Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Vanaf een bepaalde leeftijd kun je haast niet meer om de vraag heen: wil ik wel of geen kinderen? Naast dat je biologische klok doortikt, komt deze vraag waarschijnlijk ook regelmatig terug vanuit je omgeving. Op een bepaald moment zul je hoe dan ook een beslissing moeten maken. Maar waarom zou je eigenlijk wel of geen kinderen willen? In dit artikel lees je er meer over.
Verantwoordelijkheid of vrijheid?
Vroeger was alles anders. Ook het krijgen van kinderen was iets wat er gewoon bij hoorde, en niet iets waar je zelf zo makkelijk over kon beslissen. Gelukkig is dat nu wel anders. Door de komst van verschillende anticonceptiemethodes kunnen mensen zelf de beslissing maken om (nog) geen kinderen te willen. Deze beslissing geeft enorm veel vrijheid, maar roept ook veel vragen op. Iedereen weet namelijk dat het krijgen van een kind je leven aardig op zijn kop zet. Ben je hier wel aan toe? Kun je deze verantwoordelijkheid aan? Of behoud je toch liever je vrijheid en goede nachtrust?
En als je besluit voor een kindje te gaan: wat is het goede moment hiervoor en hoe staat je eventuele partner hier in? Genoeg stof om over na te denken dus. En dat nadenken lijken we massaal te doen. Het is immers niet voor niets dat er beduidend minder kinderen worden geboren sinds de uitvinding van de anticonceptiepil. Steeds meer stellen blijven bewust kinderloos, of kiezen in ieder geval voor het krijgen van een stuk minder kinderen dan vroeger.
Slapeloze nachten en spuitluiers
Als je kersverse ouders vraagt naar argumenten om géén kinderen te willen krijg je ongetwijfeld een waslijst aan redenen toegestuurd. Want eerlijk is eerlijk: slapeloze nachten en spuitluiers zijn nou niet echt de leukste kanten van het hebben van een baby. Om nog maar te zwijgen over de impact die een kind heeft op je relatie, carrière, bankrekening én lichaam. Echter als je kersverse ouders vraagt naar een argument om wel kinderen te willen zullen ze waarschijnlijk antwoorden met “maar je krijgt er zo veel voor terug’’.
En hoe cliché dat ook mag klinken, het is wel waar. De belangrijkste reden om wel een kind te willen is dat je iemand in je leven krijgt waar je graag voor wilt zorgen, iemand waar je meer van houdt dan van wie dan ook in de wereld, en iemand die alles waard is. Je vergeet die afschuwelijke nacht zonder slaap namelijk spontaan als je kindje je de volgende ochtend met een stralende lach aankijkt.
Daarnaast is het natuurlijk hartstikke leuk om een stukje van jezelf terug te zien in zo’n klein wezentje, en kan een kind een bekroning van de liefde tussen jou en je partner zijn. Tot slot is een zwangerschap en het opvoeden van een kind voor veel mensen simpelweg een onderdeel van het leven, dat ze graag willen meemaken en zelf ervaren.
Geen geromantiseerd beeld
Hoewel het beeld van het krijgen van kinderen absoluut niet geromantiseerd moet worden, is het wel willen van een kind een natuurlijk fenomeen. Het is ons oerinstinct om ons voort te willen planten, en om rammelende eierstokken te krijgen bij het zien van een schattig kindje of het bereiken van een bepaalde leeftijd. Maar er is ook niks mis met het niet willen van een kind, of het willen wachten met vader of moeder worden. Want zoals al eerder geconcludeerd werd: je moet de impact die een kind op je leven heeft niet onderschatten. Maak daarom een weloverwogen keuze.
En voordat het voor zover is: geniet van je vrijheid én zorg dat de basis op orde is. Ook een dagje op een stel kinderen passen kan verfrissend werken. Zo krijg je namelijk een realistischer beeld van wat je te wachten staat met kinderen en of je hier al aan toe bent. Veel mensen zijn dan ook (tijdelijk) genezen van hun kinderwens na een dagje in een overvol speelparadijs met een stel uitbundige kinderen!
Nadenken over de praktische zaken
Als je besluit om wel kinderen te willen dan is het belangrijk om te kijken naar de praktische kanten. Als je een partner hebt is het natuurlijk belangrijk om zijn of haar mening te vragen. Is jouw partner al toe aan het krijgen van een kindje? En hoe ziet hij of zij de rolverdeling, de opvoeding en andere zaken omtrent het ouders worden voor zich? Ook is het verstandig om te kijken of jullie het financieel zouden redden.
En zijn er misschien nog dingen van jullie bucketlist die jullie eerst nog willen doen? Het kopen van een huis, het boeken van een verre vakantie en het maken van carrière is niet onmogelijk als je kinderen hebt, maar soms wel net iets lastiger.
Mocht je geen partner hebben, dan heb je zo mogelijk nog meer zaken waar je over na moet denken. Ben je bereid om alles in je eentje te doen? Heb je eventueel een vangnet om op terug te vallen? En misschien nog wel de belangrijkste vraag: waar haal je een (donor) vader of moeder voor je kindje vandaan? Hoewel je goed na moet denken over deze praktisch zaken, blijft het uiteindelijke besluit om voor een kindje te gaan eentje die je met je hart maakt. Want voor (bijna) alles is een oplossing te vinden als jij graag vader of moeder wilt worden.
Bij twijfel, niet doen?
Bij twijfel, niet doen wordt vaak gezegd. In het geval dat je twijfelt over het wel of niet willen van een kind is het waarschijnlijk verstandig om de beslissing (indien mogelijk) nog even uit te stellen. Misschien dat je twijfels namelijk worden veroorzaakt door een ander probleem zoals een relatie die toch niet zo lekker loopt als je eigenlijk zou willen. Wacht dus tot je iets meer zekerheid hebt, en met de volle overtuiging voor een baby kunt gaan. Zodra je kindje er eenmaal is, is er namelijk geen weg meer terug.
En hoewel de meeste ouders op slag verliefd worden zodra ze hun baby zien, ben je het wel aan jezelf en je kind verontschuldigd om er voor de volle 100 % voor te willen gaan. Want hoe je het ook went of keert, je kind gaat jou altijd hard nodig hebben en in principe zal je de rest van je leven voor hem of haar moeten blijven zorgen en klaarstaan.
Wel of geen kinderen? Leuke tante of oom kan ook
Tot slot kan er een moment zijn dat je definitief besluit om geen kinderen te willen. Misschien zijn de omstandigheden er niet naar, of misschien heb je simpelweg de behoefte niet om vader of moeder te willen worden. Besef je dat dat ook prima is. Het krijgen van kinderen is iets waar je echt voor moet kiezen, niet iets wat je moet doen omdat het als normaal wordt beschouwd.
Bovendien betekent het niet krijgen van kinderen niet dat je geen leuke tante of oom kunt zijn voor andere kinderen. Met als grote voordeel natuurlijk dat je deze kinderen weer terug kunt brengen als je er genoeg van hebt of als je spontaan besluit een vakantie te boeken. Want hoe geweldig het hebben van kinderen voor sommige mensen is, zo geweldig is het hebben van vrijheid voor anderen.