Soms lijkt het dat alles wat je tegen een kleuter zegt ofwel in het ene oor gaat en meteen uit het andere oor komt. Maar kleuters luisteren wel degelijk, ze slaan de informatie alleen op om later te gebruiken. In bepaalde situaties kan dit ernstige gevolgen hebben of voor heel wat drama zorgen. Om je te helpen hebben we in dit blog 5 praktische zaken verzameld die je moet regelen voor je kleuter.

1. Veiligheid

Als je kleuter de leeftijd tussen 1 en 3 jaar heeft, zal hij of zij letterlijk de weg opzoeken naar spannende avonturen. Hij of zij zal niet alleen mondiger worden, maar ook mobieler en zijn of haar onafhankelijkheid zal zich laten gelden – wat je heel wat kopzorgen kan opleveren als je de veiligheid van je kleuter niet regelt. Geen enkele kamer in je huis is volledig veilig voor je kleuter, tenzij hij of zij voortdurend in de gaten wordt gehouden door jezelf, je partner of een andere volwassene. De gevaarlijkste plek in huis is een trap, omdat kleuters nog niet volledig bekwaam zijn om op een veilige manier de trap op en af te gaan. Veel peuters klimmen graag. Ga samen met je kind op en af de trap, maar zorg ervoor dat je de traphekjes steeds sluit als je klaar bent. Oefen de mobiliteit van je kleuter ook op vlakke grond. Bijvoorbeeld door achteruit of op de tenen te lopen, of doe dieren na.

2. Help je kleuter zijn of haar brein ontwikkelen

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat het buiten koud is en je vertelt je 3-jarige kleuter om zijn of haar jas uit zijn slaapkamer te halen en zich klaar te maken om naar buiten te gaan. Als volwassene weet je dat wanneer het koud is buiten, je een jas aandoet om jezelf warm te houden. Je zou verwachten dat je kind ook deze toekomstige handelingen in zijn hoofd zitten heeft, maar dat is niet wat er gebeurt in het brein van een 3-jarige. Je kleuter zal eerder naar buiten rennen en pas daar ontdekken dat het koud is en de herinnering ophalen over waar hun jas is, om deze vervolgens te gaan halen.

3. Bescherm vijvers, zwembaden en zandbakken

In je tuin zal water en zand je kleuter urenlang zoet houden. Je kunt een klein bad of emmer gebruiken waar je boten of iets anders in kunt laten drijven, of gebruik ander waterspeelgoed voor je kleuter om mee te spelen. Maak ook een zandbak of je kunt je kleuter ook meenemen naar het strand om hem of haar het gevoel van zand op de tenen en vingers te laten voelen. Wat je niet mag vergeten, is dat je altijd toezicht houdt op je kleuter als je hem of haar met water laat spelen. Zwembaden en vijvers dienen ook beveiligd te worden voor je kleine ontdekkingsreiziger. Dump ook water uit containers wanneer je klaar bent en zorg ervoor dat je de zandbak afsluit als je ze niet gebruikt. Dit zorgt ervoor dat huisdieren hun behoefte niet in het zand doen en zo het zand besmetten met hun uitwerpselen.

4. Zorg voor afleiding

Als je kind iets gevaarlijks, ongezond of destructief doet – bijvoorbeeld met een scherp voorwerp rondlopen, kleurpotloden eten of met stenen naar mensen of dieren gooien – vertel hem of haar hoe het object op een juiste manier gebruikt wordt. Bijvoorbeeld, “Stoelen dienen om op te zitten en niet om erop te staan” of “Je kunt met een lepel op een stuk plastic slaan, maar je gebruikt het niet om andere dingen of mensen te slaan.” Probeer vooral niet je stem te verheffen. Je kleuter verlegt vaak zijn of haar grenzen en negeren met plezier je eerste verzoek. Als het voorzichtig afraden ervan niet werkt, probeer je kleuter dan iets anders te laten doen of geef je kleuter een ander item om me te spelen.

5. Maak tijd voor je kleuter

Tijd doorbrengen met je kind is uiterst belangrijk voor zijn of haar ontwikkeling en geluk. Kinderen verlangen niet dat je heel veel tijd met hen doorbrengt, maar het moet wel kwaliteitstijd zijn. Als ouder moet je manieren vinden om te vertragen en afstand te nemen van je dagelijkse bezigheden om weg te glijden in een memorabele tijd met je kind. Dit zijn de momenten waarop je je kind laat weten dat je van hem of haar houdt en voor hem of haar zorgt.