Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.

Ieder kind leert tijdens zijn opvoeding hoe hij of zij zindelijk moet worden. Bij de één gaat dit erg makkelijk, bij de ander zorgt de zindelijkheidstraining voor een hoop stress en onzekerheid. Iedere ouder heeft zo zijn eigen, unieke ervaring met het zindelijk maken van zijn kind en geen één proces is hetzelfde.
Toch zijn er nog veel vragen rondom dit onderwerp. Want wanneer moet je kind zindelijk zijn? En wat als je kind dit nog niet is? Het is daarom belangrijk dat je als ouder goed geïnformeerd wordt over dit onderwerp en de juiste techniek toepast om jouw kind zindelijk te maken.
Belangrijk om te weten, is dat er een verschil zit tussen zindelijk kunnen worden en willen worden. Het lichaam van een kind is zo ontwikkeld, dat het klaar is om zindelijk te worden na de leeftijd van anderhalf jaar. Dit betekend natuurlijk nog niet dat jouw kind daarom gelijk zindelijk wil worden op deze leeftijd. Het hele proces rondom zindelijkheid heeft namelijk veel te maken met het moment waarop jouw kind klaar is voor de zindelijkheid. Dit moment is vaak rondom het tweede en derde levensjaar.
Daarnaast zit er ook nog een verschil tussen de zindelijk overdag en ’s nachts. Zo zijn de meeste kinderen overdag zindelijk rond hun tweede en derde levensjaar, maar zijn veel kinderen pas ’s nachts zindelijk rondom hun zevende levensjaar. Hou er dus goed rekening mee dat bedplassen nog een lange tijd door kan gaan.
Omdat ieder kind op een ander moment klaar is voor de zindelijkheid, is het soms lastig in te schatten wanneer je moet starten met de zindelijkheidstraining. Zoals eerder benoemd, zijn de meeste kinderen fysiek en mentaal klaar voor zindelijkheid rondom hun tweede of derde levensjaar. In deze periode hebben de hersenen van jouw kind controle over de ontlastingskanalen en zijn ze in staat om dag en nacht van elkaar te onderscheiden. Daarnaast zijn de hersenen in staat om prikkels af te geven wanneer de darmen en de blaas vol zitten. Zodra jouw kind dit door heeft, is het dus goed om te beginnen met de zindelijkheidstraining.
Maar hoe weet je of jouw kind deze prikkel ontvangt? Hoewel het allemaal erg ingewikkeld klinkt, is het vrij makkelijk om dit op te merken bij jouw kind. Het gedrag van je kind zal veranderen zodra zijn of haar blaas of darmen vol komen te zitten. Je kind zal onrustig worden of zal aangeven dat zijn of haar luier vol zit. Op dit moment weet je kind niet goed wat hij of zij met deze nieuwe prikkel moet. Dit is dus het moment om te beginnen met de zindelijkheidstraining.
Als je nog geen ervaring hebt met het trainen van de zindelijkheid van jouw kind, dan lijkt het misschien een grote opgave. Toch zijn er een paar tips waarmee je de zindelijkheid van jouw kind op een redelijk makkelijke manier traint:
Hoewel het proces tot zindelijkheid bij ieder kind anders is, kunnen er zich veel problemen voordoen die het alleen maar lastiger maken. De meest voorkomende problemen bij kinderen zijn:
Deze problemen zijn vaak erg vervelend en kunnen een groot effect hebben op je kind of het hele gezin. Daarom is het belangrijk dat je de problemen serieus neemt en deze bespreekt met jouw huisarts wanneer deze al langer aanwezig zijn. Soms kan je doorverwezen worden naar een fysiotherapeut, die jouw kind dan helpt bij deze problemen. Op jonge leeftijd wordt er spelenderwijs geoefend en krijg je als ouders adviezen. Bij kinderen vanaf vijf jaar wordt er bewust geoefend met je kind.
Kijk dus altijd goed of er problemen aanwezig zijn tijdens de zindelijkheidstraining. Mocht je het niet vertrouwen, neem dan contact op met je huisarts.