Na een jaartje hard werken op school en op het werk gingen we afgelopen zomer lekker een paar weekjes met onze kinderen van 9, 7 en 4 kamperen. Even tussendoor: zit jij nog midden in de tropenjaren? Er is licht aan het eind van de tunnel; met kinderen in deze leeftijd lijkt vakantie voortaan op vrije tijd waarin je (bijna) niks hoeft. Best wel ontspannen en je man trouwens ook, en je lijkt dat boek ineens echt uit te gaan lezen. Het is – zeg maar – écht vakantie!

Enfin, we hadden er zin in, op dus naar la douce France! En met een speciale missie…

Hét 5 december geheim vertellen

Naast vooral veel ontspannen hadden manlief en ik deze vakantie nog een missie. Met groep 6 in zicht moest het er nu echt van komen. Het delen van hét geheim van 5 december met onze oudste dochter. Die beschikte nog steeds over een rotsvast geloof, ondanks dat haar ‘bff’ al tijdens verschillende speelafspraakjes luidkeels had verkondigd dat iedereen wist wie de cadeautjes met Sinterklaas regelen.

geheim-van-sinterklaas-5-december-geloof-in-sinterklaas

We besloten dat de zomervakantie, ver weg van alle pakjes-stress, een mooi moment zou zijn om het geheim te vertellen. Die tip had ik jaren geleden ergens opgepikt. Waar andere goede pedagogische tips me als zand door de vingers glippen (wat doe je ook alweer als je kleuter aan z’n 3e driftbui in de winkel begint?) was deze blijven plakken. Dé gouden tip die we nu dan in de praktijk gingen brengen. We klopten onszelf al een beetje op de borst: dit pakten we heel verantwoord aan!

Hét 5 december geheim vertellen, niet op vakantie

Het grote nieuws!

Eenmaal in Frankrijk duurde het nog geen twee dagen of manlief had al een momentje in de roeiboot aangegrepen om oudste HET GROTE NIEUWS te vertellen. En wat denk je? Opperste verbazing! Ze had echt nog totaal geen idee, maar ze nam het heel goed op, stelde mijn man me gerust. Onze oudste zelf, nog een beetje onder de indruk, liet er die dag niet veel over los maar deed gewoon zoals altijd. Grote meid! Die avond proostten we op de manier waarop we deze opvoedhorde toch maar even glansrijk hadden genomen.

Maar toen; de volgende ochtend ging het tijdens het ontbijt al over de vraag wat de oudste dit jaar toch aan de Sint moest gaan vragen. En vond broertje die flatball van de buurjongens leuk? Nou, kon hij mooi op zijn lijstje zetten. En zouden er eigenlijk al luisterpieten in Frankrijk zijn, want dat lag toch dicht bij Spanje? Dochter verklapte niks aan haar broertje en zusje, maar we hebben de rest van de vakantie – en de maand september, en oktober – met z’n zessen doorgebracht. De Goedheiligman is namelijk sinds de onthulling van het geheim niet meer weggegaan. Pluspunt: dat de pepernoten in september al in het schap van de supermarkt lagen, was voor ons geen dag te vroeg.

Het Sinterklaas 5 december geheim vertellen

 

Moraal van dit verhaal: laat Klaas lekker thuis

Hoewel ik blij ben dat mijn dochter nu weet hoe het zit (en dat zonder grote trauma’s) heb ik mijn lesje qua zomervakantie wel geleerd. Klaas is een nog steeds een geliefde huisvriend in de decembermaand, maar ik neem hem liever niet meer mee op vakantie. Gelukkig heb ik nog twee kansen om een echte expert op dit gebied te worden als het gaat om het 5 december geheim vertellen.