DIY, Speelgoed

DIY project: een poppenhuis zelf opknappen

Een tijd geleden kwam de derde verjaardag van onze dochter in zicht, en dacht ik na over een cadeau voor haar. Op haar kinderdagverblijf staat een prachtig groot houten poppenhuis waar ze graag mee speelt. Een poppenhuis moest het dus worden, zij het wat kleiner zodat hij ook leuk in ons huis kan staan. Ik had een idee van hoe dat poppenhuis eruit moest zien (wit!), maar kon dat online eigenlijk niet vinden. Te groot, te klein, te duur, te plastic, te schreeuwerig kleurrijk.

Uiteindelijk vond ik online een voorbeeld van wat ik ook in mijn hoofd had, maar deze dame had het betreffende poppenhuis zelf opgeknapt. Aangezien ik niet zo handig ben appte ik mijn creatieve zusje of ze zin had om met mij een poppenhuis op te knappen, en project poppenhuis was geboren! In aanwezigheid van mijn dochter ook wel ‘het project’ genoemd. 🙂 Heb jij ook zin om een poppenhuis op te knappen? Ik deel graag ons stappenplan.

Zelf poppenhuis opknappen

Stap 1: Zoek een poppenhuis waar je potentie in ziet

Het begon met uren speuren op Marktplaats, want ik wilde niet teveel geld uitgeven. Uiteindelijk werd het een klassiek poppenhuis: de Lundby Gothenburg. Niet te groot en niet te klein. Wel een echte opknapper: bruin, groen, rood en oranje voerde de boventoon, en ik zag een geheel wit poppenhuis voor me. Op Marktplaats scoorde ik ook nog wat mooie houten meubeltjes.

DIY poppenhuis opknappen

Stap 2: Strippen, schuren, behangen, schilderen

Eenmaal binnen hebben we het poppenhuis als eerste gestript: plastic raampjes eruit gesneden en de vloerbedekking eruit gekrabt. Vervolgens het hout een beetje opgeschuurd en de binnen en buitenkant twee keer in de grondverf. Tijdens het in de grondverf zetten liet het papier-met-baksteen-motief aan de buitenkant van het poppenhuis los, daar hebben we glasvezelbehang overheen geplakt. Toen was de basis klaar.

Stap 3: Nog meer schilderen

Vervolgens meer verfwerk: witte muurverf over het glasvezelbehang aan de buitenkant en de muren aan de binnenkant, en witte hoogglansverf voor het dak, de ramen, deuren en lijsten.

Stap 4: Zelf behangetjes printen en vloertjes leggen

Daarna konden we ons op de binnenkant van het poppenhuis storten: op https://www.studiostylliz.nl/gratis-leuks/ en op http://www.lunabloom.be/Repository/PDF-GEBOORTELIJST/Behangpapier-voor-poppenhuis.pdf vind je de leukste behangetjes om zelf uit te printen! Wij kozen voor overwegend zwart-wit en mintgroen. We hebben de muurtjes heel nauwkeurig opgemeten en de behangetjes uitgeknipt en opgeplakt. Eén muurtje hebben we nog mintgroen geverfd met wat muurverf wat we thuis nog hadden staan. Ook de vloertjes hebben we nauwkeurig opgemeten, en daar witte plakfolie van de Karwei opgeplakt.

Stap 5: Het leukste, de inrichting

Tot slot de laatste en leukste stap: de inrichting! De meubeltjes konden op hun plaats en via Pinterest vond ik leuke posters en vloerkleedjes om uit te printen voor op de muren en vloeren. Ook ging er nog een heuse tipi tent in, het sjabloon vind je hier http://www.pomlebonhomme.com/2014/03/les-jolis-tipis-diy.html De kussentjes en het matras krijgen witte stof. En natuurlijk nog de bewoners van het poppenhuis: een paar Duplo-poppetjes en een Duplo-hond!

DIY poppenhuis meubeltjes

DIY poppenhuis behang en posters

Welk materiaal heb je nodig?

Dit is het lijstje met spullen die wij hebben gebruikt:

– Witte verf (grondverf, muurverf en hoogglans lak) en mintgroene verf
– Glasvezelbehang en behanglijm
– Schuurpapier, sterke lijm en een stanleymes
– Plakfolie
– Wit papier van iets dikkere kwaliteit, voor het printen van de behangetjes, posters en kleedjes
– Satéprikkers voor de tipi tent
– Witte stof

Het eindresultaat

Achteraf gezien was het echt een enorme klus! Net als bij gewoon klussen zaten er dingen tegen: de vloerbedekking konden we er niet uittrekken dus hebben we met aardappelschilmesjes eruit gekrabd, het papier aan de buitenkant liet los en zorgde voor vertraging, de satéprikker die ik met secondelijm per ongeluk aan mijn vinger lijmde 🙂 Maar het eindresultaat was prachtig en twee zaken waren wat mij betreft alle tijd en moeite waard: de quality time met mijn zus en de blik op mijn dochters gezicht toen ze haar cadeau open maakte!
Geïnspireerd geraakt? Veel succes met klussen! 😉

poppenhuis zelf opknappen

Vorige bericht Volgende bericht
 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Reacties op Facebook

5 Reacties

 • Avatar
  Reageer Ilja november 20, 2018 at 19:38

  Hoi Rianne,

  Super leuk om te lezen hoe jij het hebt aangepakt, ik heb dezelfde lundby en was benieuwd hoe jij die ramen los had gekregen?

  • Avatar
   Reageer Margot november 20, 2018 at 21:08

   Hoi Ilja, een berichtje namens Rianne:

   In ons poppenhuis zaten kunststof raampjes, die heb ik er met een scherp mesje langs de randen uit gesneden.

   Hopelijk kun je hier mee verder! Groetjes

 • Avatar
  Reageer Renate maart 15, 2019 at 18:29

  Wat een leuk en schattig huisje is het geworden ♡ Ben toevallig op zoek naar inspiratie voor mijn dochter haar toekomstige poppenhuis voor d’r verjaardag in mei en kom via Google jou foto tegen, ik heb ook precies hetzelfde huis nl! Vloerbedekking is idd een krab-karweitje kwam ik al achter…. Leuk idee om te lezen dat je ook behangpatroon kunt uitprinten…

 • Avatar
  Reageer Joyce oktober 16, 2019 at 14:20

  Mooi om te zien, erg leuk huis! Ben met een soortgelijk project bezig en heb een vraagje: met wat voor soort lijm heb je de behangetjes vastgeplakt? Secondelijm? groetjes Joyce

 • Avatar
  Reageer Marieke oktober 19, 2019 at 12:53

  Ik zit even te googlen en kom dit tegen. Super leuk! Hoe lang ben je er ongeveer mee bezig geweest? Mijn dochter wordt volgend jaar 2 en wil mijn oude poppenhuis opknappen. Lijkt me een leuk cadeau voor haar (en vast ook voor haar grote broer).

 • Plaats een reactie