Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
De onzekerheid over corona knaagt niet alleen bij volwassenen. Ook kinderen worden overmeesterd door angstgevoelen en maken een hele nare periode door. Die extra dreiging van het corona virus overvalt iedereen. Verdriet, angstgevoel en ongerustheid bij kinderen overheerst vaak. In deze blog ‘Vijf tips voor je kinderen omtrent corona’ lees je hoe je als ouder hiermee omgaat wanneer je kind verdrietig, radeloos en ongerust is. Enkele tips die het gedrag van je kind op een positieve manier kunnen beïnvloeden tijdens deze tijden van corona.
1. Geef tekst en uitleg op een manier die kindvriendelijk is
Ouders moeten hun kinderen op alle manieren beschermen tegen opwellende angstgevoelens. Praat tegen je kind met open vizier en verdoezel geen belangrijke informatie. Zeg gewoon de waarheid en spreek tegen de angstige kinderen in hun omgangstaal volgens hun leeftijdscategorie. Wanneer je op een bepaalde vraag niet het antwoord meteen weet, pak dan de gelegenheid beet om samen een antwoord hierop te zoeken. Dat zorgt voor vertrouwen bij je kind.
2. Geef tips hoe je kind zichzelf het beste kan beschermen
Moedig je kind aan om de handen vaak te wassen en vertel waarom dat deze handeling broodnodig is. Als ouder kan je best het goede voorbeeld geven en tonen hoe je de handen op de juiste manier wast en desinfecteert. Leg uit waarom handhygiëne zo belangrijk is en doe een paar keren voor hoe je je handen wast. Dat hoeft helemaal niet in een ernstig gesprek te zijn. Je kan bijvoorbeeld op een speelse wijze een liedje hierover zingen.
Boots op een ludieke manier na hoe de kinderen hun elleboog moeten gebruiken als ze niezen of een hoestbui hebben. Leg ook meteen uit wat de ziektesymptomen van het coronavirus zijn zoals koorts, onophoudelijk hoesten of problemen tijdens de ademhaling. Het is net als het aanleren van goede badkamer gewoontes!
3. Wuif hun bezorgde vragen niet weg
Het is heel belangrijk dat je als ouder een luisterend oor bent voor je kind dat bezorgdheid uitstraalt. Wimpel in geen enkele geval een gesprek af wanneer je kind er om vraagt. Laat vooral blijken dat je luistert naar je kind. Dat het de normale gang van zaken is om een angstgevoel te hebben. Zorg er ook voor dat je het gesprek aangaat in een rustige omgeving waar je kind vrijuit kan praten. Verhaaltjes vertellen of tijdens het maken van tekeningen bijvoorbeeld kunnen helpen om een gesprek op te starten.
4. Zorg dat je kind zich gerust voelt na het gesprek
Beelden op televisie of online kunnen bij kinderen heel verontrustend overkomen. Afhankelijk van de leeftijd, kunnen kinderen niet altijd het onderscheid maken tussen hun persoonlijke leefwereld en de beelden die ze op verschillende media te zien krijgen. Hierdoor denkt het merendeel van de kinderen dat ze hetzelfde lot zullen ondergaan. Die stress van je kind kan je als ouder onderdrukken door je kinderen zoveel mogelijk te laten ontspannen.
Wanneer iemand in de naaste omgeving ziekteverschijnselen zou vertonen, leg je je kind uit dat de kans uiterst klein is dat ze zelf zwaar ziek gaan worden. Ook is het mogelijk dat opa en oma geen bezoek meer kunnen krijgen. Wellicht dat je kind niets liever dan langs opa en oma gaan. Stel je oogappel gerust dat het safe is zolang de veiligheidsregels goed worden nageleefd door bijvoorbeeld thuis te zitten.
5. Praat ook met je kind over het verplegend personeel
Voor kinderen is het superbelangrijk te weten dat mensen elkaar willen helpen in moeilijke tijden. Ga het onderwerp niet ui de weg om tegen je kind te zeggen dat verplegend personeel en artsen druk bezig zijn om het coronavirus te bestrijden. Zij stellen alles in het werk om de pandemie te bedwingen. Voor kinderen komt het heel geruststellend over wanneer ze weten dat andere mensen met de behandeling van het virus bezig zijn.