Wanneer je een kindje krijgt, krijg je vroeg of laat meer te horen over de Rapley methode. Deze methode houdt kort gezegd in dat je jouw kindje zelf uit het vuistje laat eten. Het heeft veel voordelen, maar zeker ook een aantal nadelen. Wij geven je graag meer informatie.

Maak kennis met Gill Rapley

De Rapley methode is geïntroduceerd door onderzoekster en schrijfster Gill Rapley. Gill heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het aanbieden van voedsel in vaste vorm aan zuigelingen. Het aanbieden van voedsel in vaste vorm is niet nieuw, maar wordt al honderden jaren toegepast in landen over de hele wereld. Gill heeft na haar onderzoek naar deze manier van voeden het voeden volgens deze methode alleen een benaming gegeven. Haar bevindingen zijn gebundeld in het boek genaamd 'Baby led weaning'.

Eten uit het vuistje

In plaats van jouw kindje te voeden met behulp van een lepeltje, laat je volgens de Rapley methode jouw kleine zelf het eten pakken en het zelf in zijn of haar mondje stoppen. Op deze manier kan jouw kindje de verschillende texturen van het eten voelen en zelf aangeven hoeveel voedsel hij of zij nodig heeft. De methode zorgt voor een goede ontwikkeling van de kaakspieren en leert jouw kindje beter te kauwen. Bovendien heeft jouw kleine de kans om in zijn of haar eigen tempo te eten. Voorstanders van de methode beweren dat een kindje dat eet volgens deze methode later makkelijker mee zal eten met de pot en minder 'moeilijk' zal gaan doen over het eten van groenten en fruit.

Nadelen van de methode

Maar, de methode heeft niet alleen voordelen. Als het kindje grotere stukken voedsel gaat eten, bestaat de kans dat jouw kindje zich kan verstikken. Hoewel dit ook kan gebeuren met gepureerd voedsel, wordt er vaak gezegd dat dit sneller kan voorkomen als het kindje grotere stukken voedsel tot zich neemt. Doorgaans wordt het verslikken vanzelf opgelost door te kokhalzen, maar toch is het altijd verstandig om jouw kindje tijdens het eten extra goed in de gaten te houden. Dit is overigens ook aan te raden wanneer je jouw kindje gepureerd voedsel geeft.

Makkelijker vaderen en moederen?

Als je je afvraagt naar het extra werk dat de Rapley methode met zich meebrengt, kunnen de meningen hierover nogal verschillen. Sommige ouders vinden dat de Rapley methode gemakkelijker gaat en minder tijd kost, omdat het kindje zelf eet. Hierdoor hebben de ouders hun handen vrij om zelf te eten en hoeft het kindje niet nog apart voedsel aangeboden te krijgen. Bovendien wordt het eten niet gepureerd, terwijl dit bij het voeden met een lepeltje wel wordt gedaan. Ondanks deze meningen, kan de Rapley methode ook wel degelijk extra werk met zich meebrengen. Omdat het kindje hoogstwaarschijnlijk met het eten gaat spelen, bijvoorbeeld in het eten knijpen en het misschien zelfs wel op de grond zal gooien, zal het ongetwijfeld extra schoonmaakwerk met zich meebrengen.

Regels van de Rapley methode

Wanneer jouw baby de leeftijd van 6 maanden heeft bereikt, kun je gaan beginnen met het aanbieden van vast voedsel. Op dit moment kun je ook gaan starten met het voeden volgens de Rapley methode. Naast het flesje of de borst, kun je jouw kindje gaan bijvoeden op verzoek. Je kunt jouw kindje bijvoeden met verschillende soorten groenten, zoals broccoli en wortel, maar ook met fruit, zoals appel en banaan. Door de groente vooraf te koken, zorg je ervoor dat de stukjes niet te hard zijn. Het is niet de bedoeling dat je kiest voor gepureerd voedsel, maar juist de grotere stukjes die jouw kindje helemaal zelf kan opeten hebben de voorkeur. Wanneer je jouw kindje ronde en 'hardere' stukjes voedsel, zoals druiven of cherrytomaten, wil aanbieden, is het altijd aan te raden om deze eerst door vieren te snijden. Hierdoor wordt de kans op verstikking kleiner.

Hoe te beginnen met de Rapley methode

Doorgaans wordt het starten met voeden volgens de methode niet als erg lastig ervaren. Het is bij deze methode de bedoeling dat je jouw kindje samen met jullie aan tafel laat eten, zodat hij of zij ziet hoe jullie eten en dat na kan doen. Dit is niet alleen verstandig om goed te leren eten, maar ook een fijn momentje samen met het gezin. Als jouw kindje nog de borst krijgt, kun je hier gewoon mee door blijven gaan. De melk blijft het belangrijkste voedsel en de stukjes groenten en fruit kun je vooral zien als 'extra' voedsel. Ook wanneer je jouw kindje flesvoeding geeft, kun je vast voedsel gaan introduceren. Zorg er altijd voor dat jouw kindje de stukjes gemakkelijk met het handje kan pakken en dat het voedsel niet te hard is.

Wees niet huiverig om advies te vragen

De angst voor verstikking is een veel gehoorde ongerustheid die voor sommige ouders de reden is om niet te beginnen met het voeden volgens de Rapley methode. Margot schreef op Meer Voor Mama's een mooi stuk over haar angst voor verstikking. Toch komt verstikking maar zelden voor. Wanneer je ervoor zorgt dat je jouw kindje goed rechtop zet, is de kans op verstikking erg klein. Bovendien wordt er ook beweerd dat juist gepureerd voedsel een grotere kans op verstikking met zich meebrengt. Wanneer je twijfels hebt over de Rapley methode en graag meer informatie en advies wil, raden we je aan om erover te praten met andere ouders of om bijvoorbeeld advies in te winnen bij het consultatiebureau. Zij kunnen jouw zorgen wegnemen en de voor- en tegens uitgebreid met je bespreken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken die jij het best vindt voor jouw kindje. Jij bent de ouder dus jij bepaalt.