27 april is de dag van de koning, Koningsdag! Dit is een nationale feestdag waarop de verjaardag van onze Koning wordt gevierd. Iedereen mooi in het oranje gekleed en gezellig met je vrienden en familie naar een vrijmarkt of Oranjemarkt. Op deze dag zijn er genoeg dingen om samen met het hele gezin te doen. Ook dit jaar is de Koninklijke familie weer op de televisie te zien. Op scholen wordt er aandacht besteed aan de Koningsspelen voor kinderen. Om het allerleukste uit deze dag te halen staan beschrijven wij hieronder de 7 leukste activiteiten tijdens Koningsdag om te doen met je kinderen.

1. Verkleed je in het oranje

In het oranje verkleden tijdens Koningsdag is wel echt een must. Iedereen is in het oranje verkleed, maar waarom eigenlijk? Als eerste zat de kleur oranje origineel in de Nederlandse vlag in 1579. De kleuren waren toen oranje, wit en blauw. In 1937 werd de Nederlandse vlag rood, wit, blauw. We hebben nog wel een oranje wimpel en de nationale sporters dragen een oranje tenue.

Oranje staat voor vrolijkheid, enthousiasme, plezier, vrolijkheid en sportiviteit. Koningsdag is precies samen te vatten in deze woorden.

Activiteiten tijdens Koningsdag

2. De oud-Hollandse spelletjes

De oud-Hollandse spelletjes zijn niet te missen op deze dag. Zoals spijkerpoepen, koekhappen en zaklopen.

  • Spijkerpoepen klinkt misschien een beetje gek, maar dit is een heel leuk gezelschapsspel waar vooral jongere kinderen fan van zijn. Het wordt gespeeld met een fles, een touw en een spijker. Bind de spijker aan het touw vast en bind het touw vast om je middel. Vervolgens moet je proberen de spijker in de fles te krijgen. Doe dit een minuut lang en wie de meeste keren met de spijker in de fles is gekomen heeft gewonnen.
  • Zaklopen, eigenlijk zegt de naam al genoeg. Pak een oude zak, ga er in staan en probeer een parcours af te leggen door naar voren te springen in de zak.
  • Koekhappen, deze naam verraad het spelletje eigenlijk ook al. Je hangt een peperkoek op aan een draad die boven je hoofd hangt en probeer de hele peperkoek op te eten.

3. Maak een grabbelton

Dit is erg leuk om te maken voor je kinderen, buurmeisje/jongen, neefje of nichtje. Want zeg nou zelf, waar houden kinderen het meest van? …. dat zijn toch cadeautjes. Maak een grabbelton met allerlei verschillende dingen erin. Denk aan verschillende kleine oranje cadeautjes of snoepjes. Je kan er ook nepcadeautjes in doen, of pak speelgoed of boekjes waar niet meer mee gespeeld wordt opnieuw in. Voor de hele creatievelingen
maak zelf een leuk cadeautje. Maak het zo leuk en uitgebreid als je zelf wil.

4. Versier je huis en tuin

Het huis versieren is een leuke activiteit om samen met je kinderen te doen. Zet een leuk muziekje op en pak alle oranje dingen die je kan vinden in de kast. Laat iedereen weten dat jullie ook Koningsdag vieren. Door het huis en de tuin te versieren is het niet alleen een feestje, maar voelt het als een feestje en ziet het er ook uit als een feestje. Misschien doen de buren of de straat wel met jullie mee.

Activiteiten tijdens Koningsdag koningsdag-knutsel-een-kroon

5. Activiteiten tijdens Koningsdag: knutsel een kroon

Door het dragen van een kroon kan iemand zich heel erg feestelijk voelen, daarom dragen veel kinderen op hun verjaardag of op Koningsdag een zelfgemaakte kroon.

Samen knutselen is leuk om te doen. Laat je creativiteit lekker de overhand nemen. Er is een officiële Koning, maar jouw kinderen zijn toch wel echt de belangrijkste Koning en Koninginnen.

6. Schminken: een van de leukste activiteiten tijdens Koningsdag

Schminken hoort echt een bij Koningsdag en bij vrijmarkten. Helaas kan niet iedereen schminken, dus doe je inspiratie op YouTube. Je kan hierop verschillende schmink tutorials volgen. Op Pinterest kan er ook veel inspiratie worden gedaan voor verschillende ideeën. Met een rood wit blauwe vlag op je wang en/of een kroontje op je andere wang ben je al feestelijk geschminkt.

leukste activiteiten tijdens Koningsdag

7. Feestelijk diner

Sluit de gezellige dag af met lekker eten. Een leuk idee is om iedereen een andere gang te laten maken. Dus iemand maakt het voorgerecht, een iemand het hoofdgerecht en een iemand het toetje. Bij een groter gezelschap vraag je iedereen om een klein hapje mee te nemen. Dat zet je feestelijk op tafel en kan iedereen kiezen wat hij of zij lekker vindt. Of bij mooi weer, en dat hebben we eind april regelmatig, steek je lekker de barbecue aan, heerlijk en erg gezellig. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om iets te bestellen bij je lievelingsrestaurant. Eerlijk is eerlijk, een diner is al feestelijk als je gezelschap goed is toch. Eet smakelijk en veel plezier!