Kind alleen thuis: Op welke leeftijd kan ik mijn kind alleen thuis laten?

Vanaf welke leeftijd kun je je kind alleen thuis laten? Wanneer is je kind verantwoordelijk genoeg om alleen te laten als het gaat om een snelle boodschap, wanneer bij een avondje uit of als je kind een studiedag heeft waar je geen rekening mee hebt gehouden?...

Dreumes leeftijd: wanneer is een kind een dreumes?

Dreumes leeftijd: een dreumes is een kind tussen de 12 en 24 maanden oud. Het is een bijzondere leeftijd waarop kinderen ontzettend snel ontwikkelen en veel ontdekken. Het is dan ook een hele uitdaging om er eentje in huis te hebben, maar het is ook ontzettend leuk om...

Cadeautips voor een 13-jarige jongen: Dit zijn de beste cadeau-ideeën om vriendschapsbanden te versterken

De tienerjaren zijn een spannende tijd vol veranderingen en ontdekkingen. Voor een 13-jarige jongen is vriendschap van onschatbare waarde. Het is het tijdperk waarin ze sterke banden smeden en onvergetelijke herinneringen creëren met hun vrienden. Het kiezen van het...

Nieuwe badkamerluxe voor mama’s: Stijlvol en Praktisch

Mama's verdienen een badkamer die niet alleen stijlvol is, maar ook praktisch en ontspannend. De badkamer is immers een plek waar moeders dagelijks tijd doorbrengen, of het nu gaat om hun eigen persoonlijke verzorging of het baden van hun kleintjes. Het is een ruimte...

6 voorbereidingen voor de herfst

De herfstmaanden staan weer voor de deur. Tijd om de zomerkleding op te ruimen en de herfst- en wintergarderobe een nieuw leven te geven. Ben jij klaar voor de herfstmaanden? Wij hebben alle nodige voorbereidingen die handig zijn om te regelen voor je gezin op een...

Als ouder zijnde heb je wellicht al wel ooit gehoord van secondary drowning of secundaire verdrinking. Niet alleen in Amerika wordt hiervoor gewaarschuwd, ook in Nederland komt het helaas steeds vaker voor. Toch zullen ook veel mensen nog niet weten wat secondary drowning is. Hieronder lees je precies wat het is en hoe gevaarlijk het is voor je kind.

Wat is secondary drowning

Wat is secondary drowning?

Secondary drowning of secundaire verdrinking is een vreselijke gebeurtenis. Een kind verdrinkt hierbij bijna, maar overleeft het gelukkig wel net. Het kind leeft dus nog en alles lijkt goed afgelopen te zijn. Echter krijgt het bij een secondary drowning na meerdere uren alsnog ademhalingsproblemen en/of andere klachten. Hoe dat kan?

Het komt doordat het kind water in de longen heeft gekregen. Als je met je hoofd een korte tijd onder water gaat, komt er geen water in je longen. Dit gebeurt reflexmatig. Wanneer je langere tijd onder water bent, is dit vaak wel het geval. De toegang naar je longen opent zich en binnen no time zit er water in de longen. De longblaasjes in de longen zijn voorzien van een dunne coating. Door het water is dat laagje een beetje vervaagd, met ademhalingsproblemen tot gevolg.

Echter hoeft bij secondary drowning of secundaire verdrinking geen sprake te zijn van een verdrinking. Je kind kan zich bijvoorbeeld ook verslikken en op die manier water in de longen krijgen.

Wat zijn de symptomen van secondary drowning?

Ook al denk je dat je kind het gered heeft, secondary drowning kan een sluipmoordenaar zijn. 24 uur na de bijna-verdrinking kunnen er alsnog klachten ontstaan. Een veelvoorkomende klacht is dat ademhalen steeds lastiger wordt. Na een verdrinking is er aan de buitenkant misschien helemaal niets te zien, maar pas op. Binnenin het lichaam kan er wel van alles mis zijn. Naast de longen, kunnen ook de hersenen aangetast zijn. De hersenen hebben immers ook te weinig zuurstof gehad in de tijd dat het kind onder water was. Hierdoor kan je kind zich anders gaan gedragen.

De meest voorkomende klachten bij secondary drowning of secundaire verdrinking op een rijtje:

  • Onrustig
  • Problemen met ademhalen
  • Benauwd
  • (Extreme) vermoeidheid
  • Vreemd gedrag vertonen

Secondary drowning of secundaire verdrinking is een sluipmoordenaar

Wanneer naar het ziekenhuis?

Als je kind voor langere tijd onder water is geweest en het maar net gered heeft, dien je altijd medische hulp in te schakelen. De kans dat er water in de longen zit, is reëel en moet onderzocht worden. Ook bij twijfel is het verstandig om naar het ziekenhuis te gaan of de huisarts te bellen. Het is belangrijk dat je kind ter observatie opgenomen worden. In het ziekenhuis kan dan zo nodig tijdig worden ingegrepen als er water in de longetjes terecht is gekomen.

Na 24 uur is het gevaar pas geweken en kun je met een gerust hart ademhalen. Binnen die 24 uur kan het dus zijn dat je kindje alsnog verdrinkt. De longblaasjes vullen zich dan met vocht uit de bloedbaan. Hierdoor verdwijnt het dunne vliesje dat ervoor zorgt dat de longblaasjes openblijven, waardoor ademhalen moeilijker wordt. Dit proces kan heel langzaam gaan.

Secondary drowning of secundaire verdrinking is in dat opzicht dus een echte sluipmoordenaar. Ook de hersenen hebben mogelijk te weinig zuurstof gehad, waardoor gedragsverandering op kan treden. In het begin lijkt er niks aan de hand te zijn, terwijl uren later het kind extreem vermoeid is, steeds moeilijker ademhaalt en enorm lamlendig is.

De juiste hulp

Zonder de juiste hulp overlijdt iemand aan secondary drowning. Het kindje kan op een gegeven moment niet meer ademen en stikt door het aanwezige vocht in de longen. Ontzettend belangrijk dus om de juiste specialistische zorg te krijgen. In het ziekenhuis wordt het kind beademd met overdruk. Dit zorgt ervoor dat de longblaasjes openblijven. Met behulp van een buis in de luchtpijp wordt de zuurstof toegediend. Ook uit voorzorg krijgt iemand extra zuurstof. Tijdens de verdrinking hebben de organen het ten slotte zwaar gehad en is er sprake van zuurstoftekort.

Veel onwetendheid over secondary drowning

Omdat veel mensen nog niet weten wat secondary drowning is, wordt er niet adequaat gehandeld. Dat is natuurlijk niet heel vreemd. Je kind heeft wat water in zijn of haar longen gekregen, maar er lijkt verder niets aan de hand te zijn. Uren daarna wordt je kind moe, lamlendig en gedraagt het zich misschien een beetje vreemd. Toch logisch dat er bij jou dan niet direct alarmbellen gaan rinkelen. Je denkt ten slotte dat de verdrinking goed afgelopen is. Goede voorlichting over secundaire verdrinking is daarom van levensbelang. Het is ontzettend belangrijk om alert te blijven, zodat deze sluipmoordenaar niet zijn werk kan doen.

secondary drowning

De ergste nachtmerrie van een ouder

Wist je dat verdrinking nummer 1 doodsoorzaak is bij kinderen? En dan met name kinderen jonger dan 5 jaar. Uiteraard is het ontzettend belangrijk om continu je kind in de gaten te houden, maar helaas zit een verdrinking in een heel klein hoekje. Een onoplettend moment in het zwembad, tijdens het spelen in de speeltuin met daarnaast een meertje of tijdens een dagje aan het strand wanneer je andere kind ook de aandacht vraagt.

Tijdens zo’n onoplettend moment kan het al gebeurd zijn. Misschien wel de ergste nachtmerrie voor iedere ouder. Je kind staat niet meer op de plek waar het 5 seconden geleden stond. Je kijkt om je heen en ziet hem of haar in het water liggen. Een ongeluk zit in een héél klein hoekje en iedere ouder weet hoe onvoorspelbaar en snel een kind kan zijn. Ook wanneer je kind zijn of haar zwemdiploma’s heeft gehaald, blijft het belangrijk om hem of haar bij het water altijd in de gaten te houden.