De babykamer of kinderkamer inrichten is ongelooflijk spannend. Je wil alles goed doen, in jullie eigen stijl en ook leuke kinderkameraccessoires mogen niet ontbreken. Een van de meest bepalende dingen in een kamer is de keuze van de gordijnen. Hoe kies je de juiste gordijnen voor de kinderkamer?

gordijnen voor de kinderkamer - stoere kinderkamer blauwe gordijnen

Kleur van de gordijnen

Een kinderkamer stylen begint met het kiezen van een kleurenpalet. En het kiezen van de kleur van de gordijnen voor de kinderkamer is een belangrijke stap. Als je al een kleurenpalet voor de kamer hebt gekozen, dan moeten de gordijnen daar natuurlijk bij passen. Je kunt voor de zekerheid ook een neutrale tint kiezen, zoals wit of beige. Donkere kleuren kunnen ook mooi zijn als contrast met een licht kamertje. Bovendien zijn donkere gordijnen vaak verduisterend en dat kan weer voordelig zijn tijdens slaapjes overdag.

Tijdens de eerste maanden slaapt je baby veel en is het fijn als het kamertje ook overdag donker kan zijn. Daarom kun je voor deze tijd ook verduisterende gordijnen overwegen. Als je baby zes maanden oud is, kun je dan overgaan op gordijnen met lichtere kleuren. Wat ook kan, is een combinatie van verduisterende rolgordijnen en lichte overgordijnen.

gordijnen voor de kinderkamer - babykamer in rozetinten

Materialen

Naast het kiezen van de kleur, moet je ook een keuze maken voor het materiaal van de gordijnen. Dikker materiaal houdt meer licht tegen en houdt de kinderkamer warmer doordat het in de wintermaanden geen koude tocht door de ramen doorlaat.

gordijnen voor de kinderkamer - hippe kinderkamer okergele gordijnen

Lengte van de gordijnen

Bepaal hoe lang je de gordijnen wilt hebben. Kleine ramen hebben geen lange gordijnen nodig, terwijl ramen van vloer tot plafond en glazen wanden ze wel nodig hebben. Lange gordijnen zijn prima voor de eerste zes maanden van de baby, maar ze zullen niet zo veilig zijn als de baby begint te staan en de gordijnen gebruikt om zichzelf op te trekken. Daarom is het beter om kortere gordijnen te kiezen.

Vermijd ook gordijnen met laaghangende trekkoorden, omdat het risico bestaat dat kinderen hierin verstrikt kunnen raken. Dit is van belang bij rolgordijnen, jaloezieën en vouwgordijnen.

gordijnen voor de kinderkamer - kinderkamer met jaloezieen

Print en patroon van gordijnen voor de kinderkamer

Als je een thema voor de babykamer hebt gekozen, dan is het leuk als de gordijnen dezelfde print hebben. Als je langer plezier wil hebben van de gordijnen, dan kies je het beste een print die je kindje na een tijdje ook nog leuk vindt.