Ben je onlangs moeder geworden, of word je binnenkort mama? In beide situaties komt er ontzettend veel op je af. Je moet een babykamer in orde maken, je moet een kinderopvang kiezen en jezelf voorbereiden op de bevalling. Ook moet je zorgen dat je kind wordt ingeschreven bij de gemeente na de geboorte en moet je zorgen voor een zorgverzekering zodat je kind gedekt is voor hoge medische kosten.

Besparen op je zorgverzekering

Hoe zit dit eigenlijk, wanneer je een zorgverzekering af moet sluiten voor je kind? Is dit überhaupt noodzakelijk? Er zijn verschillende manieren om te besparen op je zorgverzekering voor jou als moeder en voor je kind. Je kunt bepaalde zorg bijvoorbeeld wel of niet verzekeren. Ook kun je er voor kiezen om een eigen risico te verhogen, waardoor je minder voor een verzekering betaalt. Je hebt ieder jaar in ieder geval eenmaal de mogelijkheid om van zorgverzekeraar te wisselen om te kijken of je kunt besparen op je zorgverzekering.

Tip: Het overstapseizoen loopt traditioneel van half november tot 1 januari van het nieuwe jaar. Dat is het moment om te gaan vergelijken en om te besparen op je zorgverzekering.

Baby in armen

Vergelijk verschillende zorgverzekeringen

Je zorgverzekering vergelijken voor 2022 doe je snel en gemakkelijk met een online tool. Het gaat hierbij alleen om de zorgverzekering voor jou als moeder. Je kind kun je namelijk toevoegen aan je eigen zorgverzekering of die van je partner, wat voorkomt dat je twee losse verzekeringen af moet sluiten. Het kan veel geld besparen, zeker wanneer je de goedkoopste zorgverzekering met een dekking passend bij jouw situatie aansluit.

Voeg je kind tijdig toe aan je zorgverzekering

Wacht niet te lang met het toevoegen van je kind aan je zorgverzekering. Je hebt hier maximaal vier maanden voor na de geboorte van de kleine. Zou je langer wachten, dan wordt de medische zorg die je kind nodig heeft niet gedekt door de verzekeraar. Het kan leiden tot zeer hoge kosten. Zonde, want het aanmelden van een baby bij je zorgverzekeraar is heel eenvoudig. Het kan vaak online.

Papa en blij kind

Aanvullende verzekeringen afsluiten

In Nederland sluit zo’n 85% van de bevolking een aanvullende verzekering af. Ook als moeder kan zo’n aanvullende verzekering het overwegen waard zijn. Mogelijk heb je aanvullende zorg nodig, welke niet gedekt wordt door de basiszorgverzekering. Denk aan behandelingen bij de fysiotherapeut in de aanloop naar of na afloop van de bevalling. Denk bij het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering ook alvast na over de zorg die je kindje mogelijk nodig heeft komend jaar. Een kind dat aan je verzekering is toegevoegd krijgt namelijk dezelfde dekking vanuit de verzekeraar, als de dekking die jij zelf hebt.

Het is om deze reden verstandig om je kind toe te laten voegen aan de ouder met de meest uitgebreide dekking in het verzekeringspakket. Ook het vergelijken van deze aanvullende verzekeringen doe je snel en gemakkelijk met een online vergelijkingstool.

Gezin met baby voor zorgverzekering

Dit artikel over besparen op je zorgverzekering is tot stand gekomen door een samenwerking.