De eerste tekenen van de peuterpuberteit kunnen worden vertoond als je baby 14 maanden oud is. Hierdoor wordt hij kritischer op zijn maaltijden. Als een baby 14 maanden maanden oud is kan hij ook weer in een eenkennigheidsfase belanden. Voor een moeder is het belangrijk dat zij veel geduld heeft.

Baby 14 maanden: Koppig en eenkennig

Als je baby 14 maanden is, draait alles om hemzelf. Het woordje ‘ik’ en ‘mij’ kan jouw kleintje waarschijnlijk al heel goed zeggen en hij gebruikt het ook heel vaak. Je baby wil graag dingen zelf bepalen en zelf doen. Wanneer hij iets in handen heeft en het wordt hem ontnomen, dan schreeuwt hij alles bij elkaar. Deze koppigheid is een teken dat jouw baby in de peuterpuberteit gaat belanden; een fase die helemaal bij de ontwikkeling van een baby hoort. Je baby wordt er krachtiger door en jij ook, want jij hebt veel geduld nodig om het gedrag van je baby aan te kunnen.

Iets waar je baby ook koppiger in wordt als je baby 14 maanden is, is eten. Eerst lustte hij alles; nu begint je baby ineens voedsel te weigeren. Ook gaat hij misschien minder eten dan voorheen. Je baby wil zelf keuzes maken, dus ook als het om eten gaat. Hij wordt daardoor dus kieskeuriger; vindt bepaalde dingen lekker en andere dingen vies. Hij geeft duidelijk aan dat hij zelf bepaalt wat hij wel en niet wil eten. Heel leuk voor hem, maar lastig voor jou. Toch is er niet snel reden tot zorgen als je kind minder eet en/of minder gezond eet. Zolang je kind goed blijft groeien, is er niets aan de hand.

Als je baby 14 maanden is, eet  hij ook minder, omdat hij minder hard groeit dan in de afgelopen maanden. Hij heeft minder energie (en dus eten) nodig. Je baby wordt niet alleen koppiger; hij wordt ook, net als een paar maanden geleden, weer wat eenkenniger. Ook dit kan voor jou lastig zijn: je baby raakt in paniek als je ergens naartoe gaat zonder hem en hij gaat aan je hangen als er vreemden in de buurt zijn.

baby-14-maanden-grote-verschillen

Ontwikkeling als je baby 14 maanden is: steeds meer onderlinge verschillen

Naarmate baby’s ouder worden, ga je in de ontwikkeling steeds meer onderlinge verschillen zien. De ene baby kan alleen nog maar zitten; de andere rent al maandenlang door het huis. Er zijn baby’s die al lange zinnen kunnen maken en baby’s die nog geen woord zeggen. De ene baby zit al een kwartier lang gefocust een puzzel te leggen; de andere baby vliegt elke seconde weer naar iets anders. Zo worden de verschillende karakters steeds duidelijker zichtbaar. Zet tien baby’s van 14 maanden naast elkaar en ga ze eens observeren. Zie je hoe groot de verschillen zijn?

Motorische ontwikkeling

Gemiddeld is een baby van 14 maanden 77 centimeter lang en weegt hij 10,5 kilogram. Hij groeit in zijn tweede levensjaar niet meer zo snel als in zijn eerste levensjaar. Motorisch verandert er bij de meeste baby’s ook iets minder. Een baby van 14 maanden kan vaak kruipen, zitten en staan. Sommige baby’s kunnen ook al lopen. Gemiddeld kan een baby zelfstandig lopen rond de 18 maanden. Wat veel baby’s al wel doen tussen de 12 en 15 maanden is cruisen: terwijl ze zich vasthouden aan meubels maken ze hun eerste stapjes. Kan jouw baby al cruisen als je baby 14 maanden is?

Zintuigelijke ontwikkeling

Als een baby 14 maanden oud is, dan is hij zintuiglijk al sterk ontwikkelt. Toch wordt zijn gehoor, zicht, reuk, smaak en tast steeds nog iets sterker.

Cognitieve ontwikkeling

Een baby van één jaar en twee maanden kan steeds beter verbanden leggen. Dat betekent dat hij begint te snappen hoe de wereld in elkaar steekt. Door herhaling van handelingen herkent hij patronen, waardoor hij steeds beter weet waar hij aan toe is. Als jij staat te koken, weet hij dat het bijna etenstijd is en als papa een voorleesboekje pakt, weet hij dat het straks bedtijd is.

Voorlezen aan kinderen van 2 tot 4 jaar

Structuur is belangrijk voor je baby. Het geeft hem duidelijkheid, waardoor hij zich rustiger voelt. Hoewel de meeste kinderen behoefte aan structuur hebben, verschilt het wel per kind in welke mate ze er behoefte aan hebben. Het ene kind raakt direct van slag als een dag anders verloopt dan verwacht. Een ander vind het prima als alle dagen er anders uitzien.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Een baby van 14 maanden staat volop in contact met andere mensen, hoewel hij het liefst in de buurt van zijn moeder (en vader is). Hij kan volop glimlachen, de clown uithangen, knuffelen, kusjes geven en adequaat reageren op taal.

Taalontwikkeling

Je merkt dat je baby steeds meer taal begrijpt en woorden zegt. Je baby luistert aandachtig naar wat jij vertelt. Soms zegt hij spontaan een woord na dat jij zegt. Het kan ook zijn dat je kind ineens uit het niets een nieuw woord gebruikt, dat heeft hij vlak daarvoor ergens opgevangen. Niet elk object krijgt direct de juiste naam. Objecten en ook dieren krijgen vaak de naam van het geluid dat ze maken. ‘Woef’ is een hond en ‘Broem’ is een auto.

Het geeft niet dat je baby het verkeerde woord voor een object of dier gebruikt. Je baby gaat vanzelf het juiste woord gebruiken als hij wat ouder is. Je hoeft hem dus niet te corrigeren. Wat je wel kunt doen is zelf de juiste benaming gebruiken als je het woord gebruikt. Dus als je kind zegt: ‘Broem’. Dan kun jij zeggen: Ja, dat klopt, daar rijdt een auto.

Moeder van een baby 14 maanden oud: je moet leren om geduldig te zijn

Nu je baby koppig begint te worden, merk je dat jouw geduld op de proef wordt gesteld. Het valt niet mee om een baby van 14 maanden, die zichzelf centraal stelt boven alles en iedereen, te temmen. Je baby kan flink tekeer gaan als hem iets wordt ontnomen, iets niet mag of als iets niet naar zijn zin gaat. Zijn driftbuien (om zijn zin door te drijven) duren steeds langer en het is een hele kunst om tijdens al die herrie aan je hoofd, rustig te blijven.

Soms is het nodig dat je even tot tien telt en dan pas op je baby reageert, voordat je een reactie geeft die je achteraf beter niet had kunnen geven. Je merkt dat hoe rustiger jij blijft, hoe sneller je baby weer rustig is, maar rustig blijven is echt een hele kunst.

Wat moet je doen als je baby 14 maanden is?

Het is weer tijd voor een bezoek aan het consultatiebureau als je baby 14 maanden oud is. Hij krijgt daar zijn voorlopig laatste inentingen. Dat zijn de Meningokokken vaccinatie en de BMR-vaccinatie (ook bekend als de 14 maanden prik). Pas als je baby bijna 4 jaar is, krijgt hij zijn volgende vaccinatie. Dat is fijn.

Bij het bezoek met je baby aan het consultatiebureau wordt er ook een algemene gezondheidscheck gedaan en wordt er gekeken naar zijn geestelijke en lichamelijke ontwikkeling. Met name de taalontwikkeling wordt onder de loep genomen. Hoeveel woorden kan jouw baby al zeggen en hoeveel begrijpt hij er? Ook de fijne motoriek wordt getest aan de hand van een test waarbij je baby blokjes in en uit een doos moet proberen te doen.

baby-14-maanden-consulatie-bureau

Tip van de maand: stel je baby gerust en erken zijn gevoel

Is je baby geregeld driftig nu hij in de peuterpubertijd is beland? Doe dan deze twee dingen: Stel hem gerust en erken zijn gevoel. Troost hem door middel van lieve woorden of een dikke knuffel. Erken vervolgens het gevoel van je kind als je baby 14 maanden oud is: ‘Mama, begrijpt wel dat je het spannend vindt dat mama even weg moet. Maar het is veilig bij oma en ik kom echt wel weer terug.’