Tijdens je zwangerschap nemen je borsten vaak flink toe in omvang. Je lichaam bereid zich voor op de periode na de bevalling. Het melkklierweefsel gaat groeien en het vetpercentage in je borsten wordt minder. Door de groei van je borsten, kan de zijkant van je borst gaan irriteren in je bh. Wellicht zit je bh ook te strak door je groeiende zwangere buik. Tijdens je zwangerschap of direct na de bevalling als je borstvoeding wilt gaan geven, moet je dus nieuwe bh’s gaan kopen. Maar waar moet je op letten als je een voedingsbh gaat kopen? We zetten onze tips voor je op een rij.

Tip 1: Bepaal de juiste maat voor een voedingsbh

Om de juiste maat voor een voedingsbh te bepalen ga je als volgt te werk:

  • Pak een meetlint en meet over het volste deel van je borst (A) en meet jezelf onder de borst, daar waar je bh-band zit (B).
  • De onderwijdte is het aantal centimeter dat hieruit komt, afgerond op veelvouden van 5 centimeter.
  • Het aantal centimeters verschil tussen A en B geeft je cupmaat aan.

Kijk hiervoor in onderstaande tabel. Je weet nu je maat voor het kopen van een voedingsbh.

maattabel-carriwell-voor-kopen-voedingsbh

Tip 2: De onderwijdte moet goed en makkelijk verstelbaar zijn

Tijdens je zwangerschap past je lichaam zich aan. Je ribbenkast wordt wijder. Let er dus op je de onderwijdte van je bh’s kunt vergroten. Na de zwangerschap zal je lichaam zich gaan herstellen en dan is het fijn als je de bh weer smaller kunt maken. De meeste vrouwen groeien 1 maat in onderwijdte. Carriwell, een bekend en gerenommeerd merk met zwangerschapskleding en voedingsbh’s, levert bij alle bh's een losse extender mee voor optimale verstelbaarheid. Ideaal om snel en makkelijk je bh te verstellen als dat nodig is tijdens de zwangerschap. De bh’s van Carriwell zijn door hun verstelbaarheid geschikt voor zowel zwangerschap als borstvoedingsperiode.

Tip 3: Controleer de cups van de bh

Tijdens je zwangerschap zullen je borsten groeien. En ook tijdens de periode dat je borstvoeding geeft, zullen je borsten gedurende de dag soms flink in omvang variëren. Als het alweer even geleden is dat je baby gedronken heeft, zullen je borsten een stuk groter zijn. Dit kan een verschil geven van 1 tot 2 cupmaten. Het is dus belangrijk dat er voldoende rek en elasticiteit in de cup van je bh zit. Uiteraard moet dit niet ten koste gaan van de stevigheid. Ook is het belangrijk om de sluiting van de cup goed te testen. Bij iedere voeding gaat de cup van een voedingsbh open en dicht. Het is daarom handig en belangrijk dat je de cup met één hand kan openen terwijl je met je andere hand je baby goed vasthoudt.

Tijdens de voeding laat een goede cup zoveel mogelijk huid vrij. Jij en je baby hebben dan maximaal huid-op-huidcontact. Kijk daarom goed of de cup van je voedingsbh geheel is weg te klappen zonder de cup te beschadigen. Let er ook goed op dat de cup tijdens het drinken niet in de weg zit voor je baby.

Tip 4: Controleer de beugel

Wanneer je een voedingsbh koopt met een slecht passende of stugge beugel kan de huid snel gaan irriteren. Ook kan de beugel het onderliggende weefsel beknellen. Carriwell bedacht hiervoor een slimme oplossing. Ze creeërden de unieke Carri-Gelbeugel gemaakt van siliconen gel. Deze zachte flexibele beugel biedt goede ondersteuning, zoals je die van een beugel mag verwachten. Deze uitvinding werd in verschillende landen met prijzen bekroond.

Tot slot

Kijk bij de aanschaf van een nieuwe voedingsbh ook goed naar de kwaliteit van de stof en de wasvoorschriften. Het is fijn als de stof zacht is voor zowel de moeders als de baby. Tijdens de maanden dat je borstvoeding gaat geven, zal een voedingsbh (of een borstvoedingshemd) vaak gewassen worden. Als je ze makkelijk in de wasmachine kunt wassen en de kwaliteit van de bh goed blijft (en de stof ook zacht en mooi) is dat wel zo prettig.

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking met Carriwell. We zijn een groot fan van hun prachtige producten voor zwangere vrouwen en borstvoeding gevende moeders. Carriwell produceert bh's die comfortabel, flexibel en ondersteunend zijn. Dit, gecombineerd met de zachte materialen en ademende microfibers maakt dat je onze bh's wilt blijven dragen, misschien zelfs wel als je niet meer voedt.