3 tips bij het inrichten van de babykamer

Leuk, een baby op komst! Een spannende periode, dus het is extra fijn om goed voorbereid te zijn. Hier hoort natuurlijk ook het inrichten van de babykamer bij. En daar komt veel bij kijken: het uitzoeken van een wiegje, op zoek naar de perfecte commode en zelfs over...

Zelfzorg tips: Zo kun jij ook veel beter voor jezelf zorgen!

Zelfzorg, selfcare, je wordt tegenwoordig om de oren geslagen met deze termen. Vaak gaat het dan over tijd nemen voor jezelf met thee (warm, het liefst), een boek lezen onder een dekentje of een bubbelbad met roze bubbels. Lekker even 'me-time'. Lief zijn voor jezelf....

Sportief kinderfeestje organiseren in de winter

De winter is misschien niet het eerste seizoen waar je aan denkt bij een sportief kinderfeestje, maar juist die koude maanden bieden een unieke kans voor avontuurlijke en gezellige activiteiten. Of het nu buiten in de frisse lucht is of lekker warm binnen, er zijn tal...

Rondreis door Toscane met kinderen

Na twee 'relaxvakanties' en na een drukke tijd met werk en verhuizing hadden we wel weer zin om wat meer te doen en te zien van de omgeving waar we zouden verblijven. Na wat overleg over de bestemming - Weer een eiland? Ibiza misschien? Of Sicilië? - hakten we de...

Hoe zorg je voor financiële zekerheid voor je kinderen en nabestaanden?

We willen in ons leven natuurlijk niet te veel bezig zijn met de dood. Toch is het verstandig om hier wel af en toe bij stil te staan, en ervoor te zorgen dat je alles goed regelt voor je kinderen of andere nabestaanden. Hoe zorg je voor financiële zekerheid voor je...

Maak jij wel eens gebruik van invuldagboeken voor kinderen? Wij sinds kort wel, en ik kan het van harte aanraden om op een leuke manier een waardevol gesprek te hebben met je kind en om de dag door te nemen en af te sluiten.

Bij ons thuis was de situatie na een willekeurige schooldag:
Ik: ‘Hoi liefie, fijn dat je weer thuis bent. Hoe was het op school?’
Mijn zoon (6 jaar): ‘Goed.’
Ik: ‘Wat heb je gedaan op school?’

Op het moment dat die vraag uit mijn mond rolt, weet ik al: stomme vraag, hier krijg ik geen antwoord op. Of een heel summiere. Toch vraag ik het, tegen beter weten in. Meestal is het antwoord namelijk ‘weet ik niet meer’, ‘wil ik niet vertellen’, ‘nu even niet mam’.

Invuldagboeken voor kinderen

Lief bedoeld, maar frustrerend

Heel herkenbaar voor veel ouders en af en toe ook frustrerend. Goed om te beseffen: voor beide partijen. Want ik weet nog zo goed dat ik uit school kwam vroeger en mijn moeder (ze was altijd thuis als ik uit school kwam, heel fijn) vroeg ‘hoe was het op school?’. Ik werd er altijd kriegelig van, wilde echt even met rust gelaten worden als ik net thuis kwam.

De vraag komt vanuit liefde en interesse, ouders zijn oprecht geïnteresseerd. En, laten we eerlijk zijn: ook nieuwsgierig. Want op het moment dat je kind naar school gaat, weet je simpelweg niet meer van minuut tot minuut wat het meemaakt en doet. En dat heet loslaten, maar is verrekte moeilijk. Maar je kind komt net uit school met een heleboel indrukken, nieuwe informatie en prikkels. Dat moet het even verwerken.

Terwijl ik de vraag weer eens stel in de eerste week dat mijn zoon naar groep 3 gaat, herinner ik mezelf aan hoe ik me vroeger voelde als ik net uit school kwam. Oh ja, even laten rusten. Soms vertelt hij op een willekeurig ineens een verhaal over iets wat ze hebben gedaan of wat er op de planning staat.

Maar heel vaak komt er uiteindelijk ook heel weinig of zelfs niets uit over zijn dag, ook niet vlak voor het slapengaan. Dat vind ik jammer, zowel voor mezelf als voor hem. Voor mezelf omdat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar wat hij op school doet, met wie hij speelt en of het allemaal goed gaat. Anderzijds denk ik dat het voor hem goed is om te kunnen vertellen over zijn dag. Om te verwerken, maar ook om bepaalde gedachten en gevoelens te kunnen verwoorden.

Invuldagboeken voor kinderen om de dag door te nemen

Ik ben gaan zoeken naar een soort dagboeken dat je samen met je kind kunt invullen en die zorgen voor een waardevol gesprek samen en een fijne afsluiting van de dag. Zo kende ik Slaapklets al van Gezinnig (dat verschillende versies van het invulboek heeft, ook bijvoorbeeld voor vakantie, voor ouders en kinderen samen of over scheiding).

Invuldagboeken voor kinderen om de dag door te nemen

Eerder schreef Heidi over Slaapklets over haar jongens. Hierin staan iedere dag een paar vragen over de dag, je kunt een emoticon aankruisen hoe je kind zich voelde vandaag en er staat iedere dag een ander ‘opdrachtje’ in. Heel leuk om zo je dag af te sluiten, jullie band te versterken en op een andere manier tot een gesprek te komen dat je misschien anders niet zou hebben. Maar toen ik verder ging zoeken bleek dat er nog veel meer invuldagboeken voor kinderen bestaan dan ik wist. Voor ieder wat wils eigenlijk, en dat is wel zo leuk. Nog een paar invuldagboeken voor kinderen op een rijtje:

Vertellis kids – Elke dag heeft een unieke vraag van de dag, verder staan iedere dag drie vragen centraal: wat heb je geleerd, wat voor aardigs heb je voor iemand gedaan en waar ben je dankbaar voor? Verder staan er in Vertellis kids boekje leerzame verhaaltjes in en er is ruimte voor creativiteit.

Happy self journal (nederlandse versie) – Happy self journal was al een succes in het engels, nu is er een Nederlands invuldagboek met leuke vragen als ‘voor wie ben je lief geweest?’, je top drie dingen waar je dankbaar voor bent vandaag, de emoji van de dag en iedere dag staat er ook een positieve quote bij.

PUUR! Hoe was je dag boek – Een invulboek met vragen en ook veel ruimte voor lijstjes of foto’s. Het dagboekje heeft een religieuze insteek, moet ik erbij zeggen. Je kunt over je gebeurtenissen schrijven aan de hand van vragen over het dagelijks leven, zoals wat er wel en niet leuk was vandaag en waar je God dankbaar voor bent bijvoorbeeld.

Hoe zit jij in je vel? – Dit emotiedagboek voor kinderen gaat iets dieper dan een paar vragen over de dag. Kinderen kunnen opschrijven (samen met een ouder) hoe ze zich voelen, welke emoties ze hebben of oppikken van anderen en het boek bevat ook situatieschetsen om samen in te vullen. Dat kan door te tekenen, schrijven of stickers te plakken.

Zo voelde ik mij vandaag – Invuldagboeken voor kinderen met dagelijks vragen als ‘wat is er gebeurd en hoe voelde je je daarbij?’, ‘heb je zin in morgen of niet?’ en iedere dag kun je een emoji kiezen hoe je je voelde. Met op de kaft een vrolijke en aansprekende illustratie van emoji’s.

Alle invuldagboeken voor kinderen zijn voor kinderen vanaf ongeveer 6 tot 12 jaar.

Bewust in het leven staan

Ik denk dat het goed is voor kinderen om hun gedachten op een rijtje te zetten na een volle (school) dag, woorden te kunnen geven aan hun gevoel en op die manier op een positieve manier de dag te kunnen afsluiten. Daarnaast is het goed om te oefenen in waar je dankbaar voor bent, wat een wezenlijk onderdeel kan zijn voor het ervaren van geluk. Voor volwassenen is dat ook nog steeds goed trouwens… Bewust in het leven staan is iets wat ik zelf nastreef en wat ik mijn kind ook zou willen meegeven. Dus ik ga even een keuze maken welke van de bovenstaande invuldagboeken voor kinderen ik koop voor mijn zoon, en daarna ga ik op zoek naar een boek voor mezelf.