Voorlezen wordt door veel ouders gedaan. Het is een fijne manier van het samen zijn met je kind waarbij je je niet alleen richt op vermaak, maar ook op ontwikkeling. De taalontwikkeling stimuleren in de kleutertijd is heel belangrijk en kun je op verschillende manieren doen, voorlezen is hier één van. Voorlezen aan je kind kun je al doen vanaf het moment dat hij in je buik zit, maar dan is het voorlezen natuurlijk nog een eenrichtingsverkeer. Tijdens de peuterfase reageert je kind al wat meer op het voorlezen maar tijdens de kleuterfase wordt het pas echt een feestje.

Je kind begrijpt wat je vertelt en er zal een gezellige interactie ontstaan. Voorlezen kun je op elk moment van de dag doen, het hoeft niet alleen voor het slapen gaan te zijn. Er zijn veel verschillende voordelen aan het voorlezen voor je kinderen en wij hebben er 7 voor jou op een rijtje gezet.

1. Quality time met je kind

Wanneer je kinderen in de kleuterfase raken zal je zien dat ze heel sterk hun eigen willetje beginnen te ontwikkelen. Ze willen graag spelen en ontdekken en zijn een stuk actiever dan wanneer ze nog een kleuter zijn. Dit is een positieve ontwikkeling, maar hierdoor kan tegelijkertijd soms ook wat afstand ontstaan tussen ouder en kind. Niet elke ouder heeft de energie of zin om uren met hun kind mee te rennen, wat heel begrijpelijk is. Om toch een bondingmoment te creëren kun je kiezen voor het voorlezen aan je kind. Zorg dat je van het voorlezen een prettige en herkenbare activiteit maakt. Dit doe je door onder andere door de voorleesmomenten te structureren. Kies een vast tijdstip uit zodat je kind er dagelijks of wekelijks naar kan toeleven. Wanneer het voorlezen een gewoonte wordt weet je kind dat dat moment echt even voor jullie samen is. Elke avond na het eten, wanneer ze net uit school gekomen zijn of voor het slapen gaan. Kies het moment dat past bij jullie schema en probeer dat moment zo nauwkeurig mogelijk op te volgen. Consistentie is hierbij key. In de kleuterfase is voorspelbaarheid belangrijk, door het voorleesmoment op vaste dagen en uren plaats te laten vinden zal je kind dit patroon ook oppikken. Er zal een gevoel van betrouwbaarheid en geborgenheid ontstaan.

2. De Taalontwikkeling van je kind

Voorlezen is een hele goede tool die je kunt inzetten om bij te dragen aan de taalontwikkeling van je kleuter. Wanneer je voorleest zal je kind nieuwe woorden leren, maar ook onbewust een lesje in grammatica en opbouw krijgen. Kies ervoor om hetzelfde boek vaak voor te lezen. Door herhaling van hetzelfde boek zal je kind sneller dingen herkennen en het verhaal ook beter kunnen begrijpen. Je zult merken dat je kind, naarmate deze het verhaal ook beter begrijpt, ook meer vragen zal stellen over het boek. Nadat je het boek een aantal keer hebt voorgelezen kun je er zelf ook wat vragen over stellen. Voorbeeld: In het boek is er een kikker met een rode sjaal die rijdt op een groene fiets. Je kunt dan vragen welke kleur sjaal de kikker draagt en welke leur de fiets heeft. Heeft je kind het niet in één keer goed? Geen zorgen. Stel dezelfde vragen na elke voorleesbeurt en je zult zien dat je kind op den duur van zelf het goede antwoord zal geven. Je stuurt hierdoor bij op het gebied van herkenning en onthouden.

kind-met-fantasie-verkleed-als-avonturier

3. Ontwikkelen van fantasie

Fictieve verhalen zijn voor kleuters misschien wel het allerleukst. Van verhalen over prinsessen en prinsen in magische kastelen tot de grote boze draak die die waakt over de stad. De fantasie prikkelen is belangrijk in de ontwikkeling van je kind. Je kind leert hierdoor een voorstelling te maken van dingen die hij in het echt nog niet heeft ervaren. De fantasie wordt ontwikkeld en het denkvermogen wordt vergroot. Sprookjes doen het altijd goed, maar er zijn ook heel veel andere fictieve en fantasierijke boeken. Heeft je kind al bepaalde voorkeuren in dingen die hij leuk vindt, zoek dan boeken uit die hierbij passen.

4. Het ontwikkelen van begrip

Wanneer je je kind voorleest, kies dan voor boeken uit verschillende genres. Kies niet alleen voor sprookjes en fantasieboeken, maar kies ook voor boeken die zich richten op het ontwikkelen van emoties, empathie en verschillende problematiek. Er zijn boeken over verlies, vriendschappen, inclusiviteit, pesten en diversiteit. Door ervoor te kiezen om voor te lezen uit dat soort themaboeken zal je kind een goed inzicht in verschillende concepten krijgen en ook beter het verschil tussen ‘goed en slecht’ en ‘oorzaak en gevolg’ krijgen. We leven in een tijd waarbij kinderen al op jonge leeftijd aan verschillende thema’s blootgesteld kunnen worden. Of dit nu gaat via social media of op het schoolplein, de tijd waar onze kinderen in opgroeien is heel anders dan de tijd waarin wij opgroeiden. Investeer daarom actief in het verbreden van hun horizon en bespreek belangrijke thema’s. Themaboeken kunnen ook een prima ingang zijn in het ontdekken hoe je kind zich voelt, wat er allemaal in zijn beleefwereld afspeelt en hoe het gaat op school.

5. Betere leervaardigheden

Zoals we hierboven al hebben genoemd draagt het voorlezen bij aan de ontwikkeling van je kind. Door dit in de kleutertijd te doen worden er bepaalde zaken goed ontwikkeld. Denk hierbij aan het vermogen tot fantaseren, het vermogen tot herkennen en het vermogen om begrip te tonen. Door te investeren in al deze eigenschappen zal je zien dat je kind, zodra die naar school gaat, veel beter meekomt in de lessen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat kinderen die werden voorgelezen voordat ze naar de basisschool gingen een grotere kans hebben tot het beter presteren op school. Niet alleen op de basisschool, maar ook tijdens het voortgezet onderwijs. Door ze vanaf een jonge leeftijd positief te prikkelen en je hun vaardigheden vergroot zullen ze hier de rest van hun leven nog de vruchten van kunnen plukken. Ze zullen beschikken over betere leervaardigheden, een groter concentratievermogen en een groter begrip voor zichzelf en anderen.

6. Leren omgaan met het leven

Wat we in punt 4 al kort benoemden, willen we hier nog wat verder en uitgebreider toelichten. Het leven kan soms vrij ingewikkeld zijn. Niet alleen voor ons als volwassenen, maar ook voor onze kinderen. Je kinderen maken ook van alles mee, vooral als ze naar schoolgaan en hun buitenwereld wordt vergroot. Ze komen in aanraking met verschillende mensen, andere kinderen en alles wat daarbij komt kijken. Misschien overlijdt er een ouder van een kind in de klas en weet je kind niet zo goed hoe hij hiermee moet omgaan. Rouwverwerking is voor ieder mens een lastig proces en we mogen kinderen hier zeker niet in vergeten. Het kan ook voorkomen dat je kind in de klas met kinderen van een hele andere achtergrond of wordt hij zelf gediscrimineerd. Dit zijn hele lastige en vervelende thema's, maar wel thema's die besproken moeten worden. Er zijn heel veel boeken die je hier in kunnen ondersteunen.

Ook kan het voorkomen dat je kind de klas met kindjes die net naar Nederland zijn verhuisd vanuit een oorlogsgebied of gaat zijn favoriete klasgenootje verhuizen naar een andere stad. Er zijn veel verschillende zaken waarbij een kleuter al mee in aanraking kan komen en gelukkig zijn er veel verschillende boeken die ze hierbij kunnen ondersteunen. Wees proactief in het bespreken van verschillende thema’s met je kind zodat hij ook op jonge leeftijd al leert dat sommige zaken er eenmaal bij horen. Niet alleen wordt het begrip van je kind vergroot, maar ook leert hij hoe hij met deze zaken dient om te gaan. Ook creëer je de ruimte om dit soort zaken gezamenlijk te bespreken. Je wordt een veilige haven en je zal zien dat je kind sneller met zijn issues naar je toekomt om deze te bespreken.

7. Betere communicatieve vaardigheden

Door uit verschillende soorten boeken voor te lezen zal je kind ook verschillende dingen oppikken. Hij leert wat de omgangsnormen zijn, hoe je tegen kinderen en volwassenen spreekt en het verschil tussen goed en fout. Deze dingen zal hij zelf ook toepassen in zijn eigen leventje. Je zult merken dat de communicatieve vaardigheden zich sterk zullen ontwikkelen en je kind zich beter kan uitdrukken.

Let daarom tijdens het voorlezen ook op dat je het niet te theatraal maakt. Allerlei verschillende gekke stemmetjes opzetten hoeft niet, je kunt het ook boeiend houden door het verhaal op een meeslepende manier te vertellen en interactie te creëren tussen jou en je kind tijdens het voorlezen. Als je de focus te veel richt op het theatrale en het opzetten van stemmetjes tijdens het voorlezen in de kleutertijd kan een groot deel van de boodschap van het verhaal verloren gaan en dat is natuurlijk ontzettend zonde.

Al met al is het voorlezen niet alleen een leuk samenzijn moment, je zal je kind ook enorm veel bijbrengen.