Matrasbeschermer: Zo bescherm je het matras van je kind tegen bedplassen

Bij veel jonge kinderen komt het een ongelukje in bed wel eens voor. Helaas heeft het matras van je kind er soms behoorlijk wat door te lijden. Ook zit je er waarschijnlijk niet op te wachten om het matras elke keer professioneel schoon te laten maken of zelfs te...

De overgang naar de zomertijd

Ieder jaar in het laatste weekend van maart vindt de overgang naar de zomertijd plaats. Dit betekent dat midden in de nacht de klok een uur vooruit wordt gezet; om 02:00 uur gaat de klok dan naar 03:00 uur. Dit betekent in theorie dat je een uur 'mist' op zondag, máár...

Zwangerschapsjeuk: oorzaken en oplossingen

Jeuk tijdens de zwangerschap wordt vaak veroorzaakt door de verhoogde bloedtoevoer naar de huid. Naarmate je zwangerschap vordert, zijn er ook andere dingen die een oorzaak kunnen zijn voor zwangerschapsjeuk. Voor sommige oorzaken is het verstanding om een arts te...

8 veelgestelde vragen over YouTube Kids

YouTube Kids is een app met filmpjes die bedoeld zijn voor kinderen. Deze app is ontwikkeld om veilige en verantwoorde content aan (jonge) kinderen te kunnen bieden. YouTube geeft aan dat kinderen zelf veilig de app kunnen gebruiken om filmpjes te kijken. Tegelijk...

8 tips voor een zwangerschapsshoot

Als je zwanger bent is het mooi om dit vast te leggen en een speciale zwangerschapsshoot te doen. Het wordt een waardevolle herinnering aan je zwangerschap. Wanneer is de beste tijd om een fotoshoot te plannen? En wat kun je het beste aan doen? Dit zijn 8  tips voor...

Word je soms ook simpel van de babytaal tegen jouw peuter? Jouw kind maakt op peuterleeftijd enorme sprongen op het gebied van taalontwikkeling. Voor je het weet worden woorden, kleine zinnetjes en kun je steeds beter praten met jouw peuter. Kun je wel wat tips gebruiken om dit proces van taalontwikkeling te helpen? Lees dan gauw verder voor handige tips om leuke gesprekjes te voeren met jouw peuter.

De zin afmaken

Jouw peuter leert enorm snel om meerdere woorden te combineren en kleine zinnetjes te maken. Wil je deze ontwikkeling stimuleren? Voer dan gesprekjes met jouw peuter waarbij hij of zij jouw zin af kan maken. Val niet in de vraagvorm zoals: “Wat zegt de koe?” of “Welke kleur heeft de tractor?”, maar bouw deze vragen om in zinnen die jouw peuter leert afmaken. Voorbeelden hiervan zijn: “De koe zegt… en de koe staat in de …. de koe geeft…”. Zo leert jouw peuter zinnen herkennen in plaats van antwoorden op vragen.

Oh ja! Positieve stimulatie

Dat jouw peuter een enorme fase ondergaat qua taalontwikkeling, wilt niet altijd zeggen dat je ieder woord zult begrijpen. Maar het is goed voor de taalontwikkeling om het praten te stimuleren. Begint jouw peuter lekker tegen je aan te brabbelen, maar versta je er vrij weinig van? Kap het praten dan niet af met “Wat zeg je nou?” of “Wat zeg je?”. In veel gevallen is de verhaallijn in een gesprek met een peuter nog ver te zoeken. Stimuleer het praten dan gewoon door terug te praten met zinnen zoals: “Oh ja?” en “Dat is is interessant zeg.” “Vertel nog eens verder.”.

Vertel over de dag

Een peuter maakt veel mee op een dag en dit is ook goede gespreksstof. Vraag jouw kind over wat hij of zij bijvoorbeeld heeft gedaan op de opvang en met welke vriendjes hij of zij heeft gespeeld. Door iedere dag te vertellen wat jouw peuter heeft beleefd, kun je merken hoe snel de taalontwikkeling gaat. Iedere dag kan jouw peuter meer vertellen over de dagbesteding.

Open vragen stellen

Je voert een beter gesprek door open vragen te stellen aan jouw peuter. Zo voorkom je korte antwoorden of antwoorden waarop het gesprek eigenlijk wel afloopt. Door open vragen te stellen, bijvoorbeeld: “Wat vind je het lekkerst om te eten?”, kan jouw peuter langere antwoorden leren geven. Zo kun je een beter gesprekje voeren en leert jouw peuter steeds beter praten.

Al spelenderwijs

Op jonge leeftijd leer je vrijwel alle vaardigheden door te spelen. Je leert om speelgoed vast te houden, te stapelen, gooien en daadwerkelijk mee te spelen. Ga samen spelen met jouw peuter om tijdens het spelen te praten. Een peuter is snel afgeleid als je gewoon een gesprekje wilt beginnen. Maar door samen te spelen, kun je tijdens het spelen lekker kletsen en praten over het speelgoed. Tijdens het spelen is jouw peuter niet geforceerd om te antwoorden op vragen van de ouders, maar kan het gewoon lekker al spelenderwijs praten en kun je leuke ongedwongen gesprekjes voeren. Praat over welke kleertjes de barbiepoppen aan zullen trekken of hoe je met blokken het beste fort kunt maken.

Verhaaltje voor het slapengaan

Een andere manier om beter te praten met jouw peuter, doe je tijdens het verhaaltje voor het slapengaan. Een boekje lezen voor het slapen, is bijzonder goed voor de verrijking van de woordenschat. Maak het lezen interactief voor jouw peuter en lees en kijk samen naar de prentenboeken. Je kunt bijvoorbeeld plaatjes aanwijzen en vragen: “Wat is dit?” of “Welke prins(es) zou jij willen zijn?”. Het is mooi moment aan het einde van de dag om middels het lezen, kleine gesprekjes te voeren.

Hoe leuk is het als jouw baby de eerste woordjes zegt? Op peuterleeftijd kun je zelfs gesprekjes gaan voeren met jouw kind. Maak gebruik van bovenstaande tips om beter te kunnen communiceren met jouw peuter. Je hebt als ouder namelijk de mogelijkheid en de taak om de taalontwikkeling van jouw peuter op positieve wijze te stimuleren. Speel, lees en motiveer jouw peuter om meer te gaan praten. Voor je het weet praat jouw peuter de oren van je hoofd!