Je krijgt waarschijnlijk al jeuk op je hoofd door alleen dit artikel te lezen en de boosdoener hiervan is hoofdluis. Het is de schrik van iedere ouder als je een melding krijgt dat er weer hoofdluis is geconstateerd in de klas. Maar geen zorgen, hier 6 redenen waarom hoofdluis niet erg is.

1. Hoe boos is die boosdoener?

Eigenlijk valt dat hartstikke mee. Hoofdluis is ongevaarlijk en doet vrij weinig. Hij kan niet springen en geen stukken lopen, zelfs springen van hoofd naar hoofd is te ver. Hij drinkt alleen een paar minuscule druppeltjes bloed en dat doet hij jammer genoeg graag op onze hoofdhuid. Bij het drinken blijft vaak wat speeksel achter en dat zorgt voor jeuk op ons hoofd, maar niet iedereen voelt dit. Wat hij wel goed kan, is voor nakomelingen zorgen. Een luizenvrouwtje legt gemiddeld zeven eitjes per etmaal. Na een week worden de luizenbaby’s geboren en ook zij kunnen na tien dagen alweer voor nieuwe baby’s zorgen. Je snapt dat als je er niets aan doet, de overbevolking van de luis op het hoofd vrij snel gaat. Je brengt ze voornamelijk over door haar-op-haar contact. Dus ze springen niet over en kruipen ook niet van jas naar jas. Dat is in ieder geval een prettig idee.

2. De luizenschoonmaak

Als je kind of jij luizen heeft, dan ben je waarschijnlijk acuut een grote schoonmaak gestart. De bedden verschoont, alle jassen en knuffels gewassen of in de vriezer gepropt en heeft de stofzuiger al flink wat overuren gemaakt. Dat is natuurlijk fijn voor de frisheid in het huis, maar niet de meest doeltreffende manier om de luis uit te roeien. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is het helemaal niet bewezen dat dit helpt tegen luizen. Zij zien veel meer in iedere dag grondig kammen en nog eens kammen. Volgens de RIVM is dit echt de enige manier om de luizen weg te krijgen.

3. Een quality time momentje

Dat vele kammen neemt je kind je vaak niet in dank af. Ze vinden het meestal zelfs erg vervelend en het kost nog veel tijd ook. Probeer er een gezellig moment van te maken, dan is het zowel voor jou als voor je kind een stuk beter vol te houden. Wie weet gaan jullie deze momenten uiteindelijk wel koesteren. Gebruik wel een speciale luizenkam waarbij de tanden dicht op elkaar staan.

4. Kammen, kammen en nog meer kammen…

Soms kiezen mensen voor andere maatregelen om de luizen op het hoofd te bestrijden. Tenslotte is er een groot aanbod aan middelen die de luizenaanval in kunnen zetten, bijvoorbeeld shampoos, sprays (soms zelfs al preventief), elektrische kammen of homeopathische druppeltjes. Meestal hangt er ook nog een aardig prijskaartje aan. We hebben goed nieuws. Meer dan twee euro hoef je er niet aan uit te geven. Een luizenkam is namelijk nog steeds de beste optie. Kammen, kammen en kammen eventueel in combinatie met antihoofdluismiddel, warme lucht en meer niet. Het beste is om dit kammen twee weken lang te doen en het liefst twee keer per dag. Het enige wat je als extra aanvulling kunt gebruiken is crèmespoeling. Hierdoor is het haar beter te kammen en het schijnt zelfs te zorgen dat de eitjes sneller loslaten.

5. De luizenmoeder

De luizenmoeder is echt een begrip geworden en sterker nog, het is ook nog eens een sociale functie op school. Ook al ben je misschien geen fan van die kleine kriebelende monstertjes, het maakt je wel betrokken bij de klasgenootjes van jouw kind. Je leert de namen en je weet voortaan over wie je kind het heeft. Vaak is het ook nog gezellig met de andere luizenmoeders. Voordat je het weet, ga je na het ‘pluizen’ met elkaar even een ‘luizenbakkie’ thee of koffie drinken. En geen zorgen, van thee krijg je namelijk niet echt luizen.

6. Wat heeft de luis liever? Schoon of vies haar?

Ook al is niemand blij als je luizen hebt, het is geen reden om je te schamen. Vroeger werd het hebben van luis gekoppeld aan een slechte hygiëne, inmiddels weten we allemaal wel dat dit er niets mee te maken heeft. Als je luizen krijgt, heb je eigenlijk gewoon pech en het maakt hierbij niet uit of je haar nu schoon of vies is. Luizen komen wereldwijd voor. Lees in dit artikel hoe je het beste hoofdluis kunt voorkomen.