Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Wist je dat er jaarlijks 26.000 kinderen van 0 t/m 3 jaar op de Eerste Hulp terecht komen? Dit komt met name door ongevallen in en om huis. Denk aan een val van de trap, van een zitmeubel of speeltoestel of uit een bed.
Als je kindje ongeveer een half jaar oud is, gaat hij steeds meer kunnen. Het begint met simpelweg omrollen als de baby in de box ligt. Op zich is dat nog wel te overzien. Het wordt een ander verhaal als ze gaan zitten, kruipen, staan of lopen. Bij iedere stap in de ontwikkeling moet je als ouder meer rekening met dingen gaan houden. Zo ook met de veiligheid in en om het huis. Hoe veilig is jouw huis en waar moet je allemaal rekening mee houden?
Ongelukken in en om het huis
Natuurlijk is het geweldig dat je kind deze stappen ontwikkelt, het maakt je als ouder alleen maar trots. Maar gaandeweg ontstaat ook die bezorgdheid omdat je weet dat veel ongelukken met kinderen in en rondom het huis gebeuren. Het is ook spannend voor je kind want zijn wereld wordt ineens zoveel groter en de meeste kinderen gaan graag de uitdaging aan om deze nieuwe wereld op eigen houtje te ontdekken. Niets is meer veilig voor die kleine kinderhandjes en voetjes.
Veilig verkennen
Daarom is het belangrijk dat kinderen op een veilige manier hun grote wijde wereld kunnen verkennen en als ouder kun je hieraan bijdragen door een aantal veiligheidsmaatregelen te nemen. Voorkomen is toch beter dan genezen. Hieronder plaatsen we een aantal tips die de veiligheid van het kind in en rondom het huis kunnen verhogen.
Je kind gaat kruipen
Als je kind gaat kruipen betekent dat, dat ze het hele huis kunnen gaan verkennen. Dat betekent ook dat je een aantal zaken in je huis moet gaan checken voor de veiligheid van je kind:
- Zijn alle stopcontacten beveiligd die op kinderhoogte zitten?
- Zijn scherpe hoeken afgeschermd?
- Heb je al traphekjes?
- Zijn alle giftige stoffen veilig opgeborgen? Denk ook aan medicijnen en planten
- Zijn ook de schoonmaakmiddelen opgeborgen?
- Zijn alle gevaarlijke voorwerpen veilig opgeborgen?
- Liggen er nergens kleine voorwerpen die het kind zou kunnen inslikken? Denk ook aan batterijen, vooral de knoopcelbatterij is erg gevaarlijk.
- Zijn je tafelkleden van de tafel af?
- Zitten hete vloeistoffen zoals koffie en thee in de thermoskan?
- Heb je veilig speelgoed in huis?
- Blijf je erbij als je kind in bad zit?
Het bed
Zodra je kind drie maanden is, is een kinderbedje veiliger dan een wieg. Ze gaan dan steeds meer bewegen en een kinderbedje is hierop ingesteld. Zorg altijd dat de spijlen van het kinderbedje een afstand hebben tussen de 4,5 en 6,5 centimeter en dat ze doorlopen tot aan de bodem van het kinderbed. Als een bedje een verstelbare bodem heeft, is het belangrijk om dit in de laagste stand te zetten als de baby beweeglijk wordt. De baby kan dan, als hij gaat zitten of staan, niet zelf uit bed klimmen of over de rand gaan hangen waarbij de kans groot is dat hij/zij eruit valt. Zorg ook dat het bedje geen scherpe randen heeft of uitstulpingen waaraan het kind kan blijven hangen. Zet het bedje nooit te dicht bij het raam, het gordijn of bij de verwarming. Let op dat ze niet bij de koordjes van de gordijnen kunnen. Leg je kind nooit vast in bed.
Op de commode
Het mag duidelijk zijn dat je een kind nooit los op de commode laat liggen. Zorg altijd dat je het kind vasthebt, al is het met één hand. Commodes met opstaande randen aan de achterkant en zijkant geven wat extra veiligheid. Gebruik ook een aankleedkussen met opstaande randen. Zorg dat de commode stevig staat en dat hij geen scherpen hoeken of randen heeft. Zet hem nooit in de buurt van de verwarming, gordijnen of het raam. Let op dat de laden een stop hebben en dat je ze er niet zomaar helemaal uit kunt trekken. Kies liever voor een commode waar je voeten onder kunnen, dan kun je dichter bij de commode staan. Zorg ook dat je alles binnen handbereik hebt, leg alles klaar.
In de box
Koop liever een box met spijlen dan met een net. Je kind kan zijn omgeving veel beter zien, en ook jij kunt je kind veel beter zien en in de gaten houden. Bijkomend voordeel kan zijn, dat je kind de spijlen kan gebruiken om te leren staan. Zorg dat de box stevig is en geen scherpe randen heeft. Bij een verstelbare box moet hij in de hoogste stand nog steeds stevig zijn. Als een box een verstelbare bodem heeft, is het belangrijk om hem tijdig in de laagste stand te zetten. Let op dat de box niet uit zichzelf kan inklappen. Check ook de kieren, deze mogen niet breder zijn dan 0,5 centimeter. Wanneer je een box hebt met een net in plaats van spijlen, mogen de gaten in het niet groter zijn dan 7 millimeter.
De kinderstoel
Zodra je kindje kan zitten, is het natuurlijk ontzettend leuk als hij of zij bij jullie aan tafel kan zitten in de kinderstoel. Dat is inderdaad heel gezellig, maar zorg dat er altijd iemand in de buurt is als de kleine in de stoel zit, zelfs als je kind de riempjes omheeft die aan de kinderstoel zitten. Die gordel is trouwens wel belangrijk, hij zorgt dat het kind niet kan gaan staan in de kinderstoel of eruit kan klimmen. Is de kinderstoel nog een beetje groot voor jouw kind? Gebruik dan ook een stoelverkleiner, anders glijdt je kind sneller weg. Let ook op de voetensteunen van de stoel, die mogen wel steun bieden aan de voetjes maar ze moeten er niet op kunnen staan. Zorg dat de stoel op een veilige afstand van de tafel of een muur staat. Ze zouden zich zomaar hiertegen kunnen afzetten met hun voetjes en met stoel en al omvallen.
Veilig rond de trap
Een val van een trap kan ernstige consequenties hebben, helaas komt dit in de praktijk nog vaak voor. Daarom is het belangrijk dat je goede veiligheidsmaatregelen neemt. Vooral kleine kinderen (0 t/m 3 jaar) lopen hier een groot risico. Zodra ze de trap op kunnen kruipen levert de trap eigenlijk al gevaar op. Onderschat nooit de ondernemingsdrang van je kind en zorg dus dat je vooraf alles goed beveiligd hebt. Plaats in ieder geval traphekjes, het liefst al voordat je kind gaat kruipen, zowel boven-als onderaan de trap. Zorg dat de trap gewoon verboden terrein is zonder toezicht. Let er ook altijd op of de hekjes goed dicht zitten, zeker als er nog andere kinderen in huis zijn. Misschien kunnen zij wel zelf de trap op, maar vergeten ze het hekje dicht te doen. Leer je kind ook om nooit met gladde schoenen of met sokken de trap op of af te lopen. Als je stroeve vloerbedekking op de trap hebt of antislip strippen dan is dat minder erg. Laat ook nooit spullen op de trap slingeren. Begeef je jezelf op de trap met een kind op je arm, hou dan altijd de leuning vast en leer dit ook aan je kinderen.
Veilig spelen
Het is natuurlijk hartstikke leuk als je kind lief zit te spelen, maar is het speelgoed wel verantwoord? Bij kinderen onder de drie jaar kun je beter geen speelgoed geven wat:
- touwtjes heeft die langer zijn dan 22 cm
- kleiner is dan 3,5 centimeter
- wat kleine en losse onderdelen heeft
- gemaakt is van hout en wat kan gaan splinteren
- gemaakt is van hout en met schroeven of spijkers in elkaar is gezet
- magneetjes heeft die ingeslikt kunnen worden
- scherpe hoeken, randen of punten heeft
- de vingers zou kunnen beknellen
- erg harde geluiden maakt
- stiksels heeft die makkelijk loslaten
- een vermelding heeft met de waarschuwing dat het niet geschikt is voor kinderen onder de 36 maanden
Pas op verbranding
Vuur is niet het enige waar kinderen nare brandwonden van kunnen oplopen. Ook die hete mok thee of kokend water van de waterkoker kan ernstige ongelukken veroorzaken. Zorg daarom altijd dat kinderen niet bij hete dranken of heet water kunnen. Let ook op de randzaken die funest kunnen zijn. Zoals een kleed op tafel waar de hete drank op staat. Kind trekt aan het kleed en krijgt alsnog de hete vloeistof over zich heen. Of een pannetje op het fornuis, waar een kindje de steel van vastpakt zonder te zien wat er in zit. Zet geen pot koffie op tafel, maar kies voor een thermoskan. Drink geen warme drank met je kind op schoot. Let ook op vuur. Laat een kind nooit alleen in een ruimte waar vuur is. Dit kunnen kaarsjes zijn, maar ook de open haard. Gebruik met kinderen altijd een open haard rek.
Bron: VeiligheidNL