeling van de hersenen en de ogen van je baby. Flesvoeding is voldoende verrijkt met DHA, maar moeders die borstvoeding geven: DHA verschijnt in de moedermelk in verhouding tot de hoeveelheid DHA en essentiële vetzuren in jouw dieet. DHA-supplementen worden meestal niet aanbevolen voor baby's, maar moeders die borstvoeding geven, in het bijzonder vegetariërs en veganisten, kunnen overwegen om een __supplement te nemen. Vegetariërs en veganisten en hun baby's blijken een lagere waarde DHA te hebben dan diegenen die vlees eten.
Extra vitamine bij flesvoeding
Wanneer je flesvoeding geeft aan je baby, zal het geven van extra supplementen afhangen van het vitaminegehalte van de flesvoeding. Daarnaast kunnen baby's die te vroeg geboren zijn een hogere hoeveelheid vitamine D (800 tot 1000 UI/ dag) nodig hebben en moet hun flesvoeding worden aangevuld met vitamine E (1-2 IU / dag), C (50 mg / dag), B6 __(30 tot 60 mcg/ dag) en foliumzuur (50 tot 100 mcg/ dag) wanneer ze formules met grote hoeveelheden PUFA en eiwitten of met ijzer krijgen toegediend. Een supplement van multivitamines lijkt acceptabel te zijn voor baby's met een zeer laag geboortegewicht (minder dan 1500 g) tot ze een lichaamsgewicht hebben van minstens 2 kilogram of een calorie-inname van 300 kcal/ dag hebben. Tenslotte moet de huidige routine in het toedienen van een halve tot 1 mg vitamine K behouden blijven voor alle baby's.