Mediawijsheid. Toen ik de vraag kreeg hierover te schrijven in het kader van de Week van de Mediawijsheid (18 t/m 25 november) zei ik enthousiast ‘ja’. Want met een achtergrond in communicatie, liefde voor taal en een baan als docent binnen ‘Event, Music and Entertainment Studies’ moest dat wel goed komen. Maar een gesprek met mijn lief maakte dat ik toch even wat minder zeker van mijn zaak was. Wat is mediawijsheid eigenlijk? En in hoeverre geldt het voor kinderen en volwassenen? En zijn wij zelf wel mediawijs? De site van de Week van de Mediawijsheid bood gelukkig uitkomst. Ik lees: “In een wereld vol media klikken, liken, kijken, delen en zoeken we er op los. Het is steeds lastiger geworden om het onderscheid tussen feit en fake te kunnen maken. Sociale media, kranten, tv, online gemeenschappen en filters oefenen bovendien grote invloed uit op hoe wij onszelf, de ander of de wereld zien.” Het thema van de Week van de Mediawijsheid is dit jaar ‘Feit, Fake of Filter: Hoe word jij beïnvloed?’. Tijdens deze week wordt stilgestaan hoe beïnvloeding werkt in onze wereld vol media, waarbij wij continue op onze smartphone zitten.

Conversatiestarters: praten over media

Da’s duidelijk: mediawijsheid betreft dus iedereen die media gebruikt, jong en oud. Maar als ouder van een dreumes van anderhalf vind ik met name de invloed van media op kinderen interessant. Ik lees verder en ontdek – naast het gegeven dat kinderen onder de twee jaar helemaal niets voor een beeldscherm te zoeken hebben. Oeps… – conversatiestarters over het onderwerp mediawijsheid bij kinderen, ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl. Daar zie ik voor verschillende leeftijdsgroepen heel interessante vertrekpunten staan, zoals ‘Wat doe jij als je kleintje bang is van iets op tv?’, 'Zet jij je baby of peuter weleens alleen voor de tv?', maar ook 'Wat leert je kind van gamen?', en 'Hoe help je je kind online veilig te gedragen?'. Per leeftijdscategorie (0-6 jaar, 6-10 jaar, 10-16 jaar) vind je er relevante stellingen, onderwerpen en vragen over media om laagdrempelig te praten als ouders onderling.

Als je kind bang is van iets op tv

De vraag 'Wat doe jij als je kleintje bang is van iets op tv?' is voor ons meteen ook een reëel aandachtspunt. Soms als onze kleine meneer naar filmpjes in de Zappelin-app kijkt, wordt hij bang en begint hij te huilen. Onder andere beer Bernard en De Bruine Beer in het Blauwe Huis (ja, ik bespeur ook een beren-thema…) worden om die reden ‘geboycot’ hier in huis. Vaak schrikt hij op momenten waarin de ‘camera’ (snel) inzoomt op een van de hoofdfiguren en deze dus groot in beeld komt. Onze oplossing is steeds simpel: we zetten een ander filmpje op en dan is het goed. Maar is dat het juiste om te doen? Onthoudt hij misschien niet toch een bepaalde angst en hoe gaat zich dat later uiten? En hoe pakken we dit aan als hij ouder is (lees: als hij zelf (beter) kan aangeven waar hij bang voor is) en angst ervaart naar aanleiding van een filmpje of tv-programma? Wat zijn handige dingen om te weten als je die conversatie hebt met je kind?

Tips en advies over mediaopvoeding

Op Opvoeden.nl/mediawijsheid vind je handige tips en informatie over mediaopvoeding: hoe je je kind kunt leren om verstandig om te gaan met tablet, tv, telefoon en games. Je vindt er bijvoorbeeld wat jonge kinderen leren van apps (tot 2 jaar leren ze er nog niets van, bijvoorbeeld) en wat je doet wanneer kinderen (vanaf peuterleeftijd) bang zijn voor iets wat ze hebben gezien in de media. Helaas is dit voor onze dreumes nog niet relevant want kinderen onder de twee zet je dus beter niet voor een beeldscherm. Misschien die iPad toch maar een half jaartje in de kast leggen…

Hoe ga jij om met (het gebruik van) media en je kind? Ben je hier bewust mee bezig of (nog) niet? Praat met ons mee in de comments of op onze Facebookpagina.