Als een moeder met een pasgeboren baby kan je ervoor kiezen om borstvoeding te geven. Borstvoeding heeft veel positieve voordelen en word daarom ook vaak aangeraden. Toch kan het lastig zijn om borstvoeding te blijven geven wanneer je je werk weer oppakt. Gelukkig bestaat er zoiets als een borstvoedingspauze.

Wat is een borstvoedingspauze?

Helaas blijkt uit onderzoek dat veel vrouwen het ongemakkelijk vinden om in openbare ruimtes borstvoeding te geven. Daarom is het fijn dat de borstvoedingspauze in het leven is geroepen. Een borstvoedingspauze is een werkonderbreking, waarbij je in staat wordt gesteld om je pasgeboren baby borstvoeding te geven. Deze pauze is ook bedoelt voor het afkolven van melk. Bijna iedere moeder heeft recht op deze pauze: de borstvoedingspauze is opgenomen in het Arbeidsomstandighedenbesluit. Mocht je gebruik willen maken van deze pauze, dan moet jouw werkgever je hier toe in staat stellen.

Regels rondom borstvoedingspauze

Hoewel een borstvoedingspauze ideaal lijkt, zijn er wel enkele regels aan verbonden. Het is belangrijk dat je hier rekening mee houdt, zodat je weet wat je kan verwachten:

 • Als je meer dan vier uur per dag werkt, heb je recht op één pauze van een halfuur. Werk je langer dan zeven en een half uur, dan heb je recht op twee pauzes van een halfuur.
 • Je kan borstvoedingspauzes opnemen tot negen maanden nadat je bevallen bent.
 • Als je gebruik maakt van deze pauzes, krijg je hier een uitkering voor. Deze bedraagt 82% van jouw onbegrensde uurloon.
 • Zodra je gebruik maakt van borstvoedingspauzes, ben je beschermd tegen ontslag. Deze bescherming loopt tot het einde van de periode waarin je gebruik maakt van deze pauzes. Je werkgever mag je in deze periode niet ontslaan om het feit dat je gebruik maakt van deze pauzes. Mocht je toch iets doen wat de werkgever niet bevalt en wat niets te maken heeft met deze pauzes, mag je werkgever je wel ontslaan. Echter moet hij of zij hier wel een gegronde reden voor hebben en deze kunnen bewijzen. Als er gebrek aan bewijs is, heb je recht op een ontslagvergoeding en zesmaal je bruto maandloon.
 • Als je een werkloosheidsuitkering krijgt, heb je helaas geen recht op borstvoedingspauzes.

Borstvoeding-op-werk

Wat moet ik doen om een borstvoedingspauze te krijgen?

Er zijn een paar stappen die je moet ondernemen om gebruik te kunnen maken van borstvoedingspauzes. Deze stappen zijn:

 • Als eerst moet je jouw werkgever op de hoogte stellen. Dit doe je minstens twee maanden voordat je gebruik wilt maken van de pauzes.
 • Zodra je begint met de borstvoedingspauzes, moet je je werkgever een bewijs van borstvoeding geven. Dit is een getuigschrift van het consultatiebureau of een medisch getuigschrift.
 • In de periode waarin je gebruik maakt van de pauzes, stuur je iedere maand een getuigschrift opsturen naar jouw ziekenfonds. Dit doe je samen met de werkgever. Hierop staat het loonverlies dat je geleden hebt door de borstvoedingspauzes. Aan de hand van dit getuigschrift bepaalt het ziekenfonds hoeveel geld je uitgekeerd krijgt.

Wat zijn mijn andere opties?

Helaas is een borstvoedingspauze niet voor iedereen weggelegd. Wellicht omdat je hier geen belang bij hebt, of omdat je graag je opties wilt verkennen. Naast borstvoedingspauzes zijn er meerdere opties waar je uit kunt kiezen:

 • Thuiswerken. In overleg met je werkgever zou je ervoor kunnen kiezen om in de maanden na de bevalling gedeeltelijk of geheel thuis te werken. Dit werkt natuurlijk heel ontspannend, omdat je altijd in de buurt bent van je baby en zo op hem of haar kunt letten. Uiteraard kan het ook erg hectisch zijn: plan dus je uren goed in, bijvoorbeeld tijdens een middagdutje of vraag je vader of moeder om een paar uur op de kleine te passen.
 • Borstvoeding afbouwen. Je kan er ook voor kiezen om de borstvoeding af te bouwen. Doe dit wel langzaam: zo kan jouw lichaam en jouw baby wennen aan de overgang. Je lichaam zal vanzelf minder melk produceren zodra het merkt dat de baby minder nodig heeft. Ook zou je tijdens werkuren kunnen kiezen voor zuigelingenmelk en alleen borstvoeding geven wanneer je thuis bent.
 • Baby meenemen naar het kantoor. Sommige werkgevers geven je de optie om jouw baby mee te nemen naar het werk. Dit kan vaak bij kleine kantoren of werkplekken. Uiteraard staat iedere werkgever hier anders tegenover: overleg dus goed wat de opties zijn.