Het is verstandig om snel na je bevalling weer anticonceptie te gaan gebruiken. Veel vrouwen leven met het misverstand dat ze nog niet vruchtbaar zijn, omdat ze nog niet ongesteld zijn geworden. Maar dat gaat niet helemaal op. Je ovulatie is doorgaans twee weken voor je menstruatie, dus je weet nooit wanneer je weer vruchtbaar bent. Het is bekend dat het geven van borstvoeding de menstruatiecyclus onderdrukt, dan komt door het hormoon prolactine. Maar borstvoeding is geen anticonceptie! Ook als je borstvoeding geeft kan je menstruatiecyclus weer op gang komen, al duurt dat meestal wat langer dan bij vrouwen die geen borstvoeding geven.

Verschillende vormen van anticonceptie na de bevalling

Er zijn verschillende vormen van anticonceptie mogelijk. Welke vorm van anticonceptie het best bij jou past hangt af van verschillende factoren. Het is in ieder geval van belang of je wel of geen borstvoeding geeft. En het is handig om er over na te denken of je nog meer kinderen zou willen en op welke termijn je zou willen proberen om weer zwanger te worden.

Condoom

Het condoom is natuurlijk een zeer bekend voorbehoedsmiddel. Niet iedereen vindt het even prettig in gebruik, maar het is wel zeer betrouwbaar. Een condoom bevat ook geen hormonen, dus er is geen enkele reden om het niet te mogen gebruiken als je borstvoeding geeft. En je kan er op elk gewenst moment weer mee stoppen.

De anticonceptiepil

De anticonceptiepil is ook een bekende en betrouwbare vorm van anticonceptie. De pil is als anticonceptie alleen niet voor iedereen geschikt. De meeste soorten anticonceptiepillen mogen namelijk niet gebruikt worden als je borstvoeding geeft. Een uitzondering is de pil met de merknaam Cerazette. Deze pil wordt ook vaak de minipil genoemd. Deze pil bevat geen oestrogeen, waardoor hij wel gecombineerd mag worden met borstvoeding. Om die reden wordt deze pil ook wel 'de borstvoedingspil' genoemd. Wanneer je de minipil wil gaan gebruiken als anticonceptie na je bevalling aangeraden om daar 21 tot 28 dagen na de bevalling mee te gaan beginnen.

De anticonceptiepleister en anticonceptiering

De anticonceptiepleister en de anticonceptiering hebben een aantal eigenschappen met elkaar gemeen. Beiden gebruik je drie keer een week, met daarna een stopweek. De pleister breng je aan op een stukje schone, onbeschadigde huid en je vervangt hem steeds op dezelfde dag. De ring wordt met behulp van een applicator ingebracht zoals je ook een tampon inbrengt. Wanneer je de ring direct wilt gebruiken als anticonceptie na de bevalling, dan wordt aangeraden om te wacht tot je eerste natuurlijke menstruatie. Tot die tijd kun je een ander voorbehoedsmiddel, zoals een condoom, gebruiken. Bij de pleister wordt aangeraden om vier weken na je bevalling te beginnen om een nieuwe zwangerschap te voorkomen. De pleister geeft echter wel een verhoogde kans op bloedstolsels bij gebruik na de bevalling. Overleg dus met je arts wanneer je het beste kan beginnen en eventueel kan eerst tijdelijk een ander voorbehoedsmiddel gebruikt worden. Beide methoden mogen niet gebruikt worden als je borstvoeding geeft.

Spiraaltje

Een spiraaltje is een soort ankertjes die in de baarmoeder geplaatst wordt om te voorkomen dat je zwanger wordt. Er zijn twee verschillende soorten, met of zonder hormonen. Het koperspiraaltje bevat geen hormonen, maar zorgt ervoor dat een bevruchte eicel zich niet kan innestelen. Dit spiraaltje kan vijf tot tien jaar blijven zitten, maar heeft als nadeel dat de menstruaties wat heviger kunnen zijn. Een hormoonspiraaltje voorkomt zwangerschap door de afgifte van het hormoon prostageen. Het hormoonspiraaltje kan zo'n vijf jaar blijven zitten. Bij sommige vrouwen verdwijnt bij het hormoonspiraaltje de menstruatiebloeding, of wordt het een stuk minder. Beide spiraaltjes kan je pas laten plaatsen als je baarmoeder weer hersteld is, dus na de bevalling moet je minstens zes weken wachten. Beide soorten spiraaltjes zijn veilig bij borstvoeding. Spiraaltjes zijn geschikt als je langere tijd niet zwanger wilt worden. Als je verwacht het na kortere tijd weer te laten verwijderen, dan is het qua kosten waarschijnlijk handiger om voor een andere methode te kiezen.

Anticonceptiestaafje

Het anticonceptiestaafje (merknaam Implanon) is een kunststof staafje dat in de arm wordt ingebracht. Dit staafje geeft geleidelijk het hormoon prostageen af en lijkt qua werking erg op het hormoonspiraaltje. Deze vorm van anticonceptie kan dus ook veilig gebruikt worden wanneer je borstvoeding geeft. Ook bij het staafje verdwijnt bij sommige vrouwen de menstruatiebloeding of wordt het veel minder. Het anticonceptiestaafje is drie jaar werkzaam.

De prikpil

De prikpil lijkt qua werking erg op de minipil, maar in plaats van dat je een pil slikt krijg je iedere drie maanden een injectie in je arm. Wanneer je geen borstvoeding geeft moet de eerste injectie binnen vijf dagen na de bevalling plaatsvinden. Er is wel bekend dat dit voor langere en hevigere bloedingen kan zorgen, overleg dus eerst met je arts als je deze vorm van anticonceptie wil gaan gebruiken. Wanneer er wel borstvoeding wordt gegeven, wordt er aangeraden om zes weken te wachten, omdat er wel wat van de hormonen van de prikpil in de moedermelk terechtkomen. Hiervan zijn geen gevolgen voor de baby bekend. Wanneer je stopt met het gebruik van de prikpil duurt het wat langer voordat je weer vruchtbaar bent dan bij de meeste andere vormen van anticonceptie op basis van hormonen. Na de laatste injectie duurt het waarschijnlijk zes maanden tot een jaar voordat je weer vruchtbaar bent. Wanneer je bijwerkingen krijgt van de prikpil kunnen die ook wat langere tijd aanhouden, omdat de hormonen langere tijd in je lichaam blijven.

Sterilisatie

Een behoorlijk drastische vorm van anticonceptie is sterilisatie, van jezelf, of van je partner. Sterilisatie is onomkeerbaar, dus kan je alleen overwegen wanneer je zeker weet dat je niet meer kinderen wilt. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is sterilisatie ook niet 100% betrouwbaar. Maar de kans dat je na sterilisatie nog zwanger raakt is heel erg klein. Bij sterilisatie van de man worden de zaadleiders doorgesneden, zodat er geen zaadcellen meer in de sperma terecht kunnen komen. Wanneer je je als vrouw laat steriliseren worden je eileiders geblokkeerd. Wanneer je er tijdens je zwangerschap al over hebt nagedacht kan dit zelfs direct na de bevalling al gedaan worden. Sterilisatie heeft geen invloed op je hormonen en je kan dus gewoon borstvoeding geven.

Natuurlijke methoden

Alle bovenstaande methoden van anticonceptie zijn zeer betrouwbaar. Daarnaast zijn er ook nog een paar natuurlijke methoden om niet zwanger te worden. Een bekende vorm hiervan is periodieke onthouding. Je probeert dus om op je vruchtbare dagen niet te vrijen. Deze methode is vrij onbetrouwbaar, omdat je vaak niet helemaal precies weet wat je vruchtbare dagen zijn en omdat zaadcellen ook meerdere dagen in je lichaam kunnen overleven. En als anticonceptie is het nog onbetrouwbaarder, omdat je niet van tevoren weet wanneer je weer voor het eerst vruchtbaar zal zijn. Een andere natuurlijke methode is 'voor het zingen de kerk uit', officiële naam: coïtus interruptus. Hierbij trekt de man zich terug voor zijn orgasme. Dit is ook zeer onbetrouwbaar, omdat er al zaadcellen in het voorvocht zitten. Het is ook heel lastig voor je partner, omdat het voor hem heel onnatuurlijk voelt om zich op dat moment terug te trekken.