Waar SIRE een tijdje terug nog kwam met een campagne speciaal voor jongens lijkt Hema het over een andere boeg te gooien: genderneutraal. Commotie alom! Zowel voor- als tegenstanders sprongen op de barricaden. De voorstanders vonden het wel tijd worden. Tegenstanders riepen dat jongens nu gedwongen zouden worden tot het dragen van roze tutu’s en meisjes zouden alleen nog donkergekleurde shirts met raceauto’s aan mogen.

Terwijl het bij Hema in eerste instantie alleen maar om het aanpassen van de labels gaat. Dus geen jongen of meisje, maar ‘kind’ in het kledingstuk. Bij dergelijke discussies lijkt er vaak geen gulden middenweg te zijn. Je bent voor of tegen. Ik mis de nuance een beetje.

Wat is genderneutraal

Wat is genderneutraal?

‘Genderneutraal’ betekent niet: mijn zoon moet in een jurk en mijn dochter moet in een shirt met dino-print. Het betekent wel dat bepaalde (rollen)patronen niet opgelegd worden. Dat roze zowel voor jongens als meisjes kan, bijvoorbeeld. Of dat meisjes én jongens ballerina kunnen worden, of politieagent, wetenschapper of ziekenverzorger. En dat in de winkel nog steeds dezelfde jurkjes en de shirtjes met dinoprint hangen, maar nu een label hebben met ‘kinderkleding’ in plaats van ‘jongenskleding’ en meisjeskleding’. Niet heel ingewikkeld of baanbrekend, toch? Gewoon normaal.

Kinderen laten zien dat niet vanaf de wieg alles al voor ze vast staat, maar dat de wereld voor ze openligt. Zeker in zo’n mooi land als Nederland. En dan hopelijk komt er op den duur ook kleding met minder stereotype opdrukken. Zo kan ik me storen aan kleding met opdrukken als: ‘little princess’ en voor een jongen: ‘future astronaut’ of iets van die strekking (vaak ook nog in het Engels, maar dat is een andere discussie). Of, erger nog: ‘Little man – big ideas’, ‘Little girls – big smiles’ op een t-shirt. Dat onderscheid! Meisjes hoeven alleen maar mooi te zijn en lief te lachen, terwijl jongens de wereld wel even ontdekken en veroveren.

Willen we onze kinderen dat meegeven? Van mij mag dat wel wat genderneutraler. Dus wat dachten jullie van ‘little kids big smiles, even bigger ideas’ ? En voor wie wil: in een roze en een blauwe uitvoering.

‘Meisjeslegging’

Een voorbeeld: voor onze zoon kocht ik tijdens zijn eerste zomer een lekkere dunne legging bij Hema (voor de duidelijkheid: dit is geen gesponsorde post) van de babymeisjesafdeling, inclusief knalroze label. Ook de witte pyjama met poezenopdruk (ja, ook van diezelfde winkel) bleek voor meisjes bestemd en is favoriet, dus deze heeft hij nu voor de tweede keer in de kast liggen. Verder heeft hij dezelfde skinny jeans als zijn nichtje. Staat ze beiden heel leuk!

Dus ik zie niet in waarom deze kleding niet gewoon van een genderneutraal label voorzien kan worden. Dat maakt heus niet dat er een hele generatie jongens in jurken zal lopen of meisjes permanent in overalls. Maar als ze dit zelf willen, dan denk ik: ‘why not?’

Voed ik genderneutraal op

Voed ik genderneutraal op?

Voed ik nu genderneutraal op? Mwoah, niet echt denk ik. Zeker niet gezien de werkbank met bijbehorende attributen die pontificaal in de kamer staat. Naast een tot nu toe knalroze speelgoedkist, dat dan weer wel. Tja Jacob is dol op machines, wat doe je eraan? Maar hij heeft ook een pop en knutselspullen.

Ook moet ik bekennen dat ik kleding met een overall-print met bijv. autootjes echt leuk vind voor mijn zoon en dat ik minder heb met een vlinder- of bloemenprint. Ik vraag me ook af of ik vlinders en bloemen wel leuk zou vinden als ik een meisje had, maar dat is een heel andere kwestie. En zou ik haar dan wel een auto-shirt hebben aangetrokken? Ik denk het niet… Maar wat ik eigenlijk belangrijker vind dan de kleding van kinderen is het doorbreken van rollenpatronen.

Dan ga ik nu even online shoppen voor een speelgoedstofzuiger voor de kleine man: een roze! En dan maar hopen dat mijn man gestofzuigd heeft als ik vanavond thuis kom…