Tonsillitis is een veel voorkomende ziekte bij kinderen en jongeren tussen 2 en 15 jaar. Het is echter een ziekte waarvan de symptomen vaak worden verward met andere pathologieën en daarom kunnen ouders en opvoeders de symptomen devalueren en kan de ziekte evolueren naar een ernstiger ziektebeeld. Om dit te voorkomen zijn dit de 5 tekenen die kunnen wijzen op een amandelontsteking bij een kind: wees altijd voorzichtig om te voorkomen dat de symptomen verergeren.

Wat is tonsillitis?

Tonsillitis is een ziekte die kan worden veroorzaakt door een virus of een bacterie, waarbij virale tonsillitis de meest voorkomende vorm van infectie is. Virale tonsillitis kan worden veroorzaakt door verkoudheid en is een relatief snel genezende ziekte. Bacteriële amandelontsteking – die verantwoordelijk is voor 20% van de amandelontsteking bij kinderen en jongeren – is ernstiger dan de vorige en moet worden behandeld met antibiotica. In beide gevallen moet het kind door een arts worden onderzocht.

Keelpijn en onbehagen

Wanneer het een virale ontsteking is, is het mogelijk om een roodachtige verschijning in de keel van het kind te zien. Keelpijn duidt op een ontsteking die kan worden veroorzaakt door een virus of een bacterie. Niet alle keelpijn wordt veroorzaakt door tonsillitis, maar deze infectie komt heel vaak voor. Wanneer het een virale ontsteking is, is het mogelijk om een roodachtige verschijning in de keel van het kind te zien. Wanneer het om een bacteriële ontsteking gaat, is het op zijn beurt mogelijk om de vorming van witte afscheidingsplaten in de keel te zien. Beide gevallen zijn tekenen dat het kind kan lijden aan amandelontsteking en de diagnose moet worden bevestigd door een arts.

Moeilijkheid en pijn bij het slikken

In de aanwezigheid van tonsillitis heeft het kind een geïrriteerde/ontvlamde keel of al witte afscheidingsplaten. In beide gevallen voelt het kind druk, pijn, irritatie en moeite met slikken en weigert het vaak om te eten. Als het kind klaagt over pijn bij het doorslikken van voedsel, controleer dan of de keel van het kind rood, ontstoken, geïrriteerd of met tekenen van afscheiding is. Als dat zo is, kan het een teken van amandelontsteking zijn, dus moeten de ouders het kind naar een dokter brengen.

Koorts

Tonsillitis kan hoge koorts veroorzaken, met lichaamstemperaturen tussen 38ºC en 40ºC. De stijging van de lichaamstemperatuur is het resultaat van de strijd van het lichaam tegen een infectie die zowel viraal als bacterieel kan zijn. Koorts op zich is echter geen directe indicatie van amandelontsteking, dus dit symptoom wordt een teken van amandelontsteking wanneer het in combinatie met andere factoren zoals keelpijn, schorre stem en halitosis verschijnt. Als het kind koorts heeft, onderzoek dan naar mogelijke amandelontsteking en vraag of het kind keelpijn of pijn voelt bij het slikken. Tegelijkertijd moet je de keel en de adem van het kind in de gaten houden.

Schorre stem

De schorre stem is een van de meest voor de hand liggende tekenen dat de keel van het kind aangetast kan zijn. Keelinfecties maken de keel zwakker en het is natuurlijk dat de geproduceerde geluiden dunner of dieper zijn. Na het weggooien van de mogelijkheid van griep, moet worden nagegaan of het kind een buitengewone inspanning heeft geleverd met de keel, bijvoorbeeld door te schreeuwen tijdens het spelen. Als jou een verandering in de stem van het kind opmerkt, controleer dan of het kind koorts, keelpijn of slikpijn heeft, want samen kunnen deze symptomen tekenen van amandelontsteking zijn.

kind-met-slechte-adem

Slechte adem

Tonsilpathologieën zijn een van de belangrijkste oorzaken van halitosis. Een slechte adem kan een teken van amandelontsteking zijn. In deze gevallen kunnen artsen aanbevelen om de amandelen te verwijderen, hoewel er alternatieven zijn die moeten worden uitgeprobeerd voordat de amandelen worden verwijderd. In feite is het verwijderen van amandelen altijd de laatste optie die moet worden overwogen.

De functie van de amandelen is het voorkomen van het binnendringen van micro-organismen in de keel en het voorkomen van verspreiding naar het lichaam. Virussen en bacteriën kunnen echter infecties veroorzaken, met als gevolg een zwelling van de regio, keelpijn, slikproblemen, koorts, schorre stem en een slechte adem. Dit zijn de belangrijkste symptomen die kunnen wijzen op amandelontsteking bij een kind: dit eerste onderzoek geeft echter geen aanleiding tot een afspraak met de kinderarts om het kind op de juiste manier te mediceren.

Hoe wordt tonsillitis gediagnosticeerd?

De arts zal eerst de amandelen onderzoeken op roodheid en ontsteking, en ook kijken naar witte vlekken of afscheiding op de site. Hij zal de nek en de kaak voelen om te zien of de lymfeklieren gezwollen zijn, een ander teken van tonsillitis. Net als amandelen maken lymfeklieren deel uit van het immuunsysteem van ons lichaam en raken ze ontstoken als er een infectie optreedt. Als de bacteriële infectie wordt bevestigd, zal de arts een antibioticum voorschrijven. Vaak bestellen kinderartsen de test niet eens, omdat ze de kenmerken van de infectie goed kennen, en ze raden het antibioticum al aan, zodat het kind zo snel mogelijk beter kan worden.

Een dergelijke infectie die niet wordt behandeld, kan leiden tot reumatische koorts, wat op zijn beurt weer kan leiden tot toekomstige problemen in het hart. Het is belangrijk om de volledige dosis van het antibioticum in te nemen, ook al voelt jouw kind zich na een paar dagen beter, omdat de bacterie misschien nog niet volledig is verwijderd en uiteindelijk nog sterker terugkomt. Het is de moeite waard om te onthouden dat antibiotica geen effect hebben op infecties veroorzaakt door virussen. Ongeacht de oorsprong van de ziekte, houd jouw kind thuis totdat het zich veel beter voelt, voor zijn of haar eigen belang en dat van andere kinderen, die gemakkelijk besmet kunnen raken.

Wanneer is een operatie geïndiceerd?

Chirurgie om amandelen te verwijderen was enkele decennia geleden zeer wijdverbreid, maar vandaag de dag zijn artsen van mening dat ze een zeer belangrijk onderdeel van het afweersysteem van het lichaam zijn en waar mogelijk moeten worden behouden. Deskundigen stellen voor om de amandelen alleen te verwijderen in situaties waarin er sprake is van een chronisch probleem als deze:

  • Zeven of meer amandelen in één jaar;
  • Vijf of meer afleveringen per jaar gedurende twee jaar;
  • Moeilijke ademhaling door zwelling van de amandelen en adenoïden (lymfeweefsel achter in de neus);
  • Moeilijk doorslikken;
  • Aanwezigheid van een tumor in de keel of de neusgang;

Een andere reden is wanneer de amandelen en adenoïden gezwollen raken waardoor er apneu ontstaat, een aandoening die de ademhaling gedurende enkele seconden onderbreekt tijdens de slaap. Bij chirurgische ingrepen verwijst de kinderarts het kind door naar een otorinolaryngoloog voor evaluatie.