Net zoals bij volwassenen is de stoelgang van een kind afhankelijk van verschillende factoren. Hoeveel eet je kind? Wat eet je kind en hoeveel beweging heeft je kind? Daarnaast kunnen er ook nog stress- of angststoornissen een rol spelen.

Als je kind geen moeite met de stoelgang heeft en de ontlasting heeft een goede kleur en structuur, dan hoef je je geen zorgen te maken. Maar het is wel belangrijk om de ontlasting en de stoelgang van je kind altijd goed in de gaten te houden. Dus de stoelgang van je kind: wat is normaal?

Hoe vaak heeft een kind stoelgang?

Verschillende factoren, zoals hoe vaak en wat een kind eet, bepalen mede hoe vaak een kind naar het toilet moet. Dit kan van kind tot kind verschillen. Het ene kind kan wel drie tot vier keer per dag stoelgang hebben, terwijl een ander kind dit maar vier maal per week heeft. Het is wel zo dat baby’s die nog geen vaste voeding eten, per dag wel zeven tot acht keer per dag ontlasting hebben. Als het kind overgaat op vaste voeding, zal de stoelgang ook flink afnemen. Dit kan nog steeds enkele malen per dag zijn, maar ook enkele malen per week. Er is dus geen bepaalde standaard vast te stellen van hoe vaak een kind stoelgang heeft. Als je kind maar enkele malen per week naar het toilet moet of juist enkele malen per dag, dan hoef je je nog steeds geen zorgen te maken. Pas als er bijkomende klachten zijn, zoals buikpijn, obstipatie of diarree, dan is het goed om dit in de gaten te houden of eventueel naar de huisarts te gaan.

Structuur van de ontlasting

De structuur van de ontlasting kan per kind heel verschillend zijn en een kind kan van dag tot dag een andere structuur van de ontlasting hebben. De ene keer maakt je kind de perfecte drol, terwijl hij een dag later zeer dunne ontlasting kan hebben. De structuur van de ontlasting is ook afhankelijk van het soort voeding en drinken dat je kind binnenkrijgt en hoeveel beweging je kind krijgt. Ook hier geldt weer dat verschillende structuren ontlasting over een korte periode geen enkel probleem hoeft te zijn. Enkel bij problemen zul je het in de gaten moeten houden of kan een bezoekje aan de huisarts nodig zijn.

Wat is de kleur van de ontlasting?

Normaliter zal de kleur van de ontlasting variëren van lichtbruin tot donkerbruin. Het is het beste om deze kleur als ‘normaal’ aan te houden. Het kan altijd voorkomen dat je kind een keer een andere kleur ontlasting heeft, zonder dat er iets aan de hand is. Het wordt anders als de ontlasting structureel een andere kleur heeft. De kleur van ontlasting is namelijk één van de belangrijkste kenmerken dat er wel eens iets mis zou kunnen zijn. In dit geval moet je de ontlasting goed analyseren op kleur. Als de ontlasting heel licht van kleur is of lichtgrijs kan dit inhouden dat je kind last heeft van de galblaas en de galwegen. Het kan ook wijzen op een probleem met de dunne darm.

Bij het eten van bepaalde bladgroente kan de ontlasting groenig zijn. Dit is dan geen enkel probleem en zelfs normaal. Maar als groen of geel een structurele kleur van de ontlasting is, dan kan er sprake zijn van maag- & darmklachten. Overigens hoeft gelige ontlasting geen probleem te zijn voor baby’s. Omdat zij geen vast voedsel eten, is een gele ontlasting normaal. Het is algemeen bekend dat het eten van rode bietjes, rode urine en rode ontlasting geeft. Als de ontlasting rood is en je kind heeft rode bietjes gegeten, dan is er niets aan de hand. Maar heeft je kind soms of voortdurend rode tot zwarte poep, dan kan dit wijzen op bloed in de ontlasting. Bloed in de ontlasting is nooit goed en het is dan noodzakelijk om de huisarts te raadplegen. Dit geldt voor alle bovenstaande kleuren ontlasting. Ook al is er niets aan de hand, even laten controleren door de huisarts kan nooit kwaad. Als er daadwerkelijk iets aan de hand is, zal anders gekleurde ontlasting vaak vergezeld gaan van een sterkere of vreemde geur.

Problemen bij de stoelgang

Kinderen kunnen net zoals bij volwassenen last krijgen van problemen met de stoelgang. Dit hoeft niet altijd ernstig te zijn, maar je moet je kind dan wel even in de gaten houden of medische hulp zoeken. Enkele van de meest voorkomende problemen bij de stoelgang:

Diarree

Net als een spuitluier bij baby’s, is diarree is een veelvoorkomend probleem bij kinderen. Vaak gaat diarree samen met buikgriep. Diarree wordt veroorzaakt door een virus of bacteriën en kan ieder kind overkomen. In de meeste gevallen duurt diarree enkele dagen en gaat het vanzelf weer over. Wel moet je je kind tijdens de diarreeperiode goed in de gaten houden. Zo moet het kind veel drinken en het liefst geef je geen medicijnen tegen diarree. Dit kan bij kinderen ernstige bijwerkingen veroorzaken. Er zijn wel speciale anti-diarree medicijnen voor kinderen die je bij een drogist kunt halen. Als er naast diarree andere klachten optreden, zoals zeer donkere urine, weinig of niet plassen en voortdurend suf, dan kan er sprake zijn van uitdrogingsverschijnselen. Klachten van uitdroging is ernstig en je dient dan direct de huisarts te raadplegen.

Er bestaat ook iets als ‘peuterdiarree’. Dit is gelukkig geen ernstige vorm van diarree en er is ook geen kans op uitdrogingsverschijnselen. Peuterdiarree kan voorkomen bij kinderen tot vier jaar en de oorzaak ligt vaak in het eten wat je kind binnenkrijgt. Peuterdiarree kan als je het voedingspatroon niet aanpast, langere tijd duren en zelfs chronisch worden. Je moet bij peuterdiarree vooral letten dat je kind genoeg vet, vocht, melkproducten en vezels binnenkrijgt. Vruchtensappen en siropen schrap je het liefst uit het menu, want dit kan juist diarree veroorzaken.

Obstipatie

Verstopping, oftewel obstipatie bij kinderen is voor hen zeer hinderlijk, ongemakkelijk en kan ook pijnlijk zijn. Je kind zal dan heel weinig behoefte aan stoelgang hebben of juist wel een druk voelen, maar er komt geen ontlasting. Als er uiteindelijk toch ontlasting komt, is de ontlasting vaak droog en hard. Als obstipatie langdurig aanhoudt dan zal je kind waarschijnlijk ook maagpijn krijgen. Er zijn wel medicijnen, maar veel beter is het om obstipatie te voorkomen door middel van voeding.

Vezels zijn heel belangrijk om obstipatie te voorkomen. Wanneer je kind voldoende vezels binnenkrijgt zal dit de stoelgang juist bevorderen. Ook groente en fruit (behalve bananen) zijn goed voor de stoelgang van je kind. Geef je kind daarom veel vezelrijk eten en ook voldoende drinken is erg belangrijk. Als je kind obstipatie heeft en tegelijkertijd last heeft van waterige ontlasting, dan is er waarschijnlijk een fikse blokkering. Het is dan aan te raden om langs de huisarts te gaan die hier een poedertje of een drankje voor kan voorschrijven.

Wormen in de ontlasting

Bij ontwormen denken we vaak aan onze huisdieren. Maar ook kinderen kunnen wormpjes in de ontlasting hebben. Dit zijn vaak kleine wormpjes en komen zeer regelmatig voor bij kinderen. Als kinderen hier last van hebben, dan hebben ze vaak ook jeuk aan de billetjes en kan de omgeving van de anus geïrriteerd zijn. De oorzaak zal dikwijls zijn dat kinderen veel in zandbakken of in parken spelen. Wormen in de ontlasting zijn geen onoverkomelijk probleem en is gemakkelijk op te lossen door bij de drogist een wormenkuur aan te schaffen.

Ontlasting in de broek

Ook als je kind al zindelijk is, kan het voorkomen dat je kind zijn ontlasting in de broek doet. In de meeste gevallen zal het een ongelukje zijn. Maar het kan ook zijn dat je kind dit zeer regelmatig doet. In dat geval kan er een probleem zijn. Immers ook je kind zal dit nooit met opzet doen. De belangrijkste oorzaak van de ontlasting in de broek laten lopen is obstipatie. Omdat de darm afgesloten is door de verstopping kan je kind niet naar het toilet, maar dunne ontlasting zal wel langs de verstopping kunnen en daar heeft je kind geen controle over.

Soms komt het ook voor dat er psychische oorzaken zijn. Als je kind spannende dingen meemaakt, zoals een nieuwe school, afzwemmen of Sinterklaas, dan kan hij door deze spanning in de broek doen. Als je merkt dat spanningen de oorzaak zijn, probeer je kind dan gerust te stellen. En natuurlijk kan het ook gebeuren omdat je kind gewoonweg vergeet om naar het toilet te gaan. Hij is nog lekker aan het spelen of heeft juist een nare ervaring met verstopping en is bang dat het hem weer overkomt. Het is in deze gevallen verstandig om je kind enkele malen per dag op een vast moment naar het toilet te sturen. Zo krijgt hij regelmaat en leert hij vanzelf dat hij naar het toilet moet als hij drang aanvoelt.