Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Als aanstaande of jonge moeder weet je hoe belangrijk goede voeding voor je baby is. Voor baby’s die te vroeg geboren worden, is dit zelfs van levensbelang. In deze kwetsbare beginfase kan moedermelk het verschil maken tussen leven en dood. Maar wat gebeurt er als een moeder geen of onvoldoende melk kan produceren voor haar premature kindje? Hier komt de Moedermelkbank in beeld.
Wat doet de Moedermelkbank?
Sinds de oprichting in 2011 speelt de Nederlandse Moedermelkbank een cruciale rol in de zorg voor te vroeg geboren baby’s. De Moedermelkbank verzamelt moedermelk van gezonde donoren en levert deze aan baby’s op de Neonatale Intensive Care Units (NICU’s). Inmiddels ontvangen alle 9 NICU’s in Nederland donormelk via deze organisatie. Dit is een belangrijke mijlpaal, aangezien donormelk voor deze kwetsbare baby’s essentieel is.
Kinderarts-neonatoloog Chris van den Akker legt uit: “Voor te vroeg geboren baby’s is moedermelk, of donormelk, van levensbelang. Het vermindert de kans op ernstige darmontstekingen en infecties, die vaak levensbedreigend kunnen zijn voor deze kindjes.”
Waarom is moedermelk zo belangrijk voor prematuren?
Baby’s die te vroeg geboren worden, hebben een nog niet volledig ontwikkeld immuunsysteem en een kwetsbare darmflora. Moedermelk bevat unieke stoffen die helpen om infecties en ontstekingen te voorkomen. In vergelijking met kunstvoeding wordt moedermelk veel beter verdragen en draagt het aanzienlijk bij aan de overlevingskansen van prematuren.
Wat interessant is, is dat zelfs na het pasteurisatieproces – waarbij schadelijke bacteriën en virussen in de donormelk worden gedood – de melk nog steeds een groot aantal essentiële stoffen bevat die poedermelk simpelweg niet kan bieden.
De uitdagingen voor moeders van premature baby’s
Als je baby op de NICU ligt, kan dit een enorm stressvolle periode zijn. Helaas heeft deze stress vaak ook invloed op de melkproductie. Daarnaast kunnen sommige moeders door ziekte of medicatie niet in staat zijn om zelf voldoende melk te produceren. Of als het kolven nog niet helemaal goed op gang is gekomen door de vroege start van de baby. Van den Akker licht toe: “Door onze Moedermelkbank kunnen we deze baby’s voeden met donormelk, of we vullen de moedermelk van de moeder aan als dat niet genoeg is.”
Het is geruststellend om te weten dat donormelk beschikbaar is voor deze kwetsbare baby’s, waardoor ze toch de voeding krijgen die zo belangrijk is voor hun herstel en groei.
De impact: bijna 10.000 baby’s gevoed
Sinds de oprichting heeft de Moedermelkbank een indrukwekkende hoeveelheid van 8.000 liter moedermelk opgehaald. Jaarlijks wordt er bijna 1.000 liter gedoneerd door een vast aantal van 30 tot 40 donoren. Deze melk heeft al bijna 10.000 premature baby’s in Nederland geholpen. In de eerste dagen na de geboorte krijgen deze kleintjes soms minder dan 20 milliliter melk per dag, maar elke druppel moedermelk draagt bij aan hun overlevingskansen.
Hoe werkt het doneren van moedermelk?
Misschien vraag je je af hoe je zelf een bijdrage kunt leveren. Gezonde moeders die borstvoeding geven en extra melk hebben, kunnen overwegen om hun gekolfde melk te doneren aan de Moedermelkbank. Deze donormelk gaat direct naar baby’s die het het hardst nodig hebben. Wil je meer weten over hoe dit werkt? In de video die beschikbaar is via de Moedermelkbank vertelt Van den Akker meer over het proces van doneren en hoe jouw melk een levensreddende rol kan spelen.
Moedermelk: meer dan alleen voeding
Of het nu gaat om je eigen baby of een kwetsbare premature baby op de NICU, moedermelk is meer dan alleen voeding. Het is een beschermende factor die hun gezondheid en overlevingskansen vergroot. Dankzij de Moedermelkbank kunnen zelfs de kleinste en kwetsbaarste baby’s in Nederland profiteren van de voordelen van moedermelk.
Ben je zelf net moeder geworden of sta je op het punt om te bevallen? Het is geruststellend om te weten dat er altijd een vangnet is voor baby’s die extra zorg nodig hebben. Moedermelk, of het nu van jou komt of van een donormoeder, biedt een krachtige start voor deze kleine strijders.
Heb jij extra melk en wil je andere baby’s helpen? Overweeg dan om donor te worden bij de Moedermelkbank. Jouw bijdrage kan levens redden!