10x de leukste buitenactiviteiten voor peuters

De dagen worden langer en de temperaturen gaan omhoog. Het is weer lente! Een fijne tijd om weer zo veel mogelijk buiten te zijn met je peuter. Maar wat kan je allemaal gaan doen? Bekijk hieronder de 10 leukste buiten activiteiten voor peuters en verveel je geen...

4 x waarom spelen met speelgoed belangrijk is voor je kind

Kinderen horen te spelen, toch? Kinderen hebben een geweldige fantasie en zijn dan ook dol op speelgoed. Wat zijn 4 belangrijke redenen waarom spelen met speelgoed  voor kinderen zo belangrijk is? 1. Goed voor de motoriek Spelen in het algemeen is belangrijk voor de...

Spuitluier: alles wat je moet weten over spuitluiers

In dit artikel gaan we het hebben over een onderwerp waar alle ouders (en oppas, grootouders en iedereen die met baby's omgaat) een hekel aan hebben: spuitluiers. Ja, we weten allemaal wat het is, namelijk die ongelukkige situatie waarbij je baby zo'n explosieve berg...

Moedermelk sieraden: De trend van 2023

Ben je zwanger, of ben je onlangs moeder geworden? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Alle nieuwe moeders mogen dit artikel onder geen beding overslaan. We vertellen namelijk over dé sieradentrend van 2023 voor kersverse moeders: Moedermelk sieraden. Het is een...

Gender reveal ideeën, tips voor de leukste gender reveal party

Organiseer een onvergetelijke gender reveal party en deel de magie van de onthulling van het geslacht! Een zwangerschap is sowieso speciaal, maar een gender reveal maakt het nog een beetje specialer. Je deelt dan namelijk iets met mensen die je liefhebben. Het...

Deze blog 'Hoe ontdek je het prikkelbare darmsyndroom bij je kind?' handelt over deze aandoening die een chronische ziekte is. Het wordt ook wel eens als de spastische darm omschreven. PDS veroorzaakt vooral darmklachten en hevige buikpijn. Op het eerste zicht lijken de darmen normaal te werken, maar de spijsvertering loopt niet zoals het zou moeten zijn. Er is een vermoeden dat een slecht voedingspatroon verstoorde bewegingen van de darmen teweegbrengt bij kinderen en volwassenen.

Wat veroorzaakt PDS bij een kind?

Wetenschappers breken zich al verschillende jaren hun hoofd over PDS en de precieze oorzaak is voorlopig onbekend. Een kind dat tekenen van het prikkelbare darm vertoont, beschikt over een dikke darm die gevoeliger is dan normaal. Er wordt steevast een oorzakelijk verband gelegd met winderigheid, buikpijnen en moeilijkheden met de stoelgang. Kinderen met het PDS-syndroom hebben last van volgende enge ziektebeelden:

 • Problemen na het eten wanneer hun spijsvertering op een vreemde manier beweegt
 • Er groeien teveel bacteriën in de darmen
 • De binnenkant van de darm is extreem gevoelig

Al deze indicaties kunnen het prikkelbaar darm syndroom veroorzaken. Je zal je kind tekst en uitleg moeten geven dat de buikpijn wel echt is en dat het zeker niet een bepaalde vorm van een denkbeeld aanmeet.

Welke kinderen lopen het meeste risico om PDS te ontwikkelen?

Algemeen wordt aangenomen dat PDS een erfelijke ziekte is. Als een of beide ouders het ziektebeeld heeft, lopen de kinderen hiervan het meeste risico. Bovendien is er een groter gevaar bij tieners dan bij vrij jonge kinderen. PDS treft zowel meisjes als jongens in gelijke mate.

Welke symptomen hebben kinderen met het prikkelbare darm syndroom?

De ziektebeelden kunnen verschillen van kind tot kind. Een algemene vingerwijzing is er niet. De meest voorkomende ongemakken, zijn de volgende:

 • Zonder reden gewicht verliezen
 • Hoge lichaamstemperatuur en koorts zonder enige reden
 • Overgeven
 • Diarree gepaard met bloed in de stoelgang
 • De lever die is vergroot

Hoe wordt PDS bij een kind gediagnosticeerd?

De arts gaat eerst de medische voorgeschiedenis na voor dat een lichamelijk gezondheidsonderzoek wordt gedaan. Het uitgangspunt vanuit medisch oogpunt is dat eerst andere mogelijke symptomen worden uitgesloten voor dat er een besluitvorming wordt gemaakt.

Zo zijn er verschillende ziekteverschijnselen die een andere oorzaak hebben dan het prikkelbare darm syndroom. Een kort overzicht:

 • De buikpijn komt de hele tijd terug. Als die termijn meer dan drie maanden is, spreekt men over een chronische aandoening
 • De stoelgang verandert en is onvoorspelbaar: de ene keer diarree, de andere keer constipatie
 • Voortdurend misselijkheid en klachten die met de maag te maken hebben
 • De eetlust vermindert
 • Vaak een gevoel van duizeligheid
 • Gasvorming en ononderbroken een opgeblazen gevoel
 • Regelmatig terugkomende krampen
 • De stoelgang komt plots op
 • Het gevoel dat bij het poepen niet alle ontlasting is vrijgekomen
 • Vaak heel veel slijm bij de stoelgang

Volgende tests worden in het laboratorium uitgevoerd om het PDS-syndroom op te sporen:

Het ondergaan van verschillende bloedtesten

Verschillende soorten bloedtesten worden uitgevoerd om na te kijken of je kind niet lijdt aan een infectie, ziekte of bloedarmoede die wordt veroorzaakt door een onderhuidse ontsteking.

Een monster van de stoelgang

Hier wordt nagegaan welke parasieten of bacteriën in de diarree zich hebben genesteld.

Een check-up van de urine cultuur

Nagaan of er mogelijk urine infecties in het spel zitten.

Abdominale echografie

Een beeldvorming onderzoek die de inwendige organen toont tijdens de werking van het spijsverteringsstelsel.

 

Colonoscopie

Een flexibele buis wordt via de anus in de dikke darm aangebracht. Met een cameralens en een licht wordt de dikke darm gecontroleerd op mogelijke afwijkingen.

De behandeling van PDS bij een kind

De arts stelt nauwkeurig een zorgplan samen op basis van verschillende parameters:

 • De leeftijd, de algemene gezondheid en de medische voorgeschiedenis van je kind
 • Op basis van de ernst van de aandoening van je kind
 • Hoe reageert je kind op bepaalde voorgeschreven medicijnen en/of therapieën
 • Naar de mening vragen van de ouders

Wat zijn de mogelijke verwikkelingen bij een kind

Een kind met PDS heeft vaak last van een naar gevoel. De symptomen op fysiek vlak kunnen leiden tot stress en emotionele spanningsvelden. Zo kunnen bijvoorbeeld kinderen met diarree soms niet tijdig aan een toilet geraken. De gevolgen zijn soms niet te overzien. Het schaamtegevoel overheerst op dat ogenblik. Het merendeel van de kinderen met PDS groeien en ontwikkelen zich normaal. Maar sommige kinderen eten opzettelijk minder om de darmpijnen te verbijten. Dit kan uiteraard leiden tot gewichtsverlies.

Hoe kan je als ouder je kind helpen leven met PDS

PDS kan het dagdagelijkse leven van je kind helemaal omgooien. Het is belangrijk om afspraken te maken met de arts of zorgverleners. Je hebt misschien een plan nodig om emotionele of mentale problemen aan te pakken, de voeding aan te passen en afspraken te maken met de school. Het is belangrijk om bepaalde gewoontes in te perken zoals:

 • Voedsel dat vettig is
 • Producten met melk ingrediënten
 • Cafeïne
 • Het gebruik van kunstmatige zoetstoffen
 • Grote maaltijden overdag