Bewegen is belangrijk voor iedereen, evenals voor kinderen. En toch ligt er ook ‘gevaar’ op de loer bij een kind in de groei. Tijdens het bewegen moet juist rekening gehouden worden dat kinderen nog in de groei zitten. Dan heb ik het in dit geval vooral over het sporten. Een blessure is zo ontstaan. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Maar is zo’n blessure te voorkomen? Ik zal je vertellen hoe het werkt met spieren en botten van een kind in de groei in combinatie met sporten en het oplopen van blessures. Daarbij wil ik trainers een tip geven om dit soort blessures zo veel mogelijk te voorkomen.

Rekken en stretchen is voor een kind in de groei

Groeifasen van een kind in de groei?

Van de baby periode tot in de adolescentie loop je als kind verschillende groeifasen door. Een baby groeit relatief snel in de eerste jaren. Daarna volgt er een periode (5-10 jaar) dat een kind in de groei relatief langzaam groeit, “maar” 5-6 cm per jaar. Maar in de puberteit ervaart een kind in de groei weer een groeispurt. Als de groeischijven dicht gegroeid zijn in de botten, dan zal het kind niet meer in de lengte groeien. Tot de tijd dat de groeischijven nog ‘open’ zijn, is het kind tijdens de groeispurt fase extra gevoelig om een blessure op te lopen.

Waarom loopt een kind tijdens de groeispurt eerder kans op een blessure?

Tijdens de groeispurt groeien de botten in de lengte en wordt je langer. Echter, de spieren en pezen die daaraan vast zitten, groeien niet zo snel mee als dat de botten groeien. Zeker tijdens een groeispurt groeien de botten erg snel in verhouding tot de spieren. Dit zorgt ervoor dat de spieren net wat meer onder spanning en strakker staan en er wat harder aan de pezen wordt getrokken.

Een klein stukje anatomie voor jou: een spier loopt in de uiteinden door in een pees. De pees zit uiteindelijk vast aan het bot. Op sommige plekken is dit bot nog zacht kraakbeen. Als er door de pees dan telkens hard aan wordt getrokken, zal dit zachte kraakbeen gaan irriteren. Jouw kind ervaart dan pijn. Vaak komen deze klachten voor in de knie (onder de knieschijf) en bij de hiel.

Wat kan ik doen als mijn kind in de groei klaagt over kniepijn

Wat kan ik als ouder doen als mijn kind in de groei klaagt over knie/hielpijn?

Als een kind klaagt over knie of hielpijn, dan hoeft dit natuurlijk niet per se een overbelasting blessure te zijn. Het kunnen natuurlijk ook andere oorzaken zijn. Het is belangrijk om in dit geval langs een huisarts of kinderfysiotherapeut te gaan om te onderzoeken of dit om groei gerelateerde klachten gaat of een andere oorzaak heeft. Je kunt er beter op tijd mee zijn en snel starten met de juiste adviezen en eventuele oefeningen, dan te lang aankijken en het kind daardoor absolute rust afdwingen om de geïrriteerde plekken op de botten te laten herstellen. En ik kan je vertellen, dat is echt heel moeilijk voor een kind!

Wat kan ik als trainer preventief doen met een kind in de groei?

Wat ik vaak terug hoor van kinderen en hun ouders, is dat ze tijdens de training niet of nauwelijks een warming-up doen. En als ze wel een warming-up doen, dan slaan ze het rek en stretch gedeelte helemaal over. Juist wanneer kinderen in de groei zitten, is het heel erg belangrijk om de spieren op te warmen en op te rekken. Zo haal je de spanning er iets van af en bereid je de spieren voor op de inspanning die komen gaat. Ik zou trainers willen aanraden om, een kind in de groei, altijd een rek- en stretch gedeelte in de warming-up te doen.

 

Wat kan ik als trainer preventief doen met een kind in de groei