Pak een kopje koffie, beste vaders, want dit gaat een lang artikel worden! Het is geen leuk onderwerp, maar vraagt toch een duidelijke uiteenzetting. Geen zin in seks na de bevalling is een groot en veelvoorkomend probleem in de postnatale periode. Dit voor zowel vrouwen als mannen. Hoe je met het probleem omgaat, kan twee kanten uit. Het kan onherstelbare schade toebrengen aan je relatie of je relatie net sterker maken. De keuze hoe je ermee omgaat ligt bij jou. Het enige dat je nodig hebt, is je bereidheid om te begrijpen wat er echt gaande is bij jouw partner, en dat begrip vervolgens te demonstreren door het om te zetten in woorden en daden. Weten is weten; doen is begrijpen. Dus laten we eens kijken waarom jouw partner geen zin heeft in seks na de bevalling!

Het ligt niet aan jou papa!

Het is allang geen geheim meer. Na de komst van een baby neemt de frequentie in het hebben van geslachtsgemeenschap meestal een duik. Er bestaan hier heel wat redenen voor en ze zijn ook tamelijk gevarieerd. Elke vrouw is uniek en ervaart de geboorte van een baby anders. Ook de redenen van een laag libido na een bevalling verschillen van vrouw tot vrouw. Een aantal van de onderstaande redenen kunnen op jouw partner van toepassing zijn, maar wees gerust, het is zeer waarschijnlijk dat haar lage libido niets te maken heeft met het verlies van liefde of aantrekking voor je. Je hoeft je dus niet als een gek uit te sloven in de sportschool, jezelf een make-over te geven, je beste aftershave te dragen of een spiksplinternieuwe garderobe aan te schaffen in een poging om meer seks te krijgen. Deze dingen zijn duur en tijdrovend (terwijl je partner je tijd meer nodig heeft). Daarnaast zullen al jouw pogingen weinig verschil maken in haar libido. Voornamelijk omdat het in de eerste plaats niks te maken heeft met wat haar libido doet zakken.

1. Je partner voelt zich uitgeput en opgebrand

De zwangerschap, de bevalling en moeder zijn: drie fases die op heel wat niveaus fysiek en emotioneel uitputtend zijn. Misschien heeft je partner ook een laag ijzergehalte door de bevalling. Daarnaast hebben de meeste baby's het vermogen om je 's nachts wakker te houden en als je andere kinderen hebt, zal je partner ook de hele dag met hen bezig zijn. Dit alles in combinatie met dagelijkse huishoudelijke taken en andere verplichtingen, zoals bijvoorbeeld het werken of studeren van thuis uit. Je zou voor minder uitgeput raken! Sommige mensen raden aan te slapen wanneer de baby slaapt. Maar als je partner die logica volgt, moet ze dan ook schoonmaken als de baby schoonmaakt? De realiteit werkt gewoon anders. Wanneer een moeder babyslaap-vrijheid krijgt, komen haar behoeften meestal als laatste en de takenlijst als eerste. Een dag met een baby kan heel onproductief aanvoelen, vooral als er geen bewijs is voor de vele werkuren die werden verricht. Hoe kan je je partner helpen? Om het even op welke manier je het doet, je moet je partner helpen om meer slaap te krijgen. Je kunt extra hulp in huis inhuren, maar als geld een probleem is, dan ben jij de optie papa! Afhankelijk van hoe oud je baby is, kun je een wandeling van een uur maken, of op bezoek gaan bij familie en vrienden. Je kunt de baby ook overnemen tussen de voedingen, uiteraard buiten de gehoorsafstand van de moeder. In het weekend kun je als uit het bed springen om de eerste zorgdienst van de baby te doen, zodat mama kan slapen. Iets waar je je misschien minder geroepen toe voelt, maar wel een geweldig idee is waar de meeste moeders dol op zijn, is extra hulp in het huishouden. Heel wat jonge moeders zijn blij dat hun partner de afwas doet of stofzuigt!

2. Je partner heeft al de hele dag iemand om haar heen die haar nodig heeft

Neem het niet persoonlijk, pap, maar als je partner de hele dag een baby of peuter om zich heen heeft, is het laatste wat ze misschien wil, iemand die de hele nacht bij haar is en ook wat van haar wil! Persoonlijke ruimte kan een grote factor zijn voor sommige jonge moeders, die vaak het gevoel kunnen hebben dat hun emmer van gevoelens en emoties tot de rand gevuld is geraakt. Vaak uit zich dit alsof iedereen een deel van hun lichaam wil en ze geen enkel stukje voor zichzelf overhouden. Deze vrouwen hebben vooral meer tijd nodig voor zichzelf. Baby's en jonge kinderen houden ervan om zich te hechten aan hun moeder, wat normaal en gezond gedrag is. Ze voelen zich veilig en ondersteunt hun zelfvertrouwen. Maar voor mama kan de hele dag worden vastgehouden zonder extra vrije handen, leiden tot sensorische overbelasting. Zie het alsof tien mensen tegelijk tegen je praten en niet stoppen. Het enige wat je nog wilt, is gewoon je oren blokkeren en alles afsluiten omdat het te overweldigend is. Ongeacht wie de mensen zijn en hoeveel je van ze houdt, je zintuigen zijn overbelast. Hoe kan je je partner helpen? Vind manieren om de baby uit haar handen te houden wanneer je maar kunt. Speel met de baby terwijl ze pauzeert, kookt of onder de douche staat. Afwisselend hulp krijgen van vrienden, familie of betaalde hulp gedurende de dag kan helpen. Het terugwinnen van een deel van haar persoonlijke ruimte door regelmatige baby-vrije tijd te hebben zal een enorm verschil maken voor haar en in jullie relatie. Sommige moeders willen dicht bij hun baby zijn, anderen hebben de behoefte om even het huis uit te gaan.

4. Je partner lijdt aan een depressie

Als je partner aan een depressie lijdt, kan dit van invloed zijn op haar humeur, energie en geslachtsdrift. Jammer genoeg treft postnatale depressie helaas veel vrouwen, dus als je partner aan een depressie lijdt of je vermoedt dat ze mogelijk depressief is, is het misschien tijd om professionele hulp en advies te vragen.

5. Je partner is bang van pijnlijke seks

Helaas verlopen sommige bevallingen niet zoals we hadden gehoopt. De bevalling kan vrouwen fysieke pijn of schade toebrengen aan de meest delicate, vrouwelijke delen van het lichaam. Vele weken of zelfs maanden kunnen voorbijgaan, waarbij ze angstig is om enige schade aan te wakkeren of zich zorgen maakt over hoe het er allemaal uitziet na de bevalling! Alleen al deze angsten kunnen genoeg zijn om de winkel tijdelijk te sluiten, wat kan overgaan naar een psychologisch probleem. Als ze uiteindelijk besluit om voor de eerste keer na de bevalling geslachtsgemeenschap te hebben, is ze misschien zo opgewonden dat het pijn veroorzaakt. De pijn bij het vrijen na de bevalling kan haar nog meer afschrikken. Hoe kan je je partner helpen? Als je partner na de bevalling schade of reparatiewerk heeft opgelopen, is het een goed idee om de verloskundige of de arts om advies te vragen over wanneer je elkaar opnieuw seksueel kunt benaderen. Daarnaast moet je geduldig zijn terwijl je partner fysiek en emotioneel herstelt. Laat haar weten dat je haar steunt en klaar bent als zij er klaar voor is. Heb je moeite om ermee om te gaan? Houd dan de communicatielijnen open. Vertel haar eerlijk dat je er problemen mee hebt, zodat je samen een oplossing kunt bedenken. Seks hoeft niet altijd penetratief of vaginaal te zijn. Er bestaan nog altijd manieren om elkaar te koesteren en van elkaar te houden zonder dat deel.

6. Je partner geeft borstvoeding

Moeder natuur is heel slim. Nadat een baby is geboren, zorgt ze ervoor dat het lichaam van je partner is gericht op het overleven van de baby. Haar hormonen werken op een perfect manier om er zeker van te zijn dat melk de baby voedt, maar ook om een __nieuwe zwangerschap te voorkomen. Deze hormonen zijn echter niet pro-libido. Er is dus een biologisch en gerechtvaardigde reden waarom haar libido op vakantie is. Dit is ook de reden waarom zij mogelijk vaginale droogheid ervaart. Vaginale droogte kan seks ongemakkelijk en zelfs bijzonder pijnlijk maken. Het is heel belangrijk dat de borstvoeding wordt ondersteund en gevoed. Het legt de basis voor de gezondheid van je baby voor de rest van zijn of haar leven. Het beschermt de baby tegen ziekte, infecties en bevat veel geweldige ingrediënten voor de algemene gezondheid van je kind. Hoe kun je je partner helpen? Ten eerste, als je seks hebt, zorg er dan voor dat je een overvloed aan glijmiddel gebruikt. Droge seks kan irriterend of pijnlijk zijn. Ten tweede zeggen sommige moeders dat seks na een bevalling een beetje lijkt op naar de sportschool gaan. Ben je voldoende gemotiveerd om daar te komen, dan ben je blij dat je het deed. Haar motiveren om seks te hebben, doe je niet door haar te overtuigen of te dwingen. De beste motivatie is vriendelijk en attent zijn, haar voorop stellen en kleine dingen voor haar doen die ze leuk vindt. Deze kleine dingen kunnen voor een vonk zorgen en haar ontvankelijk maken. Vergeet ook niet dat vrouwen veel meer tijd nodig hebben om op te warmen dan een man, met of zonder baby.