Het is heerlijk wonen aan het water en ik denk dat ik het ook wel even zal missen straks als we verhuisd zijn. Het gekwetter van eenden, meerkoeten, fuuten en hun jonkies in de lente, de zon die op het water weerkaatst, het fijne uitzicht… Alleen brengt wonen aan het water ook een groot nadeel met zich mee in de zomer: muggen!

Nu hebben we bijna elk raam voorzien van horren, maar toch piepen er altijd een paar door openstaande deuren heen. En laten die paar je nou net uit jouw welverdiende slaap halen, en die van je kind. Nu vind ik het zelf al oervervelend als ik wakker word van het gezoem van een mug, maar ik vind het nog vervelender als mijn zoontje er wakker van wordt. Dan zijn we namelijk allemáál wakker, moet ik (of mijn vriend) op muggenjacht, na het vinden van de boosdoener zoon verzekeren dat er nu écht géén mug meer is en vervolgens lig ik te plafondstaren omdat ik te wakker ben na mijn muggenstrooptocht. Gelukkig zijn er meerdere opties om muggen te weren uit de (kinder)slaapkamer.

muggen-weren-horren-plaatsen

Horren plaatsen

Je huis kunnen luchten en niet volledig lekgeprikt worden door muggen in de zomer voorkom je grotendeels met het plaatsen van horren. Voor praktisch elk raam en elke (schuif)deur bestaat een passende hor. Helemaal mugvrij kan niet, maar bij ons thuis hebben we voor elk raam dat open kan een vaste hor en dat scheelt echt een heleboel.

Mug werende stickers

Afgelopen zomer namen we mug werende stickers mee op vakantie, deze kun je op kleding of bedje van je kind plakken. De stickers geven een citroengeurtje af waar muggen niet zo van houden. Je kind ruikt wel een klein beetje naar een citronella kaarsje, maar ik vond het geen storende of overheersende geur. Mijn kind sliep er prima om in ieder geval.

Muggenstekker

Ook heel effectief is een muggenstekker. Dat is een stekker met een potje vloeistof dat je in het stopcontact steekt. De vloeistof in het potje verdampt dan een beetje en muggen kunnen daar kennelijk niet tegen. Mocht je niet zo weg zijn van chemische goedjes (want het is toch een pesticide – al is het een kleine hoeveelheid) in kinderslaapkamer, dan bestaan er ook muggenstekkers met een UV-ledlamp erin. Het lampje trekt muggen (en ook andere insecten) aan, deze worden geëlektrocuteerd en dus meteen gedood. Ook bestaan er stekkers die ultrasone geluidsgolven muggen en andere insecten verjaagt.

muggen-weren-klamboe-plaatsen

Klamboe voor de kinderkamer

Misschien wel de meest duurzame en vriendelijke optie voor mens en dier: een klamboe. Klamboes zijn niet zo duur en je kunt ze ieder jaar weer opnieuw gebruiken. Je hebt ze tegenwoordig in allerlei kleuren, soorten en maten. Er zijn klamboes voor alle formaten bedden, voor ledikanten, eenpersoonsbedden, tweepersoonsbedden en handige klamboes voor op reis. Er zijn ook supermooie klamboes die aan meerdere punten hangen waardoor er een soort hemelbed ontstaat. Dat staat prachtig én je rolt er niet steeds tegenaan zoals bij een klamboe die aan één haakje hangt. Let op! Kleine kinderen kunnen verstrikt raken in een klamboe, zorg dus dat ze er vanuit hun bedje niet bij kunnen.

Er zijn een paar dingen waar je op kunt letten:

  • Het grootste gevaar zit ‘m in loshangende touwtjes. Verwijder deze dus meteen!

  • Zorg er altijd voor dat de klamboe strak om het ledikant is vastgemaakt en buiten het bereik van je kind;

  • Kies voor een klamboe van dunne stof met een wat grotere maaswijdte zodat het goed ventileert

  • Een klamboe aan vier ophangpunten is het veiligst.

Dit blog bevat een gesponsorde link in verband met een samenwerking.