Negen maanden lang hebben jullie moeten wachten tot het kindje geboren werd. En niet alleen de ouders zijn blij, alle vrienden en familie hebben ook uitgekeken naar dit kleine wonder. Iedereen wilt natuurlijk zo snel mogelijk kennis maken met jullie baby. Als ouders zit je hier niet gelijk op te wachten. Hoe goed de bedoelingen ook zijn, als moeder moet je zowel fysiek als mentaal bijkomen van de bevalling. Het is voor veel vrouwen niet gewenst om gelijk allemaal bezoek te moeten ontvangen. Hoe ga je met kraamvisite om en hoe zorg je dat je optimaal kunt genieten van bezoek tijdens de kraamtijd? Lees gauw verder over wat de mogelijkheden zijn voor het ontvangen van kraambezoek.

Alles op zijn tijd

Familie en vrienden staan te trappelen om de baby te zien. Laat je niet overspoelen door hun enthousiasme, maar laat ze langskomen wanneer dat uitkomt voor jou. Alles heeft zijn tijd en er zit helemaal geen haast bij. De eerste week moet je echt bijkomen van de bevalling en leer je wat het is om voor jouw baby te zorgen. Het is daarom aan te raden om het kraambezoek pas na een of twee weken te starten. Zo heb je genoeg tijd om rustig bij te komen en te kunnen bonden met jouw baby. Wanneer jij er klaar voor bent kun je mensen uitnodigen om langs te komen. Wanneer het jouw eerste bevalling is, is het zeker aan te raden om even te wachten met al het kraambezoek. Je moet heel wat verwerken en leert voor het eerste de kneepjes van vak als moeder zijn. Ging het bij de vorige bevalling te snel? Kwamen er te snel mensen langs en was dit een negatieve ervaring? Laat mensen dan tijdig weten dat je de eerste dagen of weken geen bezoek verwacht. Er is genoeg tijd voor iedereen om de baby te ontmoeten. Laat duidelijk jouw grenzen kennen. Zo wordt je niet overspoeld door bezoek de eerste dagen na de bevalling. Het is belangrijk om naar jouw gevoel te luisteren en je niet te laten overmeesteren door het enthousiasme van anderen. Wil jij de eerste dagen of weken voor jezelf en jouw gezinnetje? Laat dat dan tijdig weten, dan weet iedereen waar hij/zij aan toe is.

Een goede planning

Klaar voor bezoek? Dan is de beste tip die je kunt krijgen, een planning. Een planning met vaste tijden voor bezoek. Het kost veel energie voor zowel jou als de baby als er mensen op bezoek komen. Zonder planning kan er elk moment wel iemand voor jouw deur staan. Kies vaste tijden wanneer mensen langs kunnen komen. Zo heb je genoeg tijd om te rusten en heb je niet te veel sociale prikkels. Laat het bezoek ook niet te lang duren en laat van tevoren weten vanaf wannneer en tot hoelaat bezoek welkom is. Op deze manier weet je waar je aan toe bent en jouw bezoek weet dat ook. Kies bijvoorbeeld een vast tijdstip. Je kunt vervolgens het bezoek inplannen voor deze tijdstippen. Zo kun je van elk bezoek genieten en is jouw huis niet de hele dag vol met bezoek. Een goede planning voor de visite kan jouw kraamtijd een stuk prettiger maken. Je weet waar je aan toe bent en kunt hier goed omheen plannen.

Wat moet je in huis hebben?

Het bezoek staat voor de deur, maar je hebt niets in huis? Voorkom dit rampscenario door altijd wat in huis te hebben. Wanneer je bevallen bent, kun je het beste een noodvoorraad aan beschuit en muisjes inslaan. Iedereen wilt het feest van de geboorte vieren met een traditioneel beschuitje met muisjes. Zorg dat je dit altijd in huis hebt. Koffie en thee kun je ook beter op voorraad halen. Zo heb je altijd iets om in te schenken. Komen er kinderen mee op kraambezoek? Dan kan wat speelgoed in huis goed voor afleiding en een prettige sfeer voor de ouders zorgen. Met een goede voorraad aan koffie, thee, beschuit en muisjes ben je voorzien van alles wat je nodig hebt voor jouw kraambezoek.

Hulp tijdens de kraamvisite

Het kan fijn zijn dat je er niet alleen voor staat tijdens de visite. Je kunt fysiek nog moeten aansterken en zo veel op de been kan vemoeidend en pijnlijk zijn. Zorg dat je hulp krijgt tijdens het kraambezoek. Wanneer jouw partner nog verlof heeft kan hij/zij goed helpen. Wanneer jouw partner weer aan het werk moet, kun je vragen of een (schoon)moeder wilt helpen bij de visite. Je kunt bijvoorbeeld hulp gebruiken met het verzorgen van de koffie en thee of even de baby overnemen wanneer het huilbuilen heeft. Het kan zorgen voor wat meer rust en zo kun je beter genieten van het bezoek.

Hulp van de kraamvisite

Niet alleen kun je hulp vragen voor tijdens het kraambezoek, je kunt ook hulp vragen aan jouw visite. Veel familie en vrienden willen graag helpen, maar weten niet altijd hoe. Wat erg fijn is voor ouders met een pasgeboren baby, is om avondmaaltijden te laten brengen. Je hebt soms helemaal geen tijd en/of energie om de boodschappen te doen en gezonde maaltijden te koken. Vraag aan jouw kraamvisite of zij een avondmaaltijd willen meebrengen. Zo kunnen zij jullie op praktische wijze helpen en geniet je van een beetje extra hulp. Deze praktische steuntjes in de rug kun je goed gebruiken tijdens de kraamtijd. Durf om hulp te vragen en maak jouw kraamtijd een stuk prettiger.

Over je heen laten komen

Uiteindelijk moet je alles maar over je heen laten komen. De eerste weken vliegen zo voorbij en voor je het weet is al het kraambezoek langsgeweest. Als ouder met een pasgeboren baby leer je dat niet alles strak te plannen is en dat spontaan dingen kunnen veranderen. Laat het bezoek en het enthousiasme over je heen komen en geniet van alle aandacht die er is voor jouw baby. Visite kan zowel een vloek als een zegen zijn. Probeer er het beste van te maken en te genieten van deze bijzondere tijd. Visite op de stoep, help! Zorg dat je er klaar voor bent om bezoek te ontvangen. Laat jouw grenzen kennen en ontvang visite wanneer jij hier klaar voor bent. Geniet van alle aandacht die er is voor jullie kleine wonder. Een goede en vaste planning kan voor heel wat meer rust zorgen. Vraag om hulp wanneer dat nodig is en laat het allemaal maar over je heen komen. Ook zie je steeds vaken dat er een kraamfeest wordt georganiseerd. Meer tips voor een leuk kraamfeest vind je hier.