Pannenkoeken! Ik moet het eerste kind nog tegenkomen die je daar geen plezier mee doet. En ik geef toe: ook ik ben groot liefhebber. Het is echt een feestmaaltijd, maar doorgaans niet echt heel gezond. Want meestal gaat er zoetigheid op als stroop, suiker of zelfs chocoladepasta. Één keer in de zoveel tijd is dat natuurlijk prima, maar het kan gezonder. En dan blijft het nog steeds een feestmaaltijd, maar met het excuus dat je het vaker op tafel kunt zetten. Ik deel mijn favoriete pannenkoeken recepten die je met een gerust hart vaker op het menu kunt zetten. Wat is jouw favoriete pannenkoeken recept?

Bananenpannenkoeken maken

Dit is het meest simpele en snelle recept ooit en misschien daarom ook wel mijn favoriet. Mijn recept voor bananenpannenkoeken deelde ik al eerder, toen mijn zoon nog een baby was. Ik maak het nu nog steeds regelmatig, als ontbijt of lunch als ik brood even beu ben of als er een paar overrijpe bananen in de fruitschaal liggen. Dan zijn ze extra zoet. Mmm! Heerlijk! En ook heel geschikt voor babybuikjes vanaf een maand of 9.

Ingrediënten voor bananenpannenkoeken:

  • 1 banaan
  • 2 eieren
  • evt. een eetlepel boekweitmeel
  • kaneel

Zo maak je het:

  • Prak de banaan goed fijn met een vork en voeg daarna de eieren toe. Kluts het goed door voor een egaal beslag. Voor een mooi glad beslag kun je ook een staafmixer gebruiken: breek of snijd de banaan in stukken en voeg de eieren toe, mix het samen tot het een glad geheel. Het beslag is iets dikker dan normaal pannenkoekbeslag
  • Voeg eventueel een lepel boekweitmeel toe, dit gebruik ik om het iets meer te binden én omdat het heel gezond is
  • Verhit olie en/of boter in een koekenpan en zet het op niet al te hoog vuur
  • Bak 3 of 4 pannenkoekjes tegelijk in de pan, ongeveer ter grootte van een American pancake
  • De bananenpannenkoekjes zijn al smaakvol en zoet van zichzelf, dus je kunt ze ‘au naturel’ eten of met een beetje kaneel bestrooien

Tip: Ook lekker om te beleggen met rood fruit of schijfjes (overgebleven) banaan. Eet smakelijk met deze topper uit ons overzicht met heerlijke pannenkoeken recepten!

bananenpannenkoek-recept-gezonde-pannenkoeken

Chocoladepannenkoekjes

Gek he? Dit klinkt niet echt gezond, maar niets is minder waar. Dit recept is een must om te maken en te proeven als je bovenstaande bananenpannenkoeken recept lekker vindt en je óók van chocolade houdt. Misschien is dit recept uit dit overzicht met pannenkoeken recepten nog wel gezonder. Je voegt er namelijk rauwe cacao aan toe, dat heel gezond is. Rauwe cacao bevat namelijk per gram de meeste anti-oxidanten (goed voor je weerstand) van alle voedingsmiddelen ter wereld.

De echte rauwe cacao haal je in de natuurwinkel. Als je gaat voor de cacaopoeder uit de supermarkt dan is het minder gezond maar nog steeds superlekker.

Ingrediënten voor chocoladepannenkoekjes:

  • 1 rijpe banaan
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel (rauwe) cacao
  • 1 eetlepel havermeel
  • (eventueel 1 tl bakpoeder, om de pannenkoekjes lekker luchtig te maken)

Zo maak je het:

Je maakt de chocoladepannenkoekjes net zoals de bananenpannenkoeken van hierboven. Voeg daar een eetlepel rauwe cacao aan toe en meng alles in een beslagkom tot een beslag. Doe een beetje olie (of boter) in de pan en giet kleine beetjes beslag in een koekenpan. Laat langzaam garen en draai ze om als je ziet dat de pannenkoekjes hard beginnen te worden. Deze pannenkoekjes zijn naturel al erg lekker met wat fruit erbij of bestrooi ze met een beetje kaneel.

gezonde-makkelijke-lekkere-pannenkoeken-recepten-chocolade

Gezonde havermoutpannenkoekjes

Nog een favoriet op dit lijstje met gezonde en makkelijke pannenkoeken recepten, en een variatie op de bananenpannenkoeken hierboven. Ook deze zijn gezond en erg lekker, de havermoutpannenkoekjes. Hiervoor heb je vier ingrediënten nodig. Deze kleine gezonde havermoutpannenkoeken zijn lekker als ontbijt of lunch. Koud zijn ze ook lekker en kan je ze meenemen naar school of naar je werk. Dit zijn geen grote pannenkoeken, maar ze vallen in de categorie kleine pannenkoeken recepten.

Ingrediënten voor havermoutpannenkoeken:

  • 100 ml melk
  • 75 gram havermout
  • 1 ei
  • 1 banaan
  • eventueel een beetje kaneel of speculaas/koekkruiden toevoegen

Zo maak je het:

Doe alle ingrediënten in een beslagkom en meng alles met een staafmixer alles totdat het een lekker glad beslag wordt. Verwarm wat olie in een koekenpan en bak de pannenkoekjes op niet al te hoog vuur. Bak ongeveer drie pannenkoekjes tegelijk in de pan, en laat ze aan beide kanten ongeveer drie minuutjes bakken op middelhoog vuur/middelhoge stand. De pannenkoekjes hebben de grootte van American pancakes.

Serveer de gezonde havermout pannenkoekjes met bijvoorbeeld een beetje honing of stroop en banaan of met (rode) vruchten die je zelf lekker vindt.

Groentepannenkoeken recepten

Mijn vader maakt – na wijlen mijn oma – de lekkerste pannenkoeken vind ik. En hij weet dat zijn kleinzoon er ook gek op is, maar schotelt hem op een oppasdag van opa en oma wel graag iets gezonds voor. Onlangs maakte mijn vader groentepannenkoeken en gaf er zijn eigen draai aan. Dat viel in de smaak bij mijn zoon, en bij mij ook.

Ingrediënten voor groentepannenkoeken:

  • 1 courgette
  • 1 bakje champignons
  • 2 flinke wortels
  • 1 blikje maïs
  • Beslag 100 gram boekweitmeel (kan ook speltmeel zijn) 2 eieren 150 ml water of melk
  • Eventueel een snufje zout Olie of boter om in te bakken

Zo maak je het:

  • Doe de eieren en het meel in een beslagkom en voeg langzaam het water of de melk toe tot een glad beslag.
  • Laat de maïs uitlekken in een vergiet en spoel ze even af – Was de groenten en schrap de wortels – Snijd de champignons in dunne plakjes
  • de wortels en courgette kun je in grote stukken snijden en even in een keukenmachine laten malen tot kleine stukjes. Of gebruik een spiraalsnijder om er slierten van te maken.
  • Meng alle groenten door het beslag
  • Verhit wat olie in een koekenpan en bak er de pannenkoeken op laag tot middelhoog vuur
  • Tip: Naturel zijn ze al erg lekker, maar met wat geraspte kaas eroverheen geeft het nog een beetje meer smaak. Eet smakelijk!

pompoen-pannenkoek-recept-gezonde-pannekoek

Pompoenpannenkoeken recepten

Ik ben dol op pompoen en op pannenkoeken dus combi vind ik echt hemels. Pompoenpannenkoeken mogen dan ook niet ontbreken in mijn overzicht met gezonde makkelijke en lekkere pannenkoeken recepten. Nu heeft pompoen ook nog eens de fijne eigenschappen dat er veel vitamines in zitten én dat mijn zoontje het graag eet. Het recept is via Chickslovefood.com, en deze gezonde moppies staan dit najaar regelmatig op het menu!

Ingrediënten voor pompoenpannenkoeken:

  • 70 gram pompoen, vers of kant-en-klare pompoenblokjes uit de koeling of vriezer (Albert Heijn)
  • 1 ei
  • 100 gram boekweitmeel (of een ander soort meel)
  • 100 ml (plantaardige) melk
  • evt. een theelepel kaneel
  • evt. een snufje zout

Zo maak je het:

  • Schil de pompoen en snijd in kleine blokjes
  • Kook de pompoenblokjes ongeveer 10 minuten tot ze zacht zijn
  • Meng in een beslagkom het ei, het meel en de melk tot een glad geheel. Voeg eventueel een theelepeltje kaneel toe en een snufje zout
  • Voeg de pompoenstukjes toe en pureer deze met een staafmixer door het beslag
  • Verwarm wat olie in een koekenpan en bak de pannenkoekjes op niet al te hoog vuur. Recept via Chickslovefood.com

Heb jij nog lekkere gezonde pannenkoeken recepten die we aan dit lijstje kunnen toevoegen? Deel ‘m dan op onze Facebookpagina!