Heb jij gezellige peuter in huis rondlopen en ga je komende zomer met je kindje op de achterbank met de auto op vakantie? Dan is het natuurlijk vervelend als je kind last krijgt van misselijkheid. Daar kan je kind niets aan doen, want dit is wat veel meer kinderen overkomt, namelijk wagenziekte. Met een goede voorbereiding en het nauwlettend in de gaten houden van je peuter is het best mogelijk om een lange rit met de auto te maken. Hierbij daarom enkele tips als je peuter misselijk op de achterbank van de auto zit.

Wat is wagenziekte?

Wagenziekte is te vergelijken met soortgelijke ziektes, zoals zeeziekte en luchtziekte. Wagenziekte kan voorkomen bij zowel volwassenen als kinderen, maar kinderen in de leeftijd van twee tot tien jaar zullen er het meeste last van hebben. Dit komt omdat bij hen het evenwichtsorgaan nog niet goed is ontwikkeld. Hierbij kom je ook gelijk bij de bron van wagenziekte. Het heeft te maken met het evenwichtsorgaan in combinatie met de ogen en de hersenen. Het evenwichtsorgaan registreert de bewegingen van het lichaam, maar deze bewegingen komen niet overeen met wat de ogen zien. Zowel de registraties van het evenwichtsorgaan als de ogen komen aan in de hersenen, maar de hersenen raken door deze tegenstrijdige informatie van slag. Hierdoor wordt je misselijk en kun je braakneigingen krijgen. Overmatig zweten en slaperigheid zijn ook klachten van wagenziekte. Kleine kinderen zullen vooral erg misselijk worden en moeten overgeven. Dit is op de achterbank natuurlijk geen pretje voor zowel het kind, maar ook niet voor de ouders.

Hoe wagenziekte onder controle krijgen?

Wagenziekte kan voorkomen bij zowel korte als lange autoritten. Voor volwassenen zal het gemakkelijker zijn om wagenziekte onder controle te krijgen dan peuters. Het belangrijkste is dat de ogen ook daadwerkelijk de bewegingen registreren. Daardoor helpt het om zoveel mogelijk door de voorruit of de achteruit te kijken. Afleiding zoeken door bijvoorbeeld te lezen helpt juist niet. Je hebt immers een boek in de handen die je vasthoudt en niet beweegt, terwijl je evenwichtsorgaan allerlei bewegingen registreert. Je moet je dus concentreren op het naar buiten kijken. Dit is voor volwassenen nog wel te doen, maar peuters daarentegen mogen niet op de voorstoel zitten en zijn daarnaast ook te klein om door de voorruit te kijken. Ook door een zijruit of achterruit kijken zal voor een peuter niet langdurig vol te houden zijn. Onze eerste reactie zal zijn om de peuter af te leiden met bijvoorbeeld een kleurboek, maar net zoals met lezen, kan dit de klachten van wagenziekte alleen maar verergeren. Wat kun je dan doen met een peuter die misselijk op de achterbank zit?

Pas je rijstijl aan

Snel rijden op bochtige wegen en veel inhalen zijn niet bevorderlijk tegen wagenziekte. Pas daarom je rijstijl aan. Dit houdt niet in dat je heel langzaam hoeft te rijden, maar wel constant. Houd een constante snelheid en haal niet teveel in. Alleen dan worden de bewegingen geminimaliseerd en kan je peuter de wagenziekte enigszins in controle houden. Ook remmen, schakelen en optrekken moet je zoveel mogelijk met beleid doen, zodat de auto niet teveel beweegt. Als je nog nooit op je rijstijl hebt hoeven letten, dan kan deze wijze van rijden wel even wennen zijn. Maar op een snelweg heb je dit zo onder controle.

Peuter in kinderstoeltje?

Niet alle peuters zitten nog in een kinderstoeltje op de achterbank. Toch kan dit een oplossing zijn. Er zijn kinderstoeltjes die speciaal voor peuters zijn ontworpen. In een kinderstoeltje kun je je kind goed vastbinden en zit je kind ook al wat hoger. Bij het juiste kinderstoeltje en bevestiging, is het mogelijk om het kinderstoeltje op de passagiersstoel te zetten. Je kind heeft dan vrij uitzicht door de voorruit, wat de beste oplossing is tegen wagenziekte. Als het kinderstoeltje niet geschikt is voor de bijrijdersstoel, dan helpt het om het kinderstoeltje in het midden van de achterbank te zitten. Je kind heeft dan alle uitzicht van voren en kan gemakkelijk door de voorruit naar buiten kijken. Lees hier 5 tips om je peuter veilig te vervoeren.

’s Nachts vertrekken

Om files en drukte onderweg te vermijden en ook om een constante rijstijl te bevorderen, kan het nooit kwaad om ‘s nachts te vertrekken. Door in het donker te rijden zullen kinderen ook snel moe worden en in slaap vallen. En slapende kinderen op de achterbank is tijdens een lange reis natuurlijk perfect. Ze zullen niet voor overlast zorgen, maar nog beter is het dat ze geen klachten van misselijkheid zullen ervaren.

Lichte maaltijden

Voordat je vertrekt is het verstandig om je peuter een maaltijd te geven. Reizen met een lege maag zal de reisziekte alleen maar verergeren. Maar een te zware maaltijd kan je kind nog misselijker maken. Kies daarom voor een lichte maaltijd. Zoet, zuur of vet voedsel moet worden vermeden, want ook dit kan de klachten doen verergeren. Hou het bij droog voedsel, zoals crackers, rijstwafels, of biscuitjes. Ook fruit en groenten kunnen een goed onderdeel van een lichte maaltijd zijn, zoals stukjes appel, een wortel of komkommer. Omdat de maaltijd licht is, kun je dit tijdens de autorit ook geven, want regelmatig eten is wel belangrijk.

Regelmatig pauzeren

Een pauze zal een goede verlichting van de klachten kunnen geven. Stop onderweg regelmatig voor een korte of een wat langere pauze. Dit is niet alleen verstandig voor je misselijke peuter, maar ook voor de chauffeur. Tijdens een pauze kunnen jullie even uitstappen en kan je kindje de beentjes even strekken en frisse lucht binnen krijgen. Een korte wandeling maken tijdens een pauze helpt ook om even te ontspannen. Sowieso is het verstandig om tijdens de rit een raam op een kiertje te zetten voor voortdurende aanvoer van frisse lucht.

Geen boekjes

Normaliter zul je voor zoveel mogelijk afleiding voor je peuter willen zorgen en neem je een stapel kinderboekjes mee zodat je kind zich niet verveeld tijdens de autorit. Maar juist boekjes lezen is voor een misselijke peuter niet goed. Neem in plaats van boekjes cd’s mee met de favoriete muziek van je kindje of met luistersprookjes. Je kind kan dan naar buiten kijken en ondertussen genieten van muziek of een hoorspel.

Methodes waarvan de werking niet bewezen is

Soms krijg je wel eens tips van iemand, of kom je op internet tips tegen, waarvan je niet zeker weet of dit nu wel helpt tegen wagenziekte. Maar anderzijds, als je peuter erg veel last heeft van wagenziekte, probeer je toch alles? Ook al weet je niet zeker of het werkt? Onder het motto ‘baat het niet schaadt het niet’ hierbij twee tips die misschien kunnen helpen:

Een watje in het oor

De bedoeling van deze methode is het ‘afleiden’ van het evenwichtsorgaan. Hierbij zou je dan één watje in één van de oren moeten stoppen. In welk oor, dat is afhankelijk of je links of rechts bent. Is je peuter rechtshandig dan zou het watje in het linkeroor moeten. En als je peuter linkshandig is in het rechteroor. Het is een onschuldige methode om uit te proberen. En als het idee hebt dat het niet werkt, dan is een watje zo weer verwijderd.

Speciale armbandjes

Het schijnt dat er aan de binnenzijde van de polsen een drukpunt zit. Als er druk op gezet wordt, dan zal dit wagenziekte kunnen voorkomen of misselijkheid doen verminderen. Daarvoor zijn er speciale wagenziekte armbandjes te koop. Ze zijn gewoon per twee te koop bij de drogist. Op de armbandjes zit een knopje die ingedrukt moet worden om druk op het drukpunt uit te voeren. Ook dit is weer een onschuldige methode en als het niet werkt, dan heeft je peuter leuke armbandjes om de polsen.

Medicijnen

Niet iedereen zal staan te springen om een peuter al medicijnen te geven, maar bij ernstige wagenziekte kan het noodzakelijk zijn. Er zijn verschillende merken en soorten pillen. De pillen zullen de wagenziekte zelf niet kunnen wegnemen, maar zullen wel klachten onderdrukken, zoals braakneigingen. Ze hebben ook een rustgevende werking, dus je kind zou hierdoor in slaap kunnen vallen. Geef je peuter een half uur voor vertrek een pil. De pil zal een werking hebben van vier tot zes uur. Lees altijd de bijsluiter, want niet alle medicijnen zijn geschikt voor peuters. Je kunt anders ook kijken of er homeopathische te koop zijn tegen wagenziekte, of in ieder geval tegen misselijkheid en braken.